Tina Vovk

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Ivan Črnkovič kazen Patria

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 12.07

8 let

Janša plačal kazen, Črnkovič prvi obrok, Krkovič še nič

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odvetniška družba Matoz je v imenu Janeza Janše danes sodišču nakazala 37 tisoč evrov kazni v zadevi Patria. Ivan Črnkovič je nakazal dobrih pet tisoč evrov. Rok za plačilo se izteče danes.

Janša je tako poravnal denarno kazen, prokurist Rotisa Črnkovič pa je danes nakazal 5.268,96 evra, kolikor znašajo stroški kazenskega postopka, ki so za zdaj pravnomočno odmerjeni le pri Črnkoviču, medtem ko sta Janša in Krkovič zoper njuno odmero stroškov vložila pritožbi, zato stroški pri njima še niso dokončno odmerjeni.

Drugih plačil na Okrajnem sodišču v Ljubljani do zdaj niso prejeli. Tretji soobtoženi, brigadir Tone Krkovič, mora prav tako plačati 37 tisoč evrov kazni.

K kazni prišteti še sodni stroški Poleg kazni morajo obsojeni v zadevi Patria poravnati tudi sodne stroške s taksami. Skupni stroški kazenskega postopka, ki predstavljajo stroške za tolmače in stroške za priče, znašajo 25.736,98 evra. Sodišče jih je obsojencem naložilo vsakemu v eni petini. Tem stroškom je treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki so različni za vsakega od njih, in sicer znašajo 583,30 evra za Janšo, 121,56 evra za Črnkoviča in 455,73 evra za obsojenega Krkoviča.

Sklep, s katerim so bili ti stroški naloženi v plačilo obsojencem, še ni pravnomočen, zoper njega so že vložene pritožbe.

So pa v postopku nastali tudi stroški za delo sodišča in ti so odmerjeni vsakemu izmed obsojencev kot sodna taksa, ki za postopek na prvi stopnji znaša 510 evrov in 85 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892,50 evra.

Črnkovič v zapor oktobra Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo 28. aprila letos, s čimer je postala pravnomočna. Tako Janša kot Krkovič sta zaporno kazen že nastopila, Črnkovič pa jo bo šele oktobra, saj je sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog. Obsojeni so imeli po pravnomočnosti sodbe tri mesece časa, da poravnajo omenjene stroške.

Nekdanji premier Janša in Krkovič na odprtem oddelku zapora Dob prestajata dve leti oziroma 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče je ugodilo Črnkovičevi prošnji za odlog prestajanja zaporne kazni, v zapor naj bi odšel 4. oktobra. Črnkovič je edini prosil za alternativno prestajanje zaporne kazni. Okrajno sodišče predlogu ni ugodilo, zato se je pritožil na višje sodišče, tam pa o pritožbi še niso odločali.