Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Torek,
16. 5. 2017,
0.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Miha Mazzini kolumna

Torek, 16. 5. 2017, 0.06

6 let, 6 mesecev

Tujci, ki nam kradejo službe

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Te tedne na Hrvaškem poteka zanimiva debata, ki se bo zagotovo končala v nacionalističnem besu. Poglejmo jo pobliže že zdaj, ko o šovinizmu ni še duha ne sluha, da se ne bomo čudili pozneje. Obenem pa je tema pogosta tudi v teh krajih in mogoče bomo pri sosedu lažje videli iver v njegovem očesu kot bruno v lastnem.

Ledene Stožice

Gradili so Stožice in bila je silno ledena zima, če me spomin ne vara, celo minus 15 in iz neznanega razloga nisem pospravil kolesa ter sem se peljal mimo gradbišča. Ob taki temperaturi se življenje upočasni, sklepi se premikajo počasi, njihovo mazivo se gosti in železo peče. Na levi sem videl delavce, ki so kljub mrazu morali vztrajati, koščki pogovorov v bošnjaškem in albanskem jeziku so plavali okoli meglic mojega izdiha. Na desni so prihajali trije mladeniči, dva mlajša in starejši, vodja, vsi trije pa oblečeni po "karantanskem" navdihu. Ustavili so se pred cesto in gledali delavce. Starejši je rekel: "Vidite, proti takim se moramo boriti! Hodijo v Slovenijo in kradejo delo poštenim Slovencem." Tako sem bil šokiran, da je trajalo lep kos poti, preden sem prebavil povedano.

"Za zidavo uvažamo Bosance in Albance, za obiranje sadja Romune, šovinisti pa si lažejo, da gre za dela, na katera poželjivo čakajo Slovenci." | Foto: Bor Slana "Za zidavo uvažamo Bosance in Albance, za obiranje sadja Romune, šovinisti pa si lažejo, da gre za dela, na katera poželjivo čakajo Slovenci." Foto: Bor Slana

Trojica je bila na verskem romanju in šli so pogledat hudiča. Da je ta za mizerno plačo delal pri minus 15, jih ni motilo, morali pa so najti razumsko razlago za čustveno stanje sovraštva - prišleki so jim ukradli delo! Če bi se znašel prej, bi se ustavil in jim rekel: "Fantje, a zamenjate?" Očitno hodijo v šolo (na toplo!) ravno zato, da jim ni treba opravljati najnižjih in najslabše plačanih del v ledenici.

Za zidavo uvažamo Bosance in Albance, za obiranje sadja Romune, šovinisti pa si lažejo, da gre za dela, na katera poželjivo čakajo Slovenci.

Hrvaški poslovni načrt

Turizem je izjemno pomembna panoga sosedov Hrvatov in objavili so, koliko delavcev potrebujejo za uspešno sezono. Čistilkam so ponudili kar 12 kun na uro, kar znese tam okoli evra in pol (vir). Do silnega navala kandidatov ni prišlo in na mestu je vprašanje, kaj se je zgodilo z ljudstvom - čemu noče delati za 1,6 evra na uro (verjetno bruto)? Čemu ne vidijo več pravega užitka v brisanju pobruhanih straniščnih školjk, pobiranju rabljenih kondomov in vlečenju napihnjenih tamponov iz odtokov? Politik, ki je mlel take misli, je verjetno pri tem sedel v avtu za par sto jurjev, narekoval tajnici in grizljal kanapejček.

Priznajte, take primere imamo tudi pri nas – odprejo težaška delovna mesta za minimalca in potem se čudijo, zakaj jim ljudstvo iz hvaležnosti ne poljublja glivic na nožnih prstih.

Nisem pa zasledil najbolj preprostega poskusa reševanja problema - kaj, če bi delavcem ponudili višjo plačo?

Iz česar sledijo obča pravila, ki niso vezana le na naše sosede:

  1. za (politična) vodilna mesta očitno morate imeti povišan narcisizem in pomanjkanje empatije, da se vam zdi čudno, kako vsi drugi nočejo delati za ponudbo, ki bi jo vi dojeli kot osebno neskončno žaljivo.
  2. Znesek plačila so nedvomno izračunali lastniki podjetij. Ker se politiki skupaj z njimi zgražajo nad izbirčnostjo ljudstva, postane jasno, kdo je s kom in kdo za koga in zakaj je lastnike in politike težko ločiti med seboj.
  3. Volivci, do katerih ima politik tako zaničevalno mnenje, bi ga znova volili in s tem dokazali, da je imel prav.

Eureka!

Kot pravijo poslovni guruji, problemi ne obstajajo, so samo izzivi. In hrvaški turizem je svoj največji izziv pravkar rešil:

Mazzini kolumna | Foto: Miha Mazzini Foto: Miha Mazzini

Uvozili bodo Filipince! Po vsem ljubem svetu so iskali in končno našli nekoga, ki bo za 1,6 evra pospravljal tuje dreke. Odlična novica, hrvaški turizem je rešen in milijon Slovencev ima zagotovljene počitnice.

Prerokba

Že do zdaj so nam na hrvaški obali stregli prebivalci revnih krajev iz notranjosti države. Očitno so se jim plače nižale iz leta v leto in ko so prispele do 1,6 evra, so rekli "Danke" in odšli delat v Nemčijo.

Po novem bo postrežba in oskrba potekala v filipinščini. Šovinizem bo dobil novo gorivo za svoj bes: prekleti Filipinci so vdrli z drugega konca sveta, da bi domačinom pokradli službe!

Politiki bodo val zajahali in glasovi volivcev jih bodo zasuli. Preberite Orbanov govor, kjer trdi, da je etnična čistost nujna za uspešno gospodarstvo (vir).

Med vsem besnenjem in divjanjem, paranojo, mogočimi izgredi in celo pokoli pa bodo vsi pozabili, za kaj je sploh šlo: priznajte, 1,6 evra na uro je slaba plača, pa če ste politični desničar ali levičar - in pametno ste se odločili, da je ne sprejmete.

Ker je svet velik in večinoma revnejši od nas, pa se bo vedno našel nesrečnik, ki jo bo prisiljen sprejeti. Poleg finančne mizerije bo pokasiral še sovraštvo, predvsem zato, ker se je bolj varno znašati nad prišleki, kot pa politikom in lastnikom zabrusiti v obraz, naj za tak denar kar sami čistijo svoja govna. Povejmo končno odkrito in jasno: če neka gospodarska panoga ne zmore višjih plač kot kovanček na uro, potem ne gre za gospodarstvo, marveč za kolonialno izkoriščanje.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte