Sreda,
27. 8. 2014,
13.22

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sindikat vojakov Slovenije Gvido Novak

Sreda, 27. 8. 2014, 13.22

3 leta, 10 mesecev

Vojaški sindikalist Novak: Vojak je opozarjal na mobing, a kljub petim razgovorom odgovorni niso ukrepali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi mož Sindikata vojakov Gvido Novak, ki obsoja dejanje vojaka, pa je v sporočilu za javnost povedal, da so osumljenega vojaka, ki je član njihovega sindikata, včeraj obiskali.

Kot član sindikata ima zagotovljenega zagovornika za delovnopravne postopke. "To pravno pomoč mu bomo nudili z enim samim namenom, da v postopkih suspenza in ugotavljanja disciplinske odgovornosti poskušamo ugotoviti morebitne nepravilnosti pri njegovem delu in v zvezi z njim, ki bi lahko bile vzrok za tragičen dogodek," je zapisal Gvido Novak in dodal, da je naloga vsakega sindikata, da opozarja na napake in nespoštovanje predpisov.

Po njegovih besedah se je Dušan Petrovčič kot 21-letni fant zaposlil v Slovenski vojski leta 2009 popolnoma zdrav. "Po še ne dveh letih opravljanja vojaške službe je zbolel do te mere, da je bil za sedem mesecev hospitaliziran zaradi motenj v prehranjevanju. V zadnjem mesecu dni pred hospitalizacijo je izgubil 10 kilogramov telesne teže. Po njegovih trditvah se je nad njim dlje časa izvajal mobing, zaradi katerega je opravil pet uradnih razgovorov z namestnikom poveljnika čete," navaja Novak.

Pri tem poudarja, da se o razgovorih ni vodil nobeden zapisnik in da se tudi domnevnega mobinga ni preiskalo oziroma kako drugače ukrepalo. 15. februarja 2012 so ga premestili v zaledno enoto vojašnice na delovno mesto vojaka varnostnika, kjer je opravljal delo na prijavnici v treh izmenah.

Odgovorni odločbe o invalidnosti niso izvršili v štirih mesecih "Zaradi triizmenskega dela so se mu ponovno začele pojavljati zdravstvene težave in zato je julija 2012 na podlagi zdravniškega potrdila o motnjah hranjenja in spanja začel delati v kuhinji, ne glede na njegovo formalno razporeditev za vojaka varnostnika. Vzporedno ob premestitvi v kuhinjo je bil poslan tudi na zdravniški pregled za oceno dela zmožnosti. Po mesecu dni dela v kuhinji je ponovno odšel na dolgotrajno bolniško," je še zapisal Novak.

Po vrnitvi iz bolniške poleti 2013 se je včlanil v Sindikat vojakov Slovenije, "kjer smo mu svetovali obisk pri osebnem zdravniku, da ga napoti na oceno invalidnosti pri zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje". "To smo mu predlagali na podlagi ocene dela zmožnosti, ki jo je podala komisija ministrstva za obrambo z odločbo 15. oktobra 2012, da zaradi zdravstvenih razlogov trajno ni zmožen opravljati vojaške službe," še pojasni sindikalist.

Od takrat je imel Petrovčič omejitev uporabe ter stika z orožjem. Kot je že znano, mu je ZPIZ priznal invalidnost tretje kategorije. "Odločba o njegovi invalidnosti je bila 19. aprila letos dokončna in izvršljiva, a se v štirih mesecih do 22. avgusta ni izvršila," pojasnjuje.

Opozoril sindikata ne jemljejo resno V Sindikatu vojakov Slovenije menijo, da je odgovornost za stanje vojaka, v kakršnem je storil umor, tudi na strani Slovenske vojske oziroma zaposlenih posameznikov, ker se niso ustrezno odzvali na več prijav mobinga, "in to kljub jasnim splošnim predpisom in v SV predpisanim standardnim operativnim postopkom, ki poveljnikom nalagajo dolžnost preveriti navedbe o mobingu ter sprožiti ustrezno preiskavo, če se navedbe izkažejo za resnične".

V izjavi za javnost navaja tudi, da je sindikat lani decembra načelnika Generalštaba SV Dobrana Božiča opozorili na mnoge invalide s prepovedjo uporabe orožja, a opozorila očitno niso sprejelo dovolj resno in odgovorno. Naj povemo, da je od 7300 zaposlenih v SV okoli 50 takšnih, ki z orožjem ne smejo rokovati.