Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

spam nasveti Matic Tomšič

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 15.02

8 let

Ste tudi vi všeč nekomu na Twoo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Twoo je družbeno omrežje za iskanje partnerjev, ki bolj kot po uporabnosti slovi po pošiljanju nadležne pošte. Te se najlažje rešimo tako, da v e-poštnem predalu ustvarimo filter.

Novi moški želijo čvekati s tabo Twoo je družbeno omrežje v lasti francoskega podjetja Meetic, ki med drugim koordinira tudi evropski del dejavnosti spletne strani Match.com, največjega portala za zmenke na svetu. Temu je Twoo tudi precej podoben, saj je v prvi vrsti namenjen spoznavanju potencialnih partnerjev, ne mreženju s prijatelji.

A mnogo uporabnikov spleta Twoo bolj kot po digitalnih zmenkarijah pozna po nadležni pošti, s katero družbeno omrežje vabi k registraciji uporabniškega računa. Nadležna sporočila z generičnimi naslovi, kot sta "Novi moški želijo čvekati s tabo" ali "Preveri, komu si všeč na Twoo", prejemajo tudi uporabniki, ki še nikoli niso obiskali spletne strani Twoo. Družbeno omrežje glas o sebi po spletu namreč širi na zvit način, ki pa je glede na pravila in pogoje uporabe Twoo povsem zakonit.

Drobni tisk in opravičevanje prijateljem Twoo uporabniku ob ustvarjanju novega profila ponudi možnost uvoza stikov iz adresarja e-poštnega računa, s katerim se je registriral. Kot je pri mnogo uporabnikih v navadi, določila pridruževanja družbenim omrežjem, spletnim stranem in forumom sprejmejo takoj, da postopek registracije izpeljejo čim prej. A uvoz stikov ne pomeni iskanja prijateljev, ki so prav tako člani Twooja (to lahko na primer storimo na Facebooku), temveč pošiljanje vabil za pridružitev družbenemu omrežju. Ko Twoo pridobi uporabnikovo soglasje za "uvoz stikov", začne vsem e-naslovom v njegovem adresarju pošiljati nadležno e-pošto, ki jo prejemajo, dokler se ne odjavijo. Gumb za odjavo je precej neopazen, dobro je skrit na dnu sporočil.

Twoo nadležno e-pošto oziroma spam pošilja tudi v imenu uporabnika, ki je ob registraciji sprejel uvoz stikov, kar pogosto privede do nerodnega opravičevanja prijateljem.

Nikoli se nisem registriral, pa imam vseeno profil na Twoo. Kako je to mogoče? Razlog za to je Netlog. Gre za belgijsko družbeno omrežje, ki je delovalo do leta 2013, precej priljubljeno pa je bilo tudi med (predvsem mlajšimi) slovenskimi uporabniki. Lastnik Netloga je bilo belgijsko podjetje Massive Media, ki ga je decembra 2012 kupila že omenjena družba Meetic. Twoo je profile z Netloga združil s svojimi in na tak način umetno povečal svojo bazo uporabnikov.

Kako preprečiti prejemanje nadležne pošte s Twoo.com Čeprav Twoo zatrjuje, da si uporabnik, ki ne želi več prejemati e-pošte, z odjavo to tudi zagotovi, je na Twitterju, ki je priljubljena platforma za pritoževanje nad Twoojem, mogoče najti številna pričevanja, da to ni res.

Najboljši način za preprečitev prejemanja nadležne e-pošte s portala Twoo.com je, da ustvarite preprost filter, ki bo sporočila ob prihodu v elektronski predal takoj izbrisal ali poslal v smetnjak oziroma kar blokiral pošiljatelja. Pokazali vam bomo, kako lahko to storite v Gmailu, Yahoo! Mailu, Outlook Mailu (oziroma Hotmailu) in odjemalcu e-pošte Microsoft Office Outlook, kjer se filtri imenujejo pravila.

Ne spreglejte