Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Android Apple pametni telefoni

Sreda, 21. 8. 2013, 10.55

8 let

Samsung vlada kraljestvu Androida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Študija Flurry je pod drobnogled vzela več kot 45 tisoč naprav z operacijskim sistemom Android. Ugotovitev? Večino izdela korejski proizvajalec.

Študija podjetja Flurry Analytics, ki analizira vedenje aplikacij, uporabo mobilnih naprav in svetuje več kot 80 tisoč podjetjem, je letos maja pod drobnogled vzela 45.340 naprav (od skupno 576 milijonov naprav v svoji bazi), ki jih poganja operacijski sistem (OS) Android, sicer najbolj razširjeni operacijski sistem na mobilnih napravah, in jih razvrstila glede na proizvajalca in tip naprave. In ravno zaradi njenih ugotovitev se zdaj mnogo poznavalcev sprašuje, ali bi se moral Apple bolj bati Samsunga kot spletnega velikana Google. "Samsung je vodilni proizvajalec naprav z OS Android. Njegovi telefoni predstavljajo 59 odstotkov vseh telefonov z OS Android, njegove tablice pa 42 odstotkov vseh tablic v našem zajetem vzorcu," so ob interpretaciji zajetih podatkov pojasnili in potrdili iz podjetja Flurry.

Flurry trdi, da sledi 576 milijonov naprav z OS Android, od tega je 506,9 milijona pametnih telefonov in 69,1 milijona tablic. Od tega naj bi bilo najmanj 299 milijonov aktivnih pametnih telefonov z OS Android in 29 milijonov aktivnih tablic z enakim OS. Podobne izsledke so dobili tudi pri operacijskem sistemu iOS – 397 milijonov aktivnih naprav iOS sta si iPhone in iPad razdelila v razmerju 72 : 28 odstotkov. Od tega je aktivnih 285,8 milijona iPhonov in 111,2 milijona iPadov.

Samsung povečal prednost pred Applom Da se tehtnica moči vse bolj preveša na stran Samsunga, kažejo tudi podatki drugega četrtletja letošnjega leta – Samsung naj bi v tem obdobju prodal 71,4 milijona pametnih telefonov in si s tem zagotovil skoraj tretjino kolača svetovne prodaje pametnih telefonov, medtem ko se je jabolčni delež zmanjšal za več kot štiri odstotke. V tem letu se je zgodil še en, sicer glede na trend nič kaj presenetljiv preobrat: prodaja pametnih telefonov je prvič presegla prodajo "navadnih" telefonov. Največjo rast prodaje so zaznali v regiji Azija/Pacifik, in sicer kar 74,1-odstotno.

Apple ne more biti zadovoljen "Lastniki iPhona svoj telefon uporabljajo kar 50 odstotkov več kot uporabniki pametnih telefonov z OS Android," je izvršni direktor Appla Tim Cook junija izjavil na Applovem dogodku na podlagi podatkov, ki jih je pridobilo drugo analitično podjetje, Experian. To je bolj slaba tolažba, predvsem zato, ker Flurryjevo poročilo namiguje, da Apple še zdaleč ne more biti zadovoljen z grožnjo, ki jo predstavlja Samsung. Flurry ugotavlja tudi, da imetniki Samsungovih pametnih telefonov pogosteje uporabljajo aplikacije kot drugi uporabniki androidnih naprav.

Vroče in barvno Lahko bi rekli, da Flurryjevo poročilo razkriva tudi, da Google še zdaleč ni največja grožnja Applu. Vse bolj kaže, da je Samsung skupaj s "kraljestvom" Android še toliko večja grožnja. Prav zato, morda v luči trenda po nenehnem izdelovanju in izboljševanju novih modelov pametnih telefonov, Apple za letošnjo jesen napoveduje nove modele, ki bodo tudi cenovno dostopnejši. Ne le to, osnovnim barvam, beli in črni, se bo, tako se zdi, pridružila še cela paleta novih in kričečih barv. Ne le vroča, tudi barvita in cenejša jesen nas čaka.

Ne spreglejte