Sreda,
6. 1. 2016,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sojenje Janko Jamnik umor

Sreda, 6. 1. 2016, 13.28

8 let

Po Jamnikovem umoru sledi smodnika iskali pri štirih ljudeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Uradni zaznamki, s katerimi so se stranke v postopku seznanile v nadaljevanju sojenja Milku Noviču, kažejo na obsežno policijsko preiskavo po napadu na direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Policisti so po napadu na Jamnika pri njem doma opravili hišno preiskavo ter zasegli njegove elektronske in komunikacijske naprave. Na dan aretacije so hišno preiskavo opravili pri Noviču. Še pred tem, dan po napadu, so mu odvzeli bris z roke in glave, ki je pokazal na več strelskih sledi, tako na rokah kot na glavi, kemijski elementi v sledeh pa so enaki tistim s tulca, najdenega na kraju umora.

V policijskem uradnem zaznamku piše, da je Novič v odvzem sledi privolil brez prisile, saj želi, da se stvar razišče. Poleg Noviča so strelske sledi iskali še pri treh ljudeh, a jih je eden od njih zavrnil.

Našli niso nič, kar bi razvozlalo primer Policisti so takoj po napadu na Jamnika sestavili tudi seznam vseh, ki so bili v restavraciji, pred katero so napadli Jamnika, ter se z mnogimi pogovorili, iskali so posnetke varnostnih kamer in pregledali okoliške smetnjake, v katerih pa niso našli ničesar, kar bi jim pomagalo razvozlati primer.

Zbrali so tudi Novičevo prijavo glede kraje intelektualne lastnine in njegovo elektronsko pošto, ki jo je naslavljal na inštitut. Pozanimali so se o postopkih, ki jih je Novič po odhodu z inštituta sprožil zoper to organizacijo, in pridobili obvestilo Jamniku s tožilstva o zavrženju ovadbe, ki jo je zoper njega podal Novič. Pregledali so tudi telefonske izpiske tako žrtve kot obtoženega Noviča.

Alibi ima do deset minut pred umorom Prav tako so policisti merili čas, potreben od Novičevega domovanja do parkirišča, kjer se je zgodil napad. Z avtomobilom so šli po šestih različnih poteh in za pot potrebovali od pet do sedem minut in pol. Peš so potrebovali 14 minut. Novič ima namreč alibi do okoli 19.30 na dan napada, ko ga je hčerka videla v pižami na domačem kavču. Napad se je zgodil okoli 19.40. Sodišče je danes kot pričo povabilo tudi Novičevega soseda Zvonka Hrastarja, ki naj bi ga Novič nekoč spremljal pri streljanju. Novič pravi, da sta se okoli leta 1997 odpravila na Ljubljansko barje, kjer naj bi Hrastar izstrelil nekaj nabojev, Novič pa naj bi jih potem pobral, da bi jih v svoje raziskovalne namene analiziral.

Ne spomni se Hrastar se ne spomni, ali se je to dejansko zgodilo, dopušča pa možnost, da je pred leti v Novičevi navzočnosti izstrelil nekaj nabojev in da je Novič tulce pobral za svoje znanstveno-raziskovalno delo. Z gotovostjo se spomni le, da sta se o streljanju pogovarjala, nikoli pa nista skupaj streljala, je še zatrdil.

Obtoženi je pojasnil, da je pozneje tudi strelišče obiskoval v raziskovalne namene, zaradi česar so se na njegovem plašču tudi znašli strelski delci, s katerimi se je kontaminiral ob obisku policijske postaje dan po napadu na Jamnika.