Četrtek,
1. 9. 2011,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ovadba

Četrtek, 1. 9. 2011, 14.22

8 let

Popovič ovaden zaradi domnevno dogovorjenih poslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koprskega župana Borisa Popoviča so skupaj z deveterico kazensko ovadili zaradi domnevno vnaprej dogovorjenih poslov.

Koprska občina naj bi se namreč s podjetjem Grafist dogovorila za postavitev javne razsvetljave in ureditev semedelske promenade, dogovor pa zakrila z navidezno oddajo del podjetju Stavbenik, ki naj bi tako dobil 250.000 evrov.

Javnega naročanja za dela ni bilo Mestna občina Koper je za izvedbo omenjenih del pooblastila javno podjetje Komunala, za nobeno naložbo pa ni izpeljala javnega naročanja. Dogovorili so se, da bodo dela fiktivno oddali Stavbeniku, ta pa bo potem podjetje Grafist vzel kot podizvajalca.

Proračun oškodovali za 250.000 evrov Po njihovih navedbah naj bi Stavbenik za posredovanje prejel 250.000 evrov, s čimer je bil oškodovan koprski proračun.

Dokumentacijo so kasneje uredili za nazaj Kriminalisti so v preiskavi, ki so jo začeli lani spomladi, opravili več hišnih preiskav, tudi na Mestni občini Koper. Med drugim so ugotovili, da naj bi domnevni kršitelji dokumentacijo za projekt uredili za nazaj.

Po podatkih Primorskih novic naj bi občina za 53 svetilk na Ukmarjevem trgu odštela 265.000 evrov. Kot pišeta Delo in Dnevnik, je namestitev razsvetljave na Ukmarjevem trgu občino stala več kot 600.000 evrov, urejanje semedelske promenade pa več kot 2,3 milijona evrov.

Popovič ovaden zaradi zlorabe položaja Kriminalisti so Popoviča ovadili zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, preostalo deveterico pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Po navedbah medijev so koprski kriminalisti v začetku julija na koprsko državno tožilstvo podali kazensko ovadbo za dve kaznivi dejanji, s katero so ovadili deset oseb. Poleg Popoviča naj bi bili med njimi tudi podžupan Jani Bačič, vodja urada za investicije Viljem Tončič, v. d. direktorja javnega podjetja Komunala Igor Hrvatin in trije uslužbenci tega podjetja.

Med ovadenimi sta tudi dve osebi iz večjega gradbenega podjetja, po poročanju nekaterih gre za družbo Grafist, po navedbah Primorskih novic pa za podjetje Stavbenik. Kljub temu, da po mnenju kriminalistov eno odločilnih vlog igra podjetje Grafist, med ovadenimi ni vodilnih iz tega podjetja.