Četrtek,
29. 12. 2011,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

heker železniški promet

Četrtek, 29. 12. 2011, 10.21

8 let

Hekerji bi lahko onesposobili železniški promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hekerji, ki s podatkovno preplavitvijo spletnih strežnikov uspešno napadajo spletne strani, bi lahko na enak način napadli tudi računalnike, ki nadzirajo železniške preklopne sisteme.

Stefan Katzenbeisser, profesor na tehnični univerzi v Darmstadtu v Nemčiji, je na hekerski konferenci v Berlinu dejal, da železniški preklopni sistemi niso odporni proti hekerskim napadom za porazdeljeno zavrnitev storitve (ang. distributed denial of serice – DDoS), ki bi lahko povzročili daljše motnje železniških storitev. "Vlaki sicer ne bi trčili, vendar bi bil železniški promet dalj časa oviran," je dejal Katzenbeisser.

Problematična menjava ključev Železniški preklopni sistemi, ki vlake na železniških križiščih vodijo z enega na drugi tir, sicer niso povezani z internetom, vendar komunikacije med vlaki in preklopnimi sistemi potekajo brezžično. Mobilna tehnologija GSM-R, ki se uporablja za komunikacijo med železniškimi sistemi, je varnejša od običajne tehnologije GSM, ki se uporablja v mobilnih telefonih. Katzenbeisser problem vidi v procesu menjave ključev. Ključi za programsko šifriranje, ki so potrebni za zagotavljanje varne brezžične komunikacije med vlaki in preklopnimi sistemi, se pred distribucijo prenesejo na prenosljiv medij, kot je na primer ključek USB, in razpošljejo na različne lokacije, kjer jih namestijo. Katzenbeisser se boji, da bodo kmalu končali v napačnih rokah. Ključe bi nato hekerji lahko uporabili za napad.

Napad za porazdeljeno zavrnitev storitve je eden enostavnejših hekerskih napadov. Hekerji pri tem napadu uporabijo veliko množico računalnikov, ki tarči napada hkrati pošljejo ogromne količine podatkov. Ker tarča napada (običajno je to strežnik) ne more odgovoriti vsem računalnikom, izgubi povezavo z internetom, se znova zažene ali izklopi.