Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 4. 2016,
14.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Filipini volitve e-volitve računalniška varnost kraja podatkov Trend Micro

Torek, 12. 4. 2016, 14.10

6 let, 7 mesecev

Na Filipinih največja zloraba uradnih državnih evidenc v svetovni zgodovini

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Filipinsko volišče | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med oskrunjenimi podatki 70 milijonov volivcev so tudi podatki o osebnih dokumentih in prstni odtisi. To je slaba popotnica za filipinsko državo, ki jo 9. maja čakajo volitve, že tretje z računalniško podprtimi volišči.

Komaj en mesec pred novimi volitvami je filipinska vlada doživela največjo zlorabo podatkov v zgodovini. Filipinska državna volilna komisija je priznala, da se je vdor zgodil konec marca, le nekaj dni pozneje pa naj bi hekerska skupina LulzSec Philippines objavila ukradene podatke.

Vsi filipinski volivci na 338 gigabajtih

Ukradena zbirka podatkov obsega 338 gigabajtov, poroča The Guardian, in je identična volilnim seznamom za prihajajoče volitve. Skupina Anonymous Philippines, ki zatrjuje, da so prav oni 27. marca pridobili dostop do teh podatkov, je objavila, da hoče s svojim dejanjem opozoriti na pomanjkljivo varnost računalniške podpore za volitve. To so nazorno povedali tudi s tem, ko so spletno stran filipinske volilne komisije nadomestili s tem svojim sporočilom.

Oblasti pomirjajo in želijo zmanjšati resnost vdora

Filipinska državna volilna komisija vztraja, da občutljivi osebni podatki niso bili objavljeni, a je podjetje za računalniško varnost Trend Micro, kot navajajo britanski mediji, drugačnega mnenja. Ta neljubi dogodek vidijo kot največjo zlorabo državnih podatkov v zgodovini, celo večjo od lanske zlorabe podatkov kadrovske pisarne ameriških državnih služb, ko so ukradli podatke, vključno s prstnimi odtisi 20 milijonov Američanov, ki so se potegovali za državne službe. Oskrunjeni ameriški podatki se, vsaj do zdaj, še niso pojavili v javnosti.

Tokratni vdor praktično vsakega filipinskega volilnega upravičenca izpostavlja tveganju zlorab, še dodajajo pri Trend Micro. Po njihovem mnenju poskušajo filipinske oblasti v komunikaciji z javnostjo čim bolj zmanjšati resnost te ogromne zlorabe. Podatki o obsegu oskrunjenih podatkih se med posameznimi poročevalskimi viri sicer razlikujejo, a to ne zmanjša resnosti tega dogodka.

Filipini so kot eno od najhitreje rastočih gospodarstev zanimivi tudi za naložbenike iz drugih delov sveta.  | Foto: Filipini so kot eno od najhitreje rastočih gospodarstev zanimivi tudi za naložbenike iz drugih delov sveta.

Kako resna je možnost sabotaže tako ranljivih volitev?

Filipinske splošne volitve potekajo vsakih šest let. Na njih volijo predsednika, podpredsednika in še več kot 18 tisoč drugih državnih uradnikov. Filipini so kot eno od najhitreje rastočih gospodarstev zanimivi tudi za naložbenike iz drugih delov sveta. Tokratne volitve bodo tretje z avtomatiziranimi volišči, državni volilni komisiji pa očitajo, da ni ustrezno poskrbljeno za računalniško varnost tega postopka in da zato pušča odprta vrata za sabotažo celotnih volitev.

Takšne volitve z avtomatiziranimi volišči še niso polnovredne e-volitve, ker še vedno ne omogočajo oddaje glasu na daljavo prek spleta, temveč le nadomeščajo papirnate volilne listke z računalniškim zajemom volje ljudstva, toda izzivi in zahteve zagotavljanja primerne računalniške varnosti so v obeh primerih podobni.

Za primerjavo obsega filipinskega vdora: število dokumentov, ki so prejšnji teden ušli v javnost iz panamskega odvetniškega podjetja Mossack Fonseca, presega 11 milijonov, prav tako prejšnji teden pa so v javnost prišle tudi turške uradne evidence o državljanstvu s podatki o 49 milijonih ali skoraj polovici vseh turških državljanov.