Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
7.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 7.54

7 let, 12 mesecev

Zidar začasno izločen iz kazenskega postopka v zadevi Čista lopata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednica senata v zadevi Čista lopata Vesna Podjed je Ivana Zidarja začasno izločila iz kazenskega postopka, saj ga iz zdravstvenih razlogov ponovno ni bilo na sodišče.

Prav tako ni jasno, kdaj bo na obravnavo na ljubljansko okrožno sodišče prišel. Izvedenec, ki je pred tedni mnenje o Zidarjevem zdravstvenem stanju pripravil na zahtevo sodišča, je ugotovil, da Zidar ni sposoben udeležbe na obravnavi do konca marca. V četrtek so njegovi zagovorniki prek faksa sodnici poslali zdravniško potrdilo o opravičeni odsotnosti. Sodnica je odgovorila, naj obramba predloži ustrezno zdravniško spričevalo, iz katerega bo razvidno, za kakšno nenadno bolezen ali poškodbo gre. Obramba: Iz dosedanjih dokazov je jasno, zakaj ga ni Obramba je odgovorila, da je iz dosedanjih dokazov, predvsem pa izvedenskega mnenja, jasno, zakaj Zidarja ni na tokratno obravnavo. Predlagala je, naj sodišče zahteva dopolnitev tega mnenja.

Eden od Zidarjevih zagovornikov Boštjan Penko je še pojasnil, da je po laični oceni Zidarjevo stanje tako, da "absolutno ni dopuščalo možnosti" udeležbe na naroku. Dodal je, da pogoji za današnje nadaljevanje glavne obravnave niso podani.

Sodnica je Zidarja začasno izločila iz kazenskega postopka Sodnica je upoštevala predlog o odreditvi dopolnitve izvedenskega mnenja. Izvedenec bo moral ugotoviti, ali Zidar še vedno ni sposoben priti na glavno obravnavo in do kdaj ne bo, ko bo prišel pa, ali bo lahko na obravnavi prisoten delno ali v celoti. Kljub temu pa je odločila Zidarja začasno izločiti iz kazenskega postopka, zato so sodno dvorano zapustili tudi njegovi trije zagovorniki, obravnava pa se je nadaljevala z branjem listinskih dokazov.

Za Zidarja se bodo morali vsi dokazi ponoviti Kot je pojasnil Penko, Zidarjeva izločitev pomeni, da se obravnava nadaljuje z ostalimi obdolženimi. Vendar ko bo Zidar sposoben za ponovno udeležbo na obravnavi, se bodo morali vsi dokazi ponoviti zanj, nato pa bi postopek združili. Po njegovih besedah je treba namreč vse dokaze, na katere bi se lahko sodba opirala, ponoviti. Da bi prihranili čas, pa ob strinjanju stranke v postopku obstaja možnost, da se le prebere zapisnike, je še razložil Penko.

V zadevi je obtoženih osem oseb Ker sodišče zdaj čaka na mnenje, je naslednja obravnava, razpisana za naslednji torek, preklicana, zadeva Čista lopata pa se na sodišču nadaljuje čez teden dni. V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Ne spreglejte