Torek,
7. 6. 2011,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje

Torek, 7. 6. 2011, 7.16

8 let

Je v Milano potoval zaradi torbice ali kokaina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na okrožnem sodišču se je sojenje v zadevi Balkanski bojevnik nadaljevalo z branjem listinske dokumentacije preiskave slovenskih organov pregona.

Spomnimo, da se je pretekli teden začel dokazni postopek z branjem zapisnikov o tajnem opazovanju in zasegih drog italijanskih organov pregona.

Slovenski del preiskave se je začel na podlagi ugotovitev italijanske policije, ki ji je med izvajanjem prikritih ukrepov prišlo na uho, da v hudodelski združbi, ki naj bi iz Južne Amerike in Južnoafriške republike tihotapila kokain v Evopo, sodelujejo tudi slovenski državljani.

V prvih pobudah, predlogih in odredbah slovenskih organov iz začetka 2009 se je od 17 obtoženih v Sloveniji omenjalo Miralema Lucevića in Marka Bublića. Slednji naj bi v Milanu skrbel za shrambo in distribucijo belega prahu, italijani pa so slovenskim kolegom posredovali tudi njuni fotografiji posneti v Milanu, kamor naj bi prišla na sestanek z nekaterimi drugimi domnevnimi člani hudodelske združbe.

Pisali smo že, da je Lucević sicer preiskovalnemu sodniku pojasnjeval, da v Milano ni potoval zaradi kokaina, ampak, da bi si kupil kakšno lepo torbico.

Zagovornik Dragana Tošiča Luka Zajc je sicer opozarjal, da so tako pobude policije kot predlogi tožilstva in odredbe sodišča v obrazložitvi identični, kar po njegovem pomeni, da je šlo za "copy-paste" besedila, ki ga je pripravila policija.

Zajc še pravi, da slovenski policisti italijanskih dokumentov niso povzeli pravilno. Prepričan je, da so sodišču podajali neresnične podatke, na podlagi katerih je nato sodišče izdajalo odredbe za izvajanje prikritih ukrepov.

Poleg Tošiča, Bublića in Miralema Lucevića na zatožni klopi sedijo še: Mirzet Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, zakonca Jakob in Suzana Remškar, Valter Abramović, Tadej Poljak, Dejan Zupan in Zdenka Kondić.

Obramba je sicer že na začetku sojenja nasprotovala večini dokazov iz tujine, saj naj bi bili pridobljeni v nasprotju s slovensko zakonodajo, senat pa je sklenil, da o zahtevah zagovornikov obtoženih ne bo odločal takoj, ampak med sojenjem, in sicer o vsaki zahtevi posebej.

Branje listin se nadaljuje v četrtek.