Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 4. 2015,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google Matic Tomšič

Torek, 28. 4. 2015, 12.42

8 let

Če ste lastnik patenta, ga morda lahko prodate Googlu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Taktika tehnološkega velikana v bitki s patentnimi troli - podjetji in posamezniki, ki kupujejo patente in jih dražje prodajajo tistim, ki želijo z njimi nekaj narediti - je nakup vseh patentov.

Tako imenovani patentni troli so v zadnjem času postali trn v peti podjetij, ki želijo na podlagi določenih patentov proizvajati izdelke ali ponujati storitve, a do njih ne morejo, ker jih kot talce zadržujejo družbe ali posamezniki (patentni troli) in zanje zahtevajo odkupnino. Po ocenah tržnih strokovnjakov so samo lani povzročili dve tretjini vseh patentnih sodnih bitk, piše časopis Washington Post.

Google se bo patentnih trolov zdaj poskusil otresti na nov način – patente s potencialom želi pokupiti, še preden se jih bodo lahko polastili tisti, ki zanje zahtevajo odkupnino. Med 8. in 22. majem bo namreč odprl spletni portal, na katerem bo mogoče predstaviti zanimive patente in postaviti ceno zanje. Google bo nato analiziral vse predloge in lastnike patentov do 26. junija obvestil o morebitnem zanimanju za sklenitev posla.

Google le še en patentni trol? Tehnološki velikan je v opisu projekta zapisal, da se bodo vsi patenti, pridobljeni z zgoraj omenjenim programom, pridružili Googlovemu portfelju patentov, ki jih bo podjetje lahko uporabljalo tako kot vse druge patente v svoji lasti. To pomeni, da bo lahko Google licence za posamezne patente prodajal naprej – mar ne počno tega tudi patentni troli? Na miselnost Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži so že opozorili številni mediji, med drugim tudi Gizmodo in PCMag. Google kopičenja patentov sicer ne skriva; ko je podjetje leta 2012 kupilo proizvajalca mobilnih telefonov Motorola, ga je skoraj nemudoma prodalo Lenovu, a obdržalo večji del njegovih patentov, ki jih zdaj uporablja za utrjevanje vodilnega položaja mobilne platforme Android.

Ne spreglejte