Ponedeljek,
13. 10. 2014,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Zemljarič

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 14.52

8 let

Nekdanji šef SDV Zemljarič s tožbo nad novinarja in fotografa Reporterja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zatožno klop sta sedla novinar Igor Kršinar in fotograf Primož Lavre, ki ju zaradi domnevne razžalitve zasebno preganja Janez Zemljarič, nekdaj načelnik Službe državne varnosti.

Zaradi treh člankov in dveh fotomontaž v reviji Reporter sta se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašla novinar Igor Kršinar in fotoreporter Primož Lavre. Na predobravnavnem naroku sta se izrekla za nedolžna oziroma krivde nista priznala, zato bo pred sodnico Barbaro Trebec Debeljak stekel običajen postopek.

"Sem avtor člankov, a v bistvu ne razumem, kaj mi očita zasebni tožilec. To bolj razumem kot pritisk na moje delo," je povedal Kršinar. Lavre se prav tako ne čuti krivega: "Fotografiji sta moji, a fotomontaža ni moje delo."

Za Zemljariča sporni trije članki in dve fotomontaži Obtožnice na predobravnavnem naroku sicer nismo slišali, a Janez Zemljarič novinarja in fotografa toži zaradi treh člankov in dveh fotomontaž, ki so bili objavljeni januarja letos. Prvi članek z naslovom Kliči Zemljariča za umor je bil objavljen 6. januarja, drugi z naslovom Iz oči v oči z Janezom Zemljaričem je bil objavljen 13. januarja, 20. januarja pa je bil objavljen tretji članek z naslovom Angel med rablji.

Zaradi objavljenih prispevkov se je Zemljarič čutil razžaljenega oziroma, kot je pojasnil njegov pooblaščenec, je iz člankov "razvidno, da se je zasebni tožilec strinjal z likvidacijami hrvaških emigrantov". Po pooblaščenčevih besedah gre za neresnične navedbe, ki so grobo posegle v dobro ime zasebnega tožilca, "zapisano pa ne izhaja iz listin Arhiva RS, na kar se avtor sklicuje".

Tako pooblaščenec zasebnega tožilca Marko Kosmač kot zagovornika obdolženih Radovan Cerjak in Dean Gončin so danes podali svoje dokazne predloge in ugovarjali predlogom nasprotnikov.

Zagovornik Kršinarja: Uveljavljali bomo načelo resničnosti Poleg listinskih dokazov je Zemljaričev pooblaščenec predlagal zaslišanje štirih prič, medtem ko je Cerjak sodišče opozoril na napačno pravno kvalifikacijo domnevnega kaznivega dejanja. "Zasebni tožilec se je s kvalifikacijo razžalitve želel izogniti dokazovanju resničnosti, na kar sodišče sicer ni vezano, a že zdaj napovedujemo, da bo obramba uveljavljala načelo resničnosti," je povedal Cerjak.

Dodal je, da je Kršinar pred objavo članka Zemljariču posredoval novinarska vprašanja, na katera ta ni želel odgovarjati: "Dobil je le kratek odgovor, da se z ustaši njegova služba ni ukvarjala. Članki so napisani skrajno korektno, Janez Zemljarič pa je imel možnost pojasniti svojo verzijo dogodkov, a pa tega ni storil," je dodal.

Predlagal je zaslišanje publicistov Romana Leljaka in Igorja Omerze, ki sta preiskovala "zločine Udbe", da je bila Udba zločinska organizacija, pa naj bi svoje stališče že sprejela tako vrhovno kot ustavno sodišče.

Lavretov zagovornik: Simpatična fotomontaža Lavretov zagovornik je predlagal zaslišanje odgovornega urednika revije Reporter Silvestra Šurlo, sicer pa povedal, da njegovo stranko čudi, da je "zasebni tožilec kot načelnik nekdanje službe državne varnosti tako občutljiv, da ga razžali na nek način simpatična fotomontaža".

Na eni je Zemljarič z brzostrelko, poleg pa je fotografija ubitega Nikice Martinovića, na drugi fotomontaži pa je Zemljarič skupaj z nekdanjim šefom tako zvezne kot republiške SDV Silvom Gorencem.

Oba, tako Kršinar kot Lavre, sta danes povedala, da sta še v enem kazenskem postopku, ko naj bi ju zaradi podobnih zadev zasebno preganjal prav Gorenc.