Sreda,
3. 8. 2011,
15.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
kokain

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2011, 15.37

8 let, 3 mesece

Britanska policija zasegla rekordne 1,2 tone kokaina (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanska policija je na jahti, ki je bila na poti s Karibov na Nizozemsko, zasegla rekordne 1,2 tone kokaina, ki bi bil na ulici vreden 300 milijonov funtov (343 milijonov evrov).

V povezavi s pošiljko je bilo na Nizozemskem aretiranih šest oseb. Gre za največjo količino kokaina, ki so ga doslej zasegli v Veliki Britaniji. Policija domneva, da so drogo, skrito v poseben prostor pod kopalno ploščadjo, na jahto naložili v Venezueli. Francoske oblasti so bile o jahti obveščene že maja, ko je bila na Karibih, nato pa so jo spremljale do britanskega pristanišča Southampton. Droga je bila tako dobro skrita, da so posebej izurjeni uslužbenci britanske carine potrebovali šest dni, da so jo našli. "Šest dni morda zveni veliko, toda na tako veliki jahti je veliko prostorov, tako da gre za dolgotrajen proces, pri katerem so sodelovali izurjeni uslužbenci, ki so najprej pregledali na očitnih mestih, ko je teh zmanjkalo, pa so se zakopali še v drobovje jahte," je pojasnil Doug McLellan z britanske carine.

Kokain je 90-odstotne čistosti, kar je znatno več od 67 odstotkov, kolikor je povprečna čistost v preteklosti zasežene droge, so še sporočili s carine. Vsi aretiranci so nizozemski državljani, med njimi pa je tudi 60-letni lastnik jahte in njegovi trije sinovi, stari 27, 32, in 34 let.

Zaseženega kokaina bi bilo dovolj za sedem milijonov odmerkov, kakršni se običajno prodajajo na britanskih ulicah, kar je približno tretjina letne porabe te droge na Otoku.