Sreda,
15. 1. 2014,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Sreda, 15. 1. 2014, 13.33

8 let

Ko Janša toži, na sodišče pride, ko je tožen, ga ne najdejo niti vročevalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janez Janša se prek Twitterja pritožuje nad finskim sodiščem, češ da ignorira slovensko zakonodajo, medtem ko sam ne dviguje priporočene pošte sodišča oziroma ga ne najdejo niti osebni vročevalci.

Na pravdnem oddelku okrožnega sodišča se ponovno odvija pravda, s katero Janez Janša od finskega novinarja Magnusa Berglunda in finske televizije YLE, ki je objavila oddajo Resnica o Patrii, v kateri je novinar trdil, da je Patria Janšo podkupila, zahteva odškodnino in umik izjave.

Decembra 2011 je sicer okrožno sodišče v tej pravdi, v kateri je zaradi izjav v oddaji tožil tudi nekdanjega direktorja policije Bojana Potočnika in Milana Švajgerja iz Sistemske tehnike, že presodilo, da morata Berglund in finska televizija Janši plačati 15 tisoč evrov in umakniti izjavi, da je oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z J, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade. Potočnik bi moral plačati 6500 evrov odškodnine, medtem ko je sodišče Švajgerja oprostilo.

Nato pa je leto pozneje višje sodišče pravdo delno razveljavilo, potrdilo je oprostilno sodbo zoper Švajgerja, in jo vrnilo v ponovno presojo na okrožno sodišče. "Narok je preložen na februar, ko bo sodišče prek videokonference zaslišalo mojo stranko," je za Planet Siol.net povedal pooblaščenec finskega novinarja in televizije Andrej Kirm, medtem ko se pooblaščenec Janeza Janše na naše telefonske klice ni odzval.

"Zaslišanje lažnivca Berglunda ponovno odpadlo. Finsko sodišče že 5 let ignorira SLO in EU zakonodajo." Tako se je na Twitterju odzval prvak SDS, ki je danes v spremstvu pooblaščenca Francija Matoza prišel na sodišče. Pri tem ni pojasnil, zakaj sam ne dviguje pošte sodišč, in tudi ne, zakaj ga mora sodišče prek zasebnega vročevalca obveščati o tem, da je kot obdolženec v zasebni tožbi vabljen na obravnavo. Janša ima zagovornika, ki je na zadnjem naroku bil prisoten, zato je moral biti z narokom, ki je bil sicer prestavljen (na stroške davkoplačevalcev) zaradi Janševe odsotnosti, seznanjen.

Rajko Pirnat: Janša bi lahko upošteval svetopisemsko reklo »Pri nas velja svoboda govora, ki je gospodu Janši ne odrekam, bi pa rekel, da bi lahko upošteval svetopisemsko reklo o tem, da vidi iver v očesu soseda, ne vidi pa bruna (hlod, op. a.) v lastnem očesu,« je pisanje Janeza Janše in ignoriranje pošte sodišča komentiral pravnik Rajko Pirnat.