Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
17.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sodba

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 17.11

8 let

Casiraghi: Vem, da me boste ponovno obsodili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker je senat zavrnil postavitev novega izvedenca, se je današnje sojenje Stephenu Casiraghiju končalo s končnimi govori. Sodba bo jutri.

Z zaslišanjem prič – zdravnico Olgo Snežano Kocijančič in nekdanjo upravnico ljubljanskega zapora Ireno Križnik – se je nadaljevalo ponovljeno sojenje Stephenu Casiraghiju. Kocijančičeva se je spomnila, da ga je pregledala v celici, kar sicer ni običajno, pa še to z metra razdalje, ker ji obdolženi pregleda ni dovolil. So pa bile poškodbe vidne, ena od njih je bila celo odprta rana. Obramba je skušala dokazati, da poškodbe niso mogle nastati zaradi uporabe gumijevke, temveč naj bi vodja paznikov v priporu Marko Ramljak uporabil palico tonfo.

Dobil je šest izrazitih podplutb Pisali smo že, da je 42-letni Casiraghi novembra lani znova sedel na zatožno klop zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskem zaporu 16. decembra 2004, za kar je sicer že bil obsojen na leto in dva meseca zaporne kazni, a se je njegov odvetnik zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja pritožil, višje sodišče pa je odredilo ponovno odločanje o zadevi. Obtoženi naj bi se paznika lotil s stolom, ko ga je opozoril, naj neha skozi okno prostora za fitnes pljuvati ter zmerjati pripornike in paznike. V obtožnici piše, da je Marko Ramljak, takrat vodja paznikov v priporu, Casiraghija obvladal z uporabo sile, pri čemer je 42-letnika tudi poškodoval.

Iz zdravniškega poročila je moč razbrati, da je obtoženi takrat dobil šest izrazitih podplutb in tri manjše, zdravnik pa ni izključil niti zloma golenice, vendar je Casiraghi nadaljnje preiskave odklonil. Casiraghi trdi, da je bil žrtev napada v resnici on in da se je hotel s stolom zgolj zaščititi, ko ga je paznik brez vzroka brutalno napadel z leseno palico.

Casiraghi: Dajte me na poligraf! Po tistem, ko je senat zavrnil dodatne dokazne predloge obrambe – postavitev novega izvedenca, rekonstrukcijo dogodka pa tudi Casiraghijev predlog, da se da oba paznika ter njega samega na poligraf, »da bi se videlo, kdo govori resnico«, so stranke podale končne govore. Tožilka je bila prepričana, da so mu dejanje še enkrat dokazali in predlagala enako kazen, torej leto in dva meseca zapora.

Tožilka: Dejanje je dokazano »Zagrabil je stol, da bi ga vrgel v paznika in preprečil uradno dejanje. Na kakšen način je dobil poškodbe, ni važno. Oba paznika sta potrdila, da stola ni hotel izpustiti, da so se zanj ruvali in da je Ramljak nato uporabil gumijevko. Nesporno je tudi ugotovljeno, da je v času poškodbe stal, če pa je sedel, je moral imeti skrčene noge,« je povedala tožilka.

Predlagam oprostilno sodbo, je povedal njegov zagovornik. »Gre za drugo plat iste zgodbe. Paznik je kazensko ovadbo podal zato, da bi se opral krivde, ker je prekoračil svoja pooblastila. In ta plat ni nič manj verjetna, saj je paznik grobo obračunal z obsojencem. Sicer bi se lahko njemu očitalo kaznivo dejanje. Mravljak je šele v drugem postopku nazorno pokazal, kako je bilo in takšne poškodbe na opisan način niso mogle nastati. Verjetneje je Casiraghi stol držal zato, da bi se branil« je razlagal odvetnik.

Odvetnik: Obstajajo tri različne zgodbe Po njegovem mnenju so glede na obtožbo obstajale tri verzije dogodka in opozarja na pravno nelogičnost: v uradnem zaznamku je paznik Marko Ramljak izjavil, da je Casiraghi naenkrat zgrabil stol in ga dvignil nad glavo z namenom, da ga udari. V kazenski ovadbi piše, da je prijel za stol in z njim zamahnil proti Ramljaku; v modificirani obtožbi pa gre za poskus. »Katero je tisto konkretno dejanje, ki je ostalo pri poskusu?« se sprašuje odvetnik, ki je prepričan, da je Ramljak prekoračil svoja pooblastila, in sicer v afektu.

Sodba bo jutri »Na podlagi pavšalnih izjav bi me obsodili. Halo!« je v svojem končnem govoru med drugim povedal Casiraghi, ki vztraja, da se je v tem primeru samo branil. Sodnik Baraga je po 20 minutah in dveh opozorilih njegov govor prekinil, »ker se ponavljate.« Sodba bo znana jutri.

Ne spreglejte