Andreja Lončar

Petek,
18. 12. 2015,
14.42

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Zoran Janković Ranko Mimović MOL Ljubljana

Petek, 18. 12. 2015, 14.42

7 let

Jankoviću je težko, a odstopil ne bo (video)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga kriminalisti sumijo jemanja podkupnine in nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi javnega uslužbenca, pravi, da ne bo odstopil.

"Ne bom odstopil, počakal bom, da se zadeva reši," je v izjavi za javnost o včerajšnjih kriminalističnih preiskavah dejal Zoran Janković. In nadaljeval: "Verjemite, ni prijetno, ni v zadovoljstvo. V treh letih sem bil trikrat v preiskavi. Septembra 2012 zaradi Stožic, nato zaradi donacij, zdaj te preiskave. Vse tri zadeve nimajo nobene osnove, trdim, da smo s sodelavci delali zakonito.

V nadaljevanju je napovedal, da bo "gospoda", ki ga je ovadil - imena ni izrekel -, po koncu tega postopka prijavil zaradi krive ovadbe. Na vprašanje novinarke, ali gre za Ranka Mimovića, je odgovoril: "Namenoma nisem uporabljal imen. Gospoda pa sem v življenju videl dvakrat. Po pet minut." "Resnica bo prišla na dan" Mimović je bil lani obsojen, po tem ko je po pogajanjih s tožilstvom priznal krivdo za ogoljufanje podizvajalca CPL v višini 2,2 milijona. Šef Albistroja Albin Bizjak je namreč njegovi Pateri posodil 2,2 milijona evrov, ker naj bi mu Mimović in nekdanji solastnik CPL Stanko Petrič zatrjevala, da bodo s tem denarjem rešili CPL. Bizjak denarja ni dobil nazaj, CPL pa je pristal v stečaju. Petrič in Mimović sta bila po priznanju obsojena. Prvi je dobil 18 mesecev, drugi pa dve leti zaporne kazni.

V zaključnih besedah pred izrekom sodbe je Mimović dejal: "Glede na moje priznanje krivde bi tukaj morali sedeti še drugi ljudje, a vsa krivda je padla name. Čas bo prinesel svoje, resnica bo prišla na dan."

Kdo je Mimović? Ranko Mimović je bil do leta 2012, ko se je pojavil kot kandidat za nakup CPL (in s tem KPL), v Sloveniji nepoznan. Bil naj bi lastnik več podjetij v Srbiji, prek enega od njih naj bi nekoč želel kupiti tudi desetino hrvaškega prehrambenega velikana Podravke, a nakupa ni izpeljal. Posloval naj bi tudi v Švici, njegovo podjetje Patera, s katerim je naskakoval CPL, pa je registrirano v Italiji.

Patera je leta 2012 prek družbe pooblaščenke in družbe CPL Naložbe postala večinski lastnik CPL, čeprav kupnine ni nikdar plačala. Takratni glavni izvršni direktor CPL Petrič je delavcem in bankam mesece zagotavljal, da bo Patera za nakup CPL in njegovo dokapitalizacijo odštela 25 milijonov evrov, denar naj bi zagotovili tuji skladi, a ga ni bilo.

Kriminalisti Mimoviću očitajo več spornih potez že pri nakupu CPL. Med drugim naj bi po poročanju Dnevnika nekdanje menedžerje Mihaela Bizjaka, Zvoneta Šaverja in Bojana Kozarja izplačal kar z nepremičninami v lasti KPL.

Sumljiva plačila z MOL, denar končal pri Mimoviću V drugi polovici leta 2012 naj bi se, kot je poročalo Delo, s KPL na družbo pooblaščenko in Patero prek posojil prelilo več milijonov evrov. Septembra 2012 - torej v času, ko naj bi se izvajalo podkupovanje, ki ga NPU zdaj očita Jankovićevim in Mimoviću - so Finance poročale, da naj bi ljubljanska občina - vodil jo je seveda Janković - KPL plačala za okoli 400 tisoč evrov neizvedenih del. Na podlagi aneksa h koncesijski pogodbi naj bi namesto 600 tisoč evrov nakazali milijon evrov. Denar naj bi se nato prelil na CPL in Patero.

CPL je marca 2013 končal v stečaju, upniki pa so prijavili za 119,4 milijona evrov terjatev. Lani je NPU izvedel hišne preiskave, ob katerih so povedali, da so ugotovili večmilijonsko škodo. KPL je pristal v stečajni masi, dva meseca nazaj pa ga je na dražbi kupila družba MG Mind iz Banjaluke, ki jo nekateri prav tako povezujejo z Jankovićem.

Nakup 'Jankovićevih' zemljišč Mimovića naj bi z Jankovićevimi povezoval tudi nakup zemljišč v prestolnici. Kot je poročal Dnevnik, je prav Mimović leta 2013 kupil več zemljišč po Ljubljani, ki naj bi bila pred tem v lasti ciprskih podjetij družine Janković, MOL pa naj bi jih spremenil v zazidljiva.

Prvo podjetje je VAZ (kasneje Nassa; danes je v stečaju), ki je imelo v lasti poldrugi hektar veliko zemljišče ob Cesti dveh cesarjev. Drugo pa podjetje Tabia (kasneje VAZ Gradnje; podjetje nima prihodkov, ima pa 3,3 milijona evrov kapitala), ki je imelo v lasti dva hektarja veliko zemljišče v Podutiku. Pred tem je bil partner v podjetju Disonco Investment s Cipra, katerega dejanski lastnik je (bil) Jure Janković.