Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
18. 3. 2015,
7.59

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska podjetja

Sreda, 18. 3. 2015, 7.59

5 let, 6 mesecev

Pravi kraj za prave stike

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na letošnjem sejmu CeBIT razstavlja sedem slovenskih podjetij. Tako izkušeni razstavljavci kot tisti, ki so tu prvič, tako uveljavljena kot mlada podjetja so s svojo udeležbo zadovoljni.

Med sedmimi slovenskimi razstavljavci na letošnjem sejmu CeBIT najdemo tako stare znance hannovrskega sejmišča kot tiste, ki se tu predstavljajo prvič, tako dalj časa uveljavljena podjetja kakor tudi mlada podjetja, ki svoj pravi preboj šele morajo ustvariti.

Vsem pa je skupno, da so si svojo udeležbo organizirali in uredili sami, saj Slovenija uradno ni podprla udeležbe v obliki skupnega nastopa, za kar se nekatere države že tradicionalno odločajo.

Gama System: referenčni projekt v presežnikih prepriča Med slovenskimi razstavljavci, ki jih lahko že upravičeno imamo za stalnico CeBIT, je podjetje Gama System. Njihov referenčni projekt v Indiji obsega zajem in dokumentiranje 800 milijonov podatkov osebnih evidenc in je, kot je pojasnil prvi mož podjetja Marko Šobota, največji projekt skeniranja v Aziji vseh časov. Za naročnika iz Mumbaja, ki je tretja največja mestna korporacija v Aziji, bodo delali pet let, projekt, ki je sad slovenskega, indijskega in nemškega znanja, pa bo odprl nekaj novih delovnih mest v Sloveniji in kar 1.500 delovnih mest v Indiji, pojasnjuje Šobota, ki zadovoljno ugotavlja, da ima projekt takih razsežnosti veliko prepričevalno moč.

Stari znanec CeBIT, ki s svojim podjetjem v Hannover prihaja že dobro desetletje, opaža spremembo v zasnovi CeBIT, a ga to ne moti. Prav nasprotno: "Prej je bilo med obiskovalci veliko mladine, ki je k nam zahajala skoraj po pomoti, zdaj pa je očitno, da so tako sejem kot tudi obiskovalci močno poslovno usmerjeni, kar je za nas veliko bolj učinkovito. Lahko rečem, da so bili skoraj vsi, ki so se pri nas ustavili, tudi poslovno zanimivi," je povedal za naš mediji med dvema srečanjema s potencialnimi novimi partnerji.

XLAB in ULU: pod okriljem velikih imen Zelo intenziven urnik srečanj na CeBIT imajo tudi predstavniki podjetja XLAB. Svoj izdelek za oddaljen dostop in nadzor računalnikov ISL Online, primeren je predvsem za računalniške skrbnike v podjetjih, predstavljajo na velikem razstavnem prostoru Samsunga, in sicer v delu, namenjenem poslovnim rešitvam. Prav taka oblika udeležbe prek močnega partnerja jim je olajšala letošnji prihod na CeBIT, kjer so že razstavljali tudi samostojno.

Mlado podjetje ULU je na letošnji CeBIT prav tako prišlo v okviru večje zgodbe: v njihovem primeru je to mednarodno tekmovanje CODE_n, ki išče najbolj ustvarjalne in najbolj uresničljive zamisli mladih podjetij. ULU je uradno sicer nizozemsko podjetje, saj so tako lažje dobili zagonska sredstva, kot če bi bili slovensko (kar bi nas najbrž lahko nekoliko skrbelo), a so njihovo znanje in dozdajšnji dosežki skoraj izključno plod slovenskih ustvarjalcev. ULU se je uvrstil med 50 letošnjih finalistov CODE_n, kar jim je odprlo vrata CeBIT, dogodka, ki ga njihov tehnični direktor Matej Petrovčič opisuje z zadovoljstvom. Povedal je namreč, da z vidika vzpostavljanja novih poslovno obetavnih stikov CeBIT gotovo ima mesto pri vrhu med dogodki, katerih so se do zdaj udeležili.

Printbox: na CeBIT prvič, že drugi dan novi stiki z vsega sveta V velikih razstavnih dvoranah CeBIT je svoj razstavni prostor prvič pripravilo podjetje Printbox. Njihov istoimenski kiosk za tiskanje, kopiranje in skeniranje, bodisi prek oblaka bodisi prenosljivega medija, odlično pozna že dobrih 50 tisoč registriranih uporabnikov v Sloveniji, predvsem iz študentskih vrst, na enaki platformi že deluje podoben sistem tudi v Savdski Arabiji. Tri leta staro podjetje želi širiti svojo svetovno zgodbo in kaže, da jim bo CeBIT pri tem lahko pomagal. "Južnoafriška republika, Bližnji vzhod, Palestina in celo Kitajska ter še kaj, pa vse so bili pravi stiki," je za Planet Siol.net povedal prokurist družbe Daniel Viljevac v zadnjih urah drugega letošnjega sejemskega dneva.

Ne spreglejte