Srdjan Cvjetović

Sreda,
26. 7. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

grafični urejevalnik Paint 3D Slikar 3D Paint Slikar aplikacije Windows Store operacijski sistem Microsoft Windows Windows 10

Sreda, 26. 7. 2017, 12.43

6 let, 7 mesecev

Legenda vendarle (deloma) ostaja

Slikarja bi ukinili? Ne damo ga!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Ogorčenim uporabnikom je Microsoft vendarle prisluhnil in priljubljenemu programu Slikar (Microsoft Paint) podaljšal življenje – a ne v celoti in ne tako, kot so najbrž pričakovali.

Slikar, Paint | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović Ne preveč na glas, a dovolj, da so številni slišali: Microsoft je pred dnevi naznanil, da je na seznam gradnikov operacijskega sistema Windows, ki jim ne načrtuje več dolgega življenja, uvrstil tudi program za preproste grafične posege Slikar (Microsoft Paint).

Slikar je v svojih 32 let življenja (kar je za računalništvo res ogromno) tehnološko rasel, a je ves čas ohranil svoje temeljno poslanstvo: zagotoviti preprosta in hitra orodja za manjše posege na slikah in fotografijah. Na njem so ustvarjalne duše vendarle zmogle ustvariti zanimive kreacije, zato je imel Slikar svoje privržence v najširšem krogu uporabnikov. Tako veliko, da bi se lahko Slikar mirno potegoval za laskav naslov najbolj priljubljenega programa vseh časov za operacijski sistem Windows.

Ljudstvo je spregovorilo!

V tem širokem krogu uporabnikov je završalo in v zgolj dveh dneh se je usul velik plaz nezadovoljstva.

Tako velik, da je Microsoft spremenil svojo prvotno odločitev. Sicer samo deloma.

Slikar (Paint) se je obdržal kar 32 let. Microsoft si želi, da bi uporabniki presedlali na novega Slikarja 3D, a uporabniki ljubijo dobrega starega Slikarja. | Foto: Matic Tomšič Slikar (Paint) se je obdržal kar 32 let. Microsoft si želi, da bi uporabniki presedlali na novega Slikarja 3D, a uporabniki ljubijo dobrega starega Slikarja. Foto: Matic Tomšič

Starosta grafičnih programov se bo tako uvrstil v Microsoftovo tržnico programov Windows Store, kjer bo na voljo za brezplačen prenos. Volk sit, koza cela: Microsoft vendarle ostaja pri svojem in ga umika s seznama gradnikov bodočih različic operacijskega sistema Windows, njegovi ljubitelji pa ga bodo lahko povrnili brez večjega napora in brez kakršnegakoli dodatnega stroška za nakup.

V službi starega dobrega Slikarja morda le ne boste več imeli

Toda umestitev v tržnico Windows Store ni povsem enakovredna vključitvi v operacijski sistem. Če ste na domačem računalniku, ni ovir, a če ste na službenem, je zelo verjetno, da ima podjetje skrbniška pravila, ta vam pa morda onemogočajo namestitve dodatnih programov. Tisti programi, ki so del operacijskega sistema, se praviloma vedno namestijo in v tem je pomembna razlika.

Tako se vam lahko zgodi, da v službi vendarle ostanete brez Slikarja. Microsoft si sicer želi, da bi namesto Slikarja uporabljali njegovo novo tridimenzionalno reinkarnacijo (Paint 3D), ki je že vključena tako v tržnico Windows Store kakor tudi v nedavno veliko nadgradnjo Windows 10 Creators Update. To pomeni, da je Slikar 3D dostopen vsem, ki že imajo najnovejšo nadgradnjo operacijskega sistema Windows 10, in na voljo vsem tistim, ki je še nimajo.