Ponedeljek,
8. 7. 2019,
14.24

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

26

Natisni članek

policist napad migranti Nova gorica

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 14.24

4 leta, 9 mesecev

Prebežnik iz Iraka z olfa nožem nad taksista, nato pa napadel še policista #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

26

Državljan Iraka, ki je v nedeljo popoldne na hitri cesti pri Vogrskem z olfa nožem napadel taksista in policista, eden od policistov pa ga je nato ustrelil, je v Nemčiji zaprosil za azil, vendar mu nemške oblasti prošnje niso odobrile. V Slovenijo je vstopil na mejnem prehodu Vrtojba, kjer je od prodajalke zahteval, da mu pokliče taksi. Potem ko je novogoriški taksist ugotovil, da moški nima denarja, da bi plačal pot do Ljubljane, je poskusil z avtoceste zapeljati na državno cesto. Iračan ga je medtem napadel z nožem, ko so na kraj dogodka prišli policisti, pa je poskušal vozilo ukrasti. 

Vodja sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica Evgen Govekar je pojasnil, da so policisti po prihodu na kraj dogodka našli taksista, ki je bil poškodovan po vratu. Moški jim je nakazal, da je osumljeni kaznivega dejanja v taksiju. Kot je poudaril Govekar, je osumljenec medtem, ko sta se mu policista približala, poskusil odtujiti vozilo.

migrant, napad, taksi
Novice Pri Vogrskem z nožem ranil taksista, ob napadu na policista dobil strel v nogo

Osumljenec po prihodu policistov poskušal ukrasti vozilo

"Pod volanskim sistemom je stikal žice, da bi vozilo spravil v pogon in se odpeljal naprej v Ljubljano. Policista sta ga začela pozivati, da izstopi iz vozila in odvrže vse nevarne predmete in se uleže na tla. Osumljenec tega kljub večkratnim pozivom ni storil. Policista sta začela uporabljati angleščino in moški se je začel odzivati. Večkrat sta v angleščini poudarila, naj se preda in odvrže nevaren predmet," je pojasnil Govekar.

Ko je osumljenec izstopil iz vozila, je po njegovih besedah stopil proti enemu od policistov: "Osumljenec je na kraju dogodka v angleškem jeziku izrekal grožnje policistom, omenjal je tudi Alaha, ampak v različnih kontekstih besed. To je trajalo nekaj časa, nato pa je kar naenkrat poskušal izvesti napad proti enemu od policistov."

"Ko je osumljenec začel z izvajanjem napada na policista, je drugi policist najprej izstrelil opozorilni strel v varno smer. Ker osumljenec ni prenehal z napadom, je policist ustrelil proti osumljencu," je poudaril Evgen Govekar s Policijske uprave Nova Gorica. | Foto: Planet TV "Ko je osumljenec začel z izvajanjem napada na policista, je drugi policist najprej izstrelil opozorilni strel v varno smer. Ker osumljenec ni prenehal z napadom, je policist ustrelil proti osumljencu," je poudaril Evgen Govekar s Policijske uprave Nova Gorica. Foto: Planet TV

Policista sta postopek ocenila kot nevaren, nevarne postopke pa policisti po standardnem postopku varujejo tudi s strelnim orožjem, je poudaril Govekar. "Ko je osumljenec začel napad na policista, je drugi policist najprej izstrelil opozorilni strel v varno smer. Ker osumljenec ni prenehal, je policist ustrelil proti njemu. Ustrelil je tako, da bi ga onemogočil z najmanjšimi mogočimi posledicami. Zadel ga je v spodnji del desne noge. Zadetek je učinkoval tako, da je osumljenec odnehal, obstal je na mestu oziroma pokleknil, vklenili so ga z uporabo prisilnih sredstev, nato pa prepeljali v šempetrsko bolnišnico."

Od trgovke zahteval, da pokliče taksi

Policist, ki ga je osumljeni napadel, se je lažje poškodoval, po zdravniškem pregledu pa so ga odpustili v domačo oskrbo. Policisti so v preiskavi ugotovili, da se je osumljeni dlje časa zadrževal na območju slovensko-italijanske meje, natančneje na mejnem prehodu Vrtojba. Tam je po navedbah policistov v trgovini od zaposlene zahteval, da mu pokliče taksi vozilo. Klicu se je odzval taksist iz Nove Gorice in pobral osumljenca. Skupaj sta se odpeljala v smeri Ljubljane, kot je ta zahteval.

"Zakaj je hotel nadaljevati pot proti Ljubljani in kje je bil njegov končni cilj, nam ni uspelo ugotoviti. Osumljenec je trenutno v policijskem pridržanju, za seboj ima operativni poseg," je pojasnil Govekar.  | Foto: "Zakaj je hotel nadaljevati pot proti Ljubljani in kje je bil njegov končni cilj, nam ni uspelo ugotoviti. Osumljenec je trenutno v policijskem pridržanju, za seboj ima operativni poseg," je pojasnil Govekar.

"Taksist je nato kmalu ugotovil, da osumljenec nima sredstev oziroma denarja. Osumljenca je zato poskušal zapeljati z avtoceste na državno cesto. V tem času se je zgodil napad z olfa nožem. Poškodba voznika je opredeljena kot lahka telesna poškodba, če se ne bi uspešno branil, pa bi lahko bila tudi hujša," je pojasnil Govekar.

Na novinarsko vprašanje, ali bi napadeni taksist lahko sodeloval pri nezakonitem tihotapljenju ljudi, katerega del bi bil omenjeni iraški državljan, je Govekar pojasnil, da se med preiskavo ta morebitna različica dogodka ni potrdila. "Veliko bolj verjetno, sploh v povezavi z zgodbo trgovke z Vrtojbo, je to, kar navaja taksist. To je, da sta se sprla zaradi (ne)plačila vožnje do Ljubljane."

Osumljencu naj bi v Nemčiji zavrnili prošnjo za azil

Osumljeni po navedbah policije pri sebi ni imel osebnih dokumentov, telefona in denarja, temveč zgolj torbico z manjšo količino sadja. Dosedanja preverjanja policistov so pokazala, da gre za 26-letnega državljana Iraka, ki v Sloveniji do včerajšnjega dne ni bil zabeležen. "Bival je v nekaterih evropskih državah, v Nemčiji je vložil prošnjo za pridobitev azila. Po prvih podatkih naj mu tega ne bi odobrili, je pa imel možnost gibanja po Nemčiji. Leta 2017 je bila njegova identiteta ugotovljena tudi v Franciji," je dejal Govekar.

Italijanska-Slovenska policija | Foto: STA , Foto: STA ,

Policisti po do zdaj zbranih ugotovitvah domnevajo, da je moški v Slovenijo vstopil iz sosednje Italije. "Zakaj je hotel nadaljevati pot proti Ljubljani in kje je bil njegov končni cilj, nam ni uspelo ugotoviti. Osumljenec je trenutno v policijskem pridržanju, za seboj ima operativni poseg," je pojasnil Govekar. Dodal je, da bodo policisti že kmalu izvedli zaslišanje osumljenca: "Ni izključeno, da bi bila lahko privedba s kazensko ovadbo izvedena že danes popoldne oziroma jutri dopoldne."

Osumljenega za zdaj sumijo več kaznivih dejanj, med drugim poskusa uboja, povzročitve lahke telesne poškodbe, poskusa odvzema motornega vozila in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pri uradnem poslovanju. Govekar je poudaril, da sta policista na kraju dogodka postopek, pri katerem sta uporabila strelno orožje, izvedla zakonito.

"Policist, ki je uporabil strelno orožje nad osumljencem, je odvrnil protipravni napad na policista, ki je bil z njim. V naslednjih dneh bo glede na določila zakona o nalogah in pooblastilih policije s strani generalne direktorice policije sledila ustanovitev komisije, ki bo še enkrat pregledala celoten postopek. Pri tem se ne poraja dvom v odločitev policista, ampak zakon že sam po sebi predvideva ustanovitev te komisije," je še dodal Govekar.

Po Šarčevem mnenju policist ravnal strokovno

Marjan Šarec, ki se danes na južni meji seznanja s problematiko ilegalnih prehodov meje, je za medije v Ilirski Bistrici dejal, da se primeri, kakršnega so obravnavali v nedeljo, dogajajo, pri čemer pa je slovenska policija kar uspešna. V izogib ugibanjem, ali je policist ravnal prav, je tudi dejal, da je "ravnal strokovno in tako je tudi prav".

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Generalna direktorica policije Tanja Bobnar je oba policista, ki sta posredovala ob dogodku, pohvalila. Po njenih besedah sta s hitrim in učinkovitim ukrepanjem preprečila še kakšno hujše kaznivo dejanje, za kar so mu hvaležni.

Povedala je, da so tako policistu kot napadalcu ponudili ustrezno psihološko pomoč in zdravniško oskrbo. Policija primer po besedah Bobnarjeve intenzivno preiskuje, pri čemer so do zdaj ugotovili, da je osumljenec prišel iz smeri Italije.