Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 11. 2017,
10.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Natisni članek

bitcoin Blockchain kriptovaluta

Sreda, 29. 11. 2017, 10.04

6 let, 5 mesecev

Neznano kam je izginilo gromozansko bogastvo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Ko bo v obtok končno prišel še zadnji od 21 milijonov bitcoinov, ki bodo kadarkoli obstajali, bo število enot vodilne kriptovalute, s katerimi bo mogoče trgovati, bistveno nižje. Podrobna analiza javno dostopnega seznama transakcij bitcoinov je namreč pokazala, da je ogromen delež vseh bitcoinov morda izgubljen za vedno. To ob današnjem tečaju bitcoina pomeni, da je v zraku več deset milijard evrov.

Danes je v obtoku 16,7 milijona bitcoinov, tržna kapitalizacija valute oziroma skupna vrednost vseh bitcoinov pa znaša 138 milijard evrov.  | Foto: Reuters Danes je v obtoku 16,7 milijona bitcoinov, tržna kapitalizacija valute oziroma skupna vrednost vseh bitcoinov pa znaša 138 milijard evrov.  Foto: Reuters

Bitcoin, ki trenutno velja za vodilno svetovno kriptovaluto oziroma digitalno valuto, je njegov ustvarjalec, neznani Satoshi Nakamoto, leta 2009 zasnoval tako, da bo, ko bo izrudarjen še zadnji, lahko obstajalo samo 21 milijonov bitcoinov.

"Rudarjenje" je žargonski izraz za pridobivanje bitcoinov, ki poteka z računalniškim reševanjem čedalje kompleksnejših matematičnih enačb. Iskanje bitcoinov z rudarjenjem je bilo na začetku preprosto, saj jih je bilo na voljo veliko, zdaj pa postaja vedno težje in predvsem dražje.
Leta 2009 je bilo bitcoine mogoče pridobivati že s programom na preprostem prenosnem računalniku, zdaj pa ne gre brez računalniških farm (na fotografiji), ki dnevno porabijo toliko elektrike kot povprečno gospodinjstvo v enem letu.  | Foto: Reuters Leta 2009 je bilo bitcoine mogoče pridobivati že s programom na preprostem prenosnem računalniku, zdaj pa ne gre brez računalniških farm (na fotografiji), ki dnevno porabijo toliko elektrike kot povprečno gospodinjstvo v enem letu.  Foto: Reuters

Zadnji bitcoin se bo po napovedih analitikov v obtoku znašel leta 2040, a na razpolago za trgovanje jih takrat še zdaleč ne bo toliko.

Podjetje Chainalysis, ki opravlja analize veriženja podatkovnih blokov ali blockchaina - to je tehnologija, na kateri je zgrajen bitcoin -, je v najnovejši raziskavi namreč ugotovilo, da je od 17 do 23 odstotkov bitcoinov, ki so že bili izrudarjeni, izgubljenih.

Tam nekje zunaj je 31 milijard evrov

Glede na to, da je danes v obtoku 16,7 milijona bitcoinov (vir), jih je v najboljšem primeru izgubljenih 2,78 milijona, v najslabšem primeru pa 3,8 milijona.

Cena enega bitcoina je trenutno okrog 8.300 evrov, kar pomeni, da je po najbolj črnem scenariju tam nekje zunaj okrog 31 milijard evrov.  | Foto: Reuters Cena enega bitcoina je trenutno okrog 8.300 evrov, kar pomeni, da je po najbolj črnem scenariju tam nekje zunaj okrog 31 milijard evrov.  Foto: Reuters

Kaj pomeni, da so bitcoini izgubljeni, kdo jih je izgubil in kako?

To, da so izgubljeni, pomeni, da z bitcoini, čeprav so še vedno v obtoku in niso bili odstranjeni iz blockchaina - kaj takega je zaradi zasnove tehnologije tudi nemogoče -, ni mogoče storiti nič. Nemogoče jih je prodati, nemogoče jih je kupiti. 

Razlogov, zakaj so bitcoini postali nedostopni, je več, a Chainalysis izpostavlja dva osrednja dejavnika.

Prvi dejavnik so zgodnji posvojitelji bitcoina, ki so v letih 2009 in 2010 pokazali nekaj zanimanja za kriptovaluto, ker pa je bila njena cena takrat še praktično enaka nič, so na svoje bitcoine pozabili in izgubili zasebne ključe, ki posamezniku omogočajo dostop do bitcoinov.

Ker je bilo pridobivanje ali kupovanje bitcoinov takrat še razmeroma preprosto oziroma poceni, so jih nekateri imeli in nato na opisan način založili zelo veliko. Chainalysis ocenjuje, da je bilo na ta način izgubljenih bitcoinov v najslabšem primeru kar 2,5 milijona. 

V javnosti je pred leti zelo odmeval primer Britanca, ki je na smetišče odpeljal računalnik z diskom, na katerem je bil ključ za dostop do digitalne denarnice s 7.500 bitcoini. Danes bi bil multimilijonar.  | Foto: Reuters V javnosti je pred leti zelo odmeval primer Britanca, ki je na smetišče odpeljal računalnik z diskom, na katerem je bil ključ za dostop do digitalne denarnice s 7.500 bitcoini. Danes bi bil multimilijonar.  Foto: Reuters

Drugi dejavnik je Satoshi Nakamoto. Ta skrivnostni oče digitalne valute je lastnik okrog milijona bitcoinov, a z njimi z izjemo nekaj preizkusnih transakcij v začetku leta 2009 ni naredil še nič. Vsi Satoshijevi bitcoini so v blockchainu še vedno na istih mestih kot ob nastanku in zato povsem neuporabni, ugotavlja Chainalysis.

Dokler Satoshi Nakamoto z njimi nekaj ne stori, kar je po mnenju mnogih poznavalcev digitalne valute malo verjetno, saj morda sploh ni prava oseba, bodo njegovi bitcoini veljali za izgubljene.

Verjetnost, da se izgubljeni bitcoini vrnejo v obtok, je skoraj nična, so prepričani v podjetju Chainalysis. | Foto: Reuters Verjetnost, da se izgubljeni bitcoini vrnejo v obtok, je skoraj nična, so prepričani v podjetju Chainalysis. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Bitcoin že čisto blizu magične meje

Ne spreglejte