Matic Tomšič

Sreda,
26. 11. 2014,
15.59

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tablica prenosnik laptop Matic Tomšič

Sreda, 26. 11. 2014, 15.59

4 leta, 9 mesecev

Prenosni računalnik ali tablica?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse več uporabnikov, ki pri delu z računalnikom potrebujejo ali si želijo mobilnost, prenosnike zamenjuje s tablicami. Na kaj je treba pomisliti, preden se odločimo za ta preskok?

Tablice so v zadnjih letih pridobile tako na strojni moči kot funkcionalnosti in se razvile v zelo spodobno alternativo prenosnim računalnikom. Ker je z njimi mogoče brskati po spletu, urejati dokumente, poganjati igre in več kot zadovoljivo početi prenekatero stvar, ki jo znajo tudi prenosniki, a so od njih skoraj brez izjeme precej lažje in tanjše, so jih mnogi uporabniki že posvojili kot primarno mobilno delovno postajo. Če razmišljate o tem, da bi prenosni računalnik dokončno zamenjali s tabličnim, a ste ujeti v proces mencajočega odločanja, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo morda olajšale veliko selitev na drugo platformo.

Operacijski sistem Ob izbiranju tablice se morate odločiti, kateremu operacijskemu sistemu želite dati prednost. Če boste uporabljali Microsoftova pisarniška orodja (Microsoft Office), je zaradi privzete podpore najbolj logična izbira tablica z Okni, čeprav Word, Excel in preostale Officeove programe ob naročnini na storitev Office 365 podpirajo tudi Applovi iPadi z operacijskim sistemom iOS. Za delo v oblaku z Googlovimi aplikacijami ali podobnimi orodji bo primerna katerakoli operacijska platforma, najbolj pa seveda Android, na katerem je Google praktično doma. Ob izbiri tablice z iOS-om ali Okni boste potrebovali sodoben spletni brskalnik, kot so Chrome, Safari ali Opera.

Tisti, ki želijo kljub selitvi v tablični ekosistem nadaljevati delo z namiznimi aplikacijami, bodo morali poseči po napravah z operacijskim sistemom Windows 8, a pozor – večina tovrstnih programov ni najbolje optimizirana za delovanje z zasloni na dotik. Pred dokončno odločitvijo o pripadnosti enemu od treh velikih operacijskih sistemom je smiselno preveriti še ponudbo (ekskluzivnih) aplikacij (Google Play, App Store, Windows Store). Težko slovo od "prave" tipkovnice Tipkovnica na zaslonu je priročna za tipkanje e-poštnih sporočil in pogovore na Facebooku, a ne ravno najbolj primerno orodje za resnejše delo. Če bi radi tablico uporabljali kot primarno delovno postajo, resno razmislite o modelu, ki ga spremlja fizična tipkovnica. To je sicer mogoče tudi dokupiti.

Pripadniki Microsoftovega ekosistema poglejte v smer tablic Surface Pro 3, Sony Vaio Tap 11 in družineLenovo Yoga Tablet. Uporabnikom, ki simpatizirajo z Androidom, bo najbolje postregel Asus s serijo Transformer Pad, jabolčnikom pa kar solidno izbiro tipkovnic za iPade ponuja Logitech.

Prostora ni nikoli preveč Večina sodobnih tablic je opremljenih s 16-, 32- ali 64-gigabajtnim modulom za shranjevanje podatkov (kupcem najnovejšega Apple iPad Air 2 je na voljo tudi 128-gigabajtni) in režo za spominsko kartico s kapacitetami do 64/128 GB. Bo za uporabnika, ki mu je bil prenosnikov trdi disk s 500 gigabajti še včeraj premajhen, to dovolj?

Na srečo obstajajo oblačne alternative, za katere pa bo, če želite imeti konkretno skladišče podatkov in ne zgolj nekaj podarjenih gigabajtov, treba plačati mesečno ali letno naročnino. Google Drive in Dropbox sta pred kratkim znižala cene gostovanja v oblaku, en terabajt prostora zdaj ponujata za 10 dolarjev (8 evrov) mesečno. Naročnikom na spletni pisarniški paket Office 365 za 70 dolarjev (dobrih 56 evrov) letno prav tako pripada terabajt na strežnikih servisa OneDrive. Microsoft naj bi plačljivim uporabnikom Office 365 v kratkem sicer ponudil neomejeni prostor za shranjevanje podatkov v oblak.