Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 11. 2013,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BlackBerry pametni telefoni

Torek, 5. 11. 2013, 9.27

8 let

BlackBerry le ne bo naprodaj

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
BlackBerry ne bo dobil kupca. Namesto tega bo kanadsko finančno podjetje Fairfax Financial prevzel del BlackBerryjevega dolga.

Fairfax Financial, ki so ga v dozdajšnjih pogovorih o morebitni prodaji kanadskega BlackBerryja v ocenjeni vrednosti 4,7 milijarde dolarjev omenjali kot najresnejšega ponudnika, bo vodil skupino, ki bo odkupila del dolga kanadskega proizvajalca pametnih telefonov v vrednosti ene milijarde dolarjev.

Kot del dogovora bo z mesta glavnega izvršnega direktorja podjetja v težavah odstopil Thorsten Heins, ki je BlackBerry vodil skoraj dve leti. Očitajo mu, da se je preveč izključno usmeril na razvoj novih telefonov, namesto da bi sklepal zavezništva ali reševal nabirajoče se finančne težave z odprodajo dela imetja nekoč zelo dobičkonosnega podjetja. Ali bo Chen lahko ponovil čudež? Prvi mož BlackBerryja bo tako začasno postal John Chen, dozdajšnji direktor podjetja za poslovno programsko opremo Sybase. Od Chena pričakujejo veliko, a ne brez razloga, ker se je pod njegovo taktirko Sybase iz rdečih številk pred približno poldrugim desetletjem prelevil v uspešno in dobičkonosno podjetje. Njegov prvi izziv bo, ali mu bo uspelo ohraniti BlackBerry kot celoto ali se bo moral odločiti za odprodajo nekaterih delov podjetja.

V upravo BlackBerryja vstopa tudi glavni izvršni direktor podjetja Fairfax Financial Prem Watsa. Fairfax Financial že ima deset odstotkov BlackBerryjevih delnic in prav oni so bili najglasnejši zagovorniki njegove privatizacije. Pot do okrevanja ne bo lahka Čeprav BlackBerry ni več naprodaj, kar je po Watsovih besedah zelo oteževalo poslovanje tega podjetja, številke za nekoč uspešnega proizvajalca pametnih telefonov ostajajo vse prej kot spodbudne. Vrednost delnice je na najnižji ravni v zadnjih dvanajstih mesecih in skoraj za tretjino nižja od nakupne cene, ki jo je Fairfax Financial predlagal pred poldrugim mesecem, ko so se v BlackBerryju še spogledovali s prodajo. Brez najnovejše finančne injekcije bi BlackBerry, če nadaljuje enak ritem, ostal brez tekočih sredstev še pred koncem leta, zato ostaja vprašanje, ali si je s tem kupil le čas ali vendarle tudi (morda zadnjo) priložnost za okrevanje.

Načrtov za okrevanje (še) ne razkrivajo, a analitiki ocenjujejo, da dozdajšnja odpuščanja in odpisi zalog neprodanih telefonov vendarle ne bodo dovolj učinkoviti ukrepi za preživetje v prehodnem obdobju.

Ne spreglejte