Matic Tomšič

Sreda,
22. 4. 2015,
12.54

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
aplikacija prostitucija Kitajska Matic Tomšič

Natisni članek

Sreda, 22. 4. 2015, 12.54

8 let, 4 mesece

Kitajci so prek aplikacije naročali plačance in prostitutke (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Aplikacija, ki naj bi omogočala najem plačancev, je bila sprva le šala humoristične oddaje, a so kitajski uporabniki prek nje res začeli naročati pretepanja oseb, ki jih niso marali, in prostitutke.

Didi Hit People, kot se aplikacija imenuje, je kot šaljivo rešitev za neetično in necivilizirano vedenje nekaterih posameznikov v sodobni družbi februarja izdala kitajska spletna pogovorna oddaja. Iz videoposnetka, ki prikazuje njeno domnevno uporabnost (zgoraj), je razvidno, da lahko uporabnik z njo naroči lokalne hruste, ki nezaželeno osebo nato obdelajo s pestmi. Neslana šala Izkazalo se je, da si je kitajska družba tovrstne aplikacije pravzaprav želela. Kot piše Want China Times, je njihov poročevalec v aplikaciji, ki je bila sicer prenesena več kot 40-tisočkrat, večkrat objavil oglas, da išče plačanca, ki bi lahko opravil s "težavo na dveh nogah". Javilo se mu je več deset oseb, ki so zagotovile, da lahko v bolnišnico spravijo kogarkoli. Potrebovali so samo fotografijo tarče, njeno približno lokacijo in seveda plačilo.

Cena storitev naj bi bila odvisna od zadanih poškodb, načeloma pa naj bi se gibala med 30 in 75 evri (od 200 do 500 juanov). Dražji so bili plačanci z izkušnjami, ki so trdili, da so z uporabniki aplikacije že sodelovali. Eden od njih naj bi bil celo tako zaposlen, da je bilo treba njegove storitve naročiti dva dni vnaprej.

Uber za mesene užitke Aplikacija Didi Hit People naj bi se uveljavila tudi med uporabniki, ki so iskali plačljivo sprostitev za eno noč. Kot pri priljubljeni aplikaciji Uber, ki omogoča iskanje (taksi) prevoza v bližini, je bilo z njo mogoče objavljati in odgovarjati na oglase za prostitucijo.

Zloraba mobilnih platform v ta namen na Kitajskem sicer ni novost. Tamkajšnje oblasti so lani v Hongkongu razbile kriminalno združbo, ki je sto žensk v starosti od 20 do 45 let "izposojala" kar prek zelo priljubljene storitve za mobilno sporočanje WeChat. Ta ima skoraj 440 milijonov aktivnih uporabnikov.