Torek,
14. 5. 2013,
11.42

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
umor Litija

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2013, 11.42

8 let, 4 mesece

Mežnar: Pokojni je fehtal denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so zunaj obravnave zaslišali mežnarja frančiškanske cerkve, ta je poznal Stojana Kranjca, ki naj bi ga na krut način umorila Boštjan Koprivnikar in Simon Trančar.

Danes bi sicer na sodišče morala priti ključna priča, in sicer Boštjan Novljan, ki je bil sprva skupaj s Simonom Trančarjem in Boštjanom Koprivnikarjem osumljen umora.

Na prejšnjem sojenju je izvedenec psihiatrične stroke potrdil, da je Novljan sposoben sodelovanja na glavni obravnavi, potem ko je januarja letos doživel možgansko krvavitev. Novljan naj bi bil priča krutega izživljanja nad 30-letnim Stojanom Kranjcem in njegovega umora, ki sta ga po mnenju tožilstva izvajala Koprivnikar in Trančar.

Vendar pa so sojenje preložili za nedoločen čas, saj je zbolel eden od porotnikov, zaradi česar bi se sojenje moralo začeti znova. Zunaj glavne obravnave so tako zaslišali Ksaverja Babnika, mežnarja v frančiškanski cerkvi, ki je povedal, da je Kranjca nazadnje videl poleti 2001, ko je pomagal nositi deske, ko so obnavljali tri kapele. Po njegovih besedah je bil Kranjc "izgubljeni tip, ki je fehtal za denar. Zadrževal se je na stopnicah cerkve, tako kot klošarji. Denarja mu nisem dal, dal pa sem mu sendvič".

Trupla nikoli niso našli Naj spomnimo. Kranjčevega trupla nikoli niso našli, tožilstvo pa obdolženima očita, da sta med junijem in septembrom 2002 v prostorih motorističnega kluba Wild Pilots v Litiji brez povoda napadla Kranjca. Koprivnikar naj bi žrtev najprej večkrat udaril s stolom, jo potem petkrat ali šestkrat zabodel z nožem, nato pa jo še enkrat s stolom udaril po glavi. Potem naj bi jo oba davila z elastičnim trakom, jo odnesla v avtomobil, se odpeljala proti Zagorju, kjer naj bi jo Koprivnikar še enkrat zabodel z nožem, in sicer v srce. Sodelovanja pri umoru je bil osumljen tudi natakar v lokalu Novljan, vendar je višje sodišče preiskavo zoper njega zavrnilo.