Matic Tomšič

Petek,
10. 1. 2020,
16.06

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

26

Natisni članek

nasvet Yandex Bing Google

Petek, 10. 1. 2020, 16.06

4 leta, 3 mesece

Strašljivo natančna ruska tehnologija, Američani precej zaostajajo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

26

Yandex | Yandex je največje rusko tehnološko podjetje, njegov istoimenski spletni iskalnik pa je v Rusiji priljubljen bolj od Googla. Preverili smo, če je lahko uporaben tudi za tiste uporabnike, ki sicer ne razumejo rusko. | Foto Reuters

Yandex je največje rusko tehnološko podjetje, njegov istoimenski spletni iskalnik pa je v Rusiji priljubljen bolj od Googla. Preverili smo, če je lahko uporaben tudi za tiste uporabnike, ki sicer ne razumejo rusko.

Foto: Reuters

Preverili smo, če drži, da Yandex, najbolj priljubljen spletni iskalnik v Rusiji, fotografije prepoznava bolje od velikega Googla in Microsoftovega Binga. Ugotovili smo, da se pri pogostejših oziroma bolj splošnih poizvedbah vsi trije iskalniki odrežejo približno enako dobro, pri bolj specifičnih, kot sta na primer prepoznavanje obrazov manj znanih posameznikov ali zgradb, ki niso ravno Eifflov stolp, pa res prednjači Yandex.

Veliki spletni iskalniki uporabnikom ponujajo možnost iskanja ne le s ključnimi besedami, temveč tudi s fotografijo, ki jo lahko v iskalnik bodisi naložimo z računalnika bodisi v iskalnik prilepimo spletno povezavo do strani, kjer se nahaja. Google takšen način iskanja imenuje Obratno iskanje slik

To je lahko zelo uporabno v primerih, ko imamo kot edino informacijo na voljo samo fotografijo osebe, lokacije, zgradbe, predmeta, ne vemo pa, kdo ali kaj je na fotografiji.

Spletni iskalnik bo fotografijo primerjal z drugimi v spletu oziroma jo analiziral s pomočjo umetne inteligence in, če bo našel ustrezne zadetek, nam v najboljšem primeru kar neposredno povedal, kaj je na njej, sicer pa bo pogosto našel vsaj sorodne oziroma podobne fotografije ali pa spletne strani, na katerih se fotografija nahaja.

Google je z naskokom najbolj uporabljan spletni iskalnik na svetu, njegov tržni delež je danes več kot 90-odstoten. Bing je je z vsega poltretjim odstotkom uporabnikov na drugem mestu. Yandex je s pol odstotka v svetovnem merilu šele peti, a prvi v Rusiji, kjer je priljubljena izbira več kot polovice uporabnikov. Vir: gs.statcounter.com | Foto: Matic Tomšič / Reuters Google je z naskokom najbolj uporabljan spletni iskalnik na svetu, njegov tržni delež je danes več kot 90-odstoten. Bing je je z vsega poltretjim odstotkom uporabnikov na drugem mestu. Yandex je s pol odstotka v svetovnem merilu šele peti, a prvi v Rusiji, kjer je priljubljena izbira več kot polovice uporabnikov. Vir: gs.statcounter.com Foto: Matic Tomšič / Reuters

Najboljši je Google, kajne? Ne ravno. 

Internetni preiskovalci spletnega portala Bellingcat so prejšnji mesec objavili zanimivo odkritje, da v tako imenovanem obratnem iskanju slik ne prednjači ne titan spletnega iskanja Google in ne njegova najbolj znana alternativa Microsoft Bing. Najboljši v tej panogi je v resnici ruski Yandex, trdijo pri Bellingcat

V Rusiji dominantni spletni iskalnik ima "strašljivo dobro sposobnost prepoznave obrazov, lokacij in predmetov, kar se odraža v izjemno natančnih rezultatih iskanja," so zapisali in svoje trditve podkrepili z več neposrednimi primerjavami učinkovitosti Yandexa, Googla in Binga.

S fotografijami lahko na Bingu, Yandexu in Googlu iščemo s klikom na majhno ikono fotoaparata. Ta odpre okno, v katerega prilepimo povezavo do fotografije oziroma jo naložimo s svojega računalnika ali telefona. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona S fotografijami lahko na Bingu, Yandexu in Googlu iščemo s klikom na majhno ikono fotoaparata. Ta odpre okno, v katerega prilepimo povezavo do fotografije oziroma jo naložimo s svojega računalnika ali telefona. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

To smo storili tudi mi in prišli do istega zaključka. Kar zadeva splošna oziroma pogostejša iskanja, so si Google, Bing in Yandex tako rekoč enakovredni. Ob obratnem iskanju slik vsi trije vedo, kdo oziroma kaj so Bill Gates, Adele, Eifflov stolp, Palača parlamenta v Bukarešti in tudi bolj lokalizirani Karl Erjavec, Piran in Blejsko jezero. 

Čeprav ima Yandex že nekaj časa angleško različico iskalnika, smo uporabljali v angleščino prevedeno rusko različico. "Pravi" angleški uporabniški vmesnik namreč ne pokaže obkroženega seznama stvari, za katere Yandex meni, da so na fotografiji.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Čeprav ima Yandex že nekaj časa angleško različico iskalnika, smo uporabljali v angleščino prevedeno rusko različico. "Pravi" angleški uporabniški vmesnik namreč ne pokaže obkroženega seznama stvari, za katere Yandex meni, da so na fotografiji. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ko pa iskanje postane bolj specifično oziroma zadeva iskalne poizvedbe, ki morda niso vsesplošno prepoznavne - takšnim je obratno iskanje slik pravzaprav v prvi vrsti tudi namenjeno -, začneta Google in Bing kar precej zaostajati za ruskim sodobnikom.

V uvodnem videoposnetku smo predstavili pet primerov poizvedb, pri katerih Yandex res pokaže po mnenju portala Bellingcat superiorno prepoznavanje obrazov, lokacij in predmetov. To je povzetek ugotovitev.

Kriptokraljica Ruja Ignatova, ustanoviteljica denarne mreže OneCoin: poimensko jo je prepoznal samo Yandex in tudi prikazal več njenih fotografij. Bing je ni prepoznal po imenu, je pa pokazal sorodne fotografije, na katerih je Ignatova. Google se je odrezal porazno, saj ni našel ne imena in ne fotografij, na katerih bi bila "kriptokraljica".

Zdenek Hrib, župan Prage: samo Yandex je vedel, kako mu je ime in kakšno funkcijo opravlja, zraven je našel še kopico drugih fotografij župana. Bing je pokazal sorodne fotografije, na katerih je prav tako župan. Google je medtem pokazal fotografije naključnih parkov. 

Arena Stožice, Ljubljana: samo Yandex je ugotovil, da gre za ljubljanski športni objekt, in ga tudi edini poimenoval ter ponudil več drugih fotografij, na katerih je prepoznavna dvorana. Google ni ugotovil, za katero stavbo gre, je pa med sorodnimi fotografijami pokazal še eno, na kateri so Stožice. Bing je pokazal fotografije mostov in različnih obokov. 

Triglav, Slovenija: samo Yandex je ugotovil, da je na fotografiji gora Triglav, ni pa pokazal nobene druge fotografije, na kateri je najvišji slovenski vrh. Google ni prepoznal, da gre za Triglav, je pa goro vsaj lokaliziral s predlogom iskalne poizvedbe "Slovenija". Bing ni prepoznal, da gre za Triglav. 

Fevernova, uradna žoga svetovnega prvenstva v nogometu leta 2002: le Yandex je pokazal dejansko ime žoge. Google je pravilno ugotovil, kje so uporabljali to žogo, ni pa navedel njenega imena. Bing je našel le sorodne fotografije. 

Deepnude
Novice Sporni "čudežni" program, ki lahko sleče vsako žensko: raje ga ne iščite

Kaj in kdo je Yandex ter zakaj mu pravijo tudi ruski Google?

Podobno kot pri Googlu Yandex ni le ime spletnega iskalnika, temveč tudi podjetja. Yandex je največja tehnološka družba v Rusiji, podružnice pa ima v več kot 17 državah, med drugim tudi v ZDA in na Kitajskem. 
Logotip Yandexa na sedežu podjetja v Moskvi. | Foto: Reuters Logotip Yandexa na sedežu podjetja v Moskvi. Foto: Reuters Yandex je leta 1997, kar je eno leto pred nastankom Googla, ustanovil Arkady Volozh. Podobno kot Google je tudi Yandex začel s spletnim iskalnikom, kasneje pa začel ponujati še druge storitve, kot sta e-pošta, shranjevanje podatkov v oblak, spletni brskalnik, navigacija.

Arkady Volozh je danes zelo bogat, vrednost njegovega premoženja je ocenjena na okrog milijardo evrov.  | Foto: Reuters Arkady Volozh je danes zelo bogat, vrednost njegovega premoženja je ocenjena na okrog milijardo evrov. Foto: Reuters Danes se Yandex (spet vzporednice z Googlom) pospešeno ukvarja tudi z razvojem umetne inteligence in samovoznih avtomobilov.  
Arkady Volozh delovanje Yandexovega avtonomnega vozila pojasnjuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Ta se je v zadnjem času zelo ogrel za poglobljeno sodelovanje z velikimi ruskimi tehnološkimi podjetji, najverjetneje zato, ker Kremlin želi vedno več nadzora nad ruskim internetom. | Foto: Reuters Arkady Volozh delovanje Yandexovega avtonomnega vozila pojasnjuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Ta se je v zadnjem času zelo ogrel za poglobljeno sodelovanje z velikimi ruskimi tehnološkimi podjetji, najverjetneje zato, ker Kremlin želi vedno več nadzora nad ruskim internetom. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Cesta, Google Maps
Novice Presenečenje pri načrtovanju poti v Avstrijo: ceste preprosto zmanjka
Heker
Novice Balkanska vrata: pravo orožje, s katerim so napadli naše južne sosede
Superjahte
Novice Pri naših sosedih tudi letos skrivno srečanje svetovne superelite
Samo Login, prevara
Novice V mrežo laži so potegnili tudi najbogatejšega Slovenca
Google Photos
Novice Ali ste tudi vi med milijardo Zemljanov, ki uporabljajo to storitev?
Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan
Donald Trump
Novice Ukaz Donalda Trumpa je v ZDA povzročil pravo paniko
Jennifer Lopez, Adele
Trendi Adele in J.Lo Googlu pomagali pri najbolj iskanih dietah v letu 2019 #video