Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

malware Android iOS Matic Tomšič aplikacije

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 15.42

8 let

Pet najboljših protivirusnih programov za telefone in tablice

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mobilne naprave, na katere ogromno uporabnikov shranjuje ali prek njih posreduje osebne podatke, so med najbolj priljubljenimi tarčami kiberkriminalcev. Kako jih lahko zaščitimo najbolj učinkovito?

Po podatkih podjetja za internetno varnost Kaspersky Lab pametne telefone in tablice vsak dan ogroža skoraj 17 milijonov različnih virusov, trojanskih konjev, črvov in drugih zlonamernih programov. Mobilne naprave v večini primerov okužijo prek nameščanja aplikacij iz virov vprašljivega porekla. Čeprav vemo, da je najboljši način za varovanje svojega mobilnega imetja uporaba uradnih servisov za distribucijo aplikacij, kot sta Google Play in iTunes, prav nič ne škodi, če med nas in kiberzlikovce vrinemo dodaten sloj zaščite: protivirusni program. Poiskali smo pet najboljših za najbolj razširjeni mobilni platformi Android in iOS.

Comodo Security & Antivirus (Android) Osnovna funkcionalnost Comoda za Android je ves čas aktivna zaščita pred virusi in nevarnimi aplikacijami, a ko pokukamo pod površino, najdemo izredno zmogljiv program, ki varnost uporabnika jemlje zelo resno. Comodo med drugim ponuja poseben predalček za shranjevanje občutljivih (osebnih) podatkov, svetovalca, ki uporabnika obvešča o zahtevah posameznih aplikacij za dostop do določenih informacij in funkcij naprave ter predlaga ustrezno postopanje, blokiranje klicev in sporočil SMS ter ustvarjanje varnostnih kopij datotek in drugih vsebin.

Program se zna odzvati tudi v primeru kraje ali izgube naprave – z ustreznim sporočilom SMS, ki aktivira določeno funkcijo, lahko na daljavo aktivirate alarm, posnamete fotografijo trenutne lokacije in celo izbrišete vse podatke. Comodo Security & Antivirus za Android je brezplačno na voljo na tej povezavi.

Lookout Mobile Security (iOS/Android) Lookoutu za iOS in Android zaupa več kot 50 milijonov uporabnikov mobilnih naprav, naziv najboljše protivirusne zaščite za telefon ali tablico pa so mu med drugimi podelili TechCrunch, PCWorld in LAPTOP Magazine. Nemško podjetje AV-TEST je med preizkusom zmogljivosti Lookout napadlo z več kot 1400 različnimi virusi in trojanci – uspešno je izsledil in nevtraliziral kar 99,4 odstotka groženj.

Brezplačno različico programa odlikujejo preprost in pregleden uporabniški vmesnik, stalno preverjanje porekla prenesenih aplikacij in datotek, blokiranje nevarnih internetnih povezav in opozarjanje na spletne strani, ki želijo od uporabnika z ribarjenjem (phishingom) izvabiti osebne podatke. Uporabniki lahko za obdobje 14 dni preizkusijo tudi premijske funkcije sicer plačljivega Lookouta, kot so ustvarjanje varnostnih kopij datotek, prenašanje vsebin na druge naprave, sinhronizacija z Lookoutovim uporabniškim računom in oddaljeno brisanje podatkov z ukradene naprave.

Različico za Applov iOS najdete tukaj, Lookout Mobile Security za Android pa tukaj.

CM Security Antivirus Applock (Android) Kot izdaja že njegovo ime, program CM Security ni le protivirusni branik, temveč orodje za zaščito aplikacij. Uporabnik lahko z njegovo pomočjo onemogoči nepooblaščen dostop (če napravo uporablja nekdo drug) do aplikacij, kot so Facebook, WhatsApp ali Instagram, galerije fotografij in telefonskega imenika, pa tudi do nastavitev ter upravitelja datotek, ki omogoča brskanje po vsebini pomnilnika. CM Security Antivirus Applock lahko prenesete tukaj.

Avira Mobile Security (iOS/Android) V široki paleti funkcionalnosti brezplačne Avire za iOS in Android med drugim najdemo:

- zaščito pred zlonamernimi skupki programske kode v realnem času in redno posodabljanje baze znanih virusov,

- sledenje mobilni napravi, sprožanje glasnega alarma v primeru izgube ali kraje, brisanje podatkov na daljavo, najditelj izgubljenega telefona ali tablice lahko lastnika kontaktira z enim samim klikom,

- blokiranje želenih kontaktov, klicev, sporočil SMS,

- opozarjanje kontaktov v e-poštnem imeniku, ki so staknili virus ali trojanskega konja in okužena sporočila pošiljajo drugim,

- delovanje iz ozadja in posledično varčevanje z baterijo.

360 Security – Antivirus Boost (Android) Majhen programček, ki uporabniku ponuja ogromno vsebine in funkcionalnosti. 360 Security je kompetentna protivirusna zaščita, ki aplikacije (tako nameščene kot tiste, ki jih uporabnik namerava namestiti) in shranjene datoteke preverja v realnem času, a tudi orodje za optimizacijo delovanja naprave.

Samodejno zna namreč odstranjevati odvečne vsebine in dalj časa neaktivne aplikacije ter pohitriti telefon ali tablico s sproščanjem zasedenega delovnega spomina (RAM). 360 Security omogoča tudi nastavljanje varnostnih mehanizmov, ki vsebino naprave zaščitijo v primeru izgube ali kraje, kot sta oddaljeno zaklepanje in sledenje signalu GPS.

360 Security – Antivirus Boost, ki ima več kot 600 milijonov uporabnikov, najdete tukaj.

Ne spreglejte