Četrtek,
12. 11. 2015,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator Niš Zoran Janković

Četrtek, 12. 11. 2015, 9.23

8 let

Zadeva Niš: v začetku prihodnjega leta sodba za Jankovića in soobtožene?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sojenje v zadevi Niš, v kateri specializirano tožilstvu Zoranu Jankoviću in soobtoženim očita sporne posle pri nakupu zemljišča za gradnjo Mercatorjevega centra v Nišu, se bliža koncu.

Ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković tudi danes ni prišel na sodišče v zadevi Niš, v kateri specializirano tožilstvu njemu in soobtoženim očita sporne posle pri nakupu zemljišča za gradnjo Mercatorjevega centra v Nišu. Prek odvetnika Petra Čeferina je sodnici poslal urnik službenih obveznosti in predlagal, da se obravnava izvede v njegovi nenavzočnosti, s čimer se je strinjal tudi tožilec Jaka Brezigar.

Mercator naj bi, ko ga je vodil Jankovi, ciprskemu podjetju Facim plačal sto tisoč evrov za storitve, povezane s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Obtoženim tožilstvo očita, da naj bi vedeli, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil.

Poleg Jankovića sta v postopku še nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in nekdanji zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj – oba sta bila danes na sodišču. Prvoobdolženi, nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek, je zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka in po mnenju izvedenca verjetno ne bo več sposoben za sojenje.

Jure Janković o poslih in poznanstvih v Mercatorju Uvodoma je svoj zagovor podal eden od obtoženih Boris Milevoj, ki je zanikal navedbe v obtožnici.

Na sodišče je kot priča prišel tudi Jure Janković, a je pričanje odklonil, zato je sodišče po njegovem odhodu prebralo njegovo izpovedbo iz preiskave. V tej je zanikal, da bi osebno poslovno sodeloval z Mercatorjem, na vprašanje, ali so sodelovala njegova podjetja, pa je omenil podjetje Volos. To je sodelovalo s trgovcem, a je Janković dejal, da je bil v podjetju solastnik.

Na vprašanje, ali pozna obtoženega Brodnjaka, je v preiskavi odgovoril, da iz rokometa, in pristavil: "Tako kot pol Mercatorja." Borisa Milevoja in podjetja Facim pa ne pozna, je zatrdil sin ljubljanskega župana.

Direktor srbskega Mercatorja: Podjetja Facim ne poznam Danes se je v postopku zvrstila še vrsta prič, med drugim nekdanji pooblaščenec družbe Facim Austria Ludvik Kuhar in nekdanji direktor Mercatorjevega srbskega hčerinskega podjetja Mercator-S Vladimir Kravčuk.

Pooblaščenec avstrijske družbe Facim Kuhar je zatrdil, da ni imel stika s ciprsko družbo. Tožilec Brezigar mu je nato pokazal dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je bil pooblaščen tudi na avstrijskem bančnem računu ciprske družbe. "Sam nisem imel nobenega stika s podjetjem," je zatrdil Kuhar. Dodal je, da obstaja možnost, da sta avstrijsko in ciprsko podjetje kdaj sodelovali, a da se sam s poslovnim delom niti ni ukvarjal, češ da je bil v podjetju odgovoren za tehnično-komercialne zadeve.

Kravčuk je pojasnil svojo vlogo pri gradnji centra v Nišu. Dejal je, da je bila njegova naloga vzpostavitev stika z lastnikom zemljišča za gradnjo centra, nato pa so pogovori tekli na višjih ravneh, "v centrali v Ljubljani". Podjetja Facim ne pozna, je zatrdil.