Srdjan Cvjetović

Petek,
7. 8. 2015,
11.12

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija združitev konsolidacija mobilni operater telekomunikacijski operater

Petek, 7. 8. 2015, 11.12

5 let, 8 mesecev

Nastaja nov največji italijanski mobilni operater

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko se je to med drugim zgodilo že v Veliki Britaniji in Makedoniji, se bosta tudi v Italiji združila dva do zdaj najmanjša operaterja mobilne telefonije.

Ruski Vimpelcom, ki ima v lasti tretjega največjega italijanskega operaterja mobilne telefonije Wind, in hongkonški Hutchinson, katerega last je četrti največji italijanski mobilni operater 3, sta sklenila dogovor o združitvi svojih italijanskih podjetij. Od pobude do operativnega dogovora v treh mesecih O združitvi so prvič spregovorili pred približno tremi meseci, zdaj pa so se dogovorili o strukturi bodočega podjetja in načinu njegovega vodenja. Novo podjetje bo skupna naložba z enakima vstopnima deležema, postalo pa bo največji italijanski mobilni operater, ki bo imel več kot 31 milijonov uporabnikov. S prvega mesta bodo tako izrinili trenutno še največjega operaterja TIM (Telecom Italia Mobile), ki ima 32,3-odstotni tržni delež, na tretje mesto pa se bo prestavil Vodafone, ki obvladuje 27,0 odstotka italijanskega trga mobilne telefonije. Wind zdaj obvladuje 22,9 odstotka italijanskega trga mobilne telefonije, 3 pa 10,6-odstotka.

Wind in 3 ponujata tudi druge telekomunikacijske storitve poleg mobilnih. Združena bosta imela skoraj tri milijone uporabnikov stacionarnega omrežja in okrog 6,4 milijarde evrov predvidenega letnega prihodka. Trend konsolidacije telekomunikacijskega trga se nadaljuje Omenjena združitev bo tako tudi Italijo vpisala na seznam držav, kjer poteka konsolidacija telekomunikacijskih operaterjev, predvsem tistih s področja mobilnih komunikacij. Podobno se je med drugim že zgodilo v Veliki Britaniji, kjer sta operaterja Orange in T-Mobile združila moči kot EE, pravkar pa poteka združitev tudi v Makedoniji, kjer bo iz operaterjev One, ta je v lasti Telekoma Slovenije, in Vip, katerega lastnik je Telekom Austria, nastalo enotno podjetje.

Vimpelcom in Hutchinson ocenjujeta, da bodo zaradi združitve njunih italijanskih podjetij prihranki pri operativnih in naložbenih stroških dosegli najmanj pet milijard evrov. Posel naj bi sklenili v prihodnjih 12 mesecih, na tej poti pa morajo pridobiti tudi soglasje Evropske komisije.