TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
13.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Keanu Reeves

Torek, 28. 6. 2011, 13.29

6 let, 7 mesecev

Keanu Reeves – skrivnostni Kanadčan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Keanu Reeves se zlahka giblje od "poštirkanih" vlog do sproščenih komičnih likov. V videoteki na SiOL TV si oglejte romantično dramo Romanca ob jezeru (The Lake House) s Keanujem v glavni vlogi!

Kanadski igralec Keanu Reeves, ki slovi po brezizrazni tehniki igranja, je verjetno najbolj znan po vlogi v znanstvenofantastični trilogiji Matrica (The Matrix), kjer se je izkazal v vlogi Nea, ki išče odgovor na vprašanje: "Se ti je že kdaj zgodilo, Neo, da si nekaj sanjal in si bil prepričan, da se to zares dogaja? Kaj, če se ne bi mogel prebuditi iz teh sanj, Neo? Kako bi ločil sanje od resničnosti?" Prva Matrica, ki je dobila štiri oskarje, je v blagajne prinesla več kot 456 milijonov dolarjev, kar je bil rekord v zgodovini studia Warner Bros.

Divja mladost

Keanu Reeves se je rodil leta 1964 v Bejrutu, v njem se pretaka britanska, irska, portugalska, havajska in kitajska kri. Keanujeva mama, ki je kostumografka in igralka, je v Bejrutu, kjer je takrat delala, spoznala Keanujevega očeta, geologa. Oče ju je zapustil, ko je bil Keanu star tri leta in z njim nima stikov. Bolj kot šola ga je zanimal hokej, saj je bilo učenje zaradi disleksije zanj precej velik izziv. Hokejsko kariero je predčasno končala športna poškodba. Srednje šole ni nikoli dokončal.

Odraščal je povsod po svetu, nazadnje sta se z mamo ustalila v Torontu. Svojo prvo vlogo je odigral pri devetih letih v lokalni gledališki produkciji, na televiziji pa je debitiral v CBS-ovi komični seriji Hangin' In. Sredi osemdesetih let se je preselil v Los Angeles.

Keanu Reeves v filmu The River's Edge:

Prvo opaznejšo vlogo je leta 1986 odigral v filmu The River's Edge Tima Hunterja. Film prikazuje, kako umor vpliva na skupino najstnikov. Uspešen nastop v tem filmu mu je ponudil več vidnejših vlog v najstniških filmih. Leta 1989 je posnel presenetljivo uspešno komedijo Čudovita pustolovščina Billa in Teda, dve leti pozneje pa je sledilo še nadaljevanje Nori izlet Teda in Billa.

Čudovita pustolovščina Billa in Teda:

V devetdesetih letih se je umikal iz najstniških filmov. Zaigral je v visokoproračunskem surferskem filmu Smrtonosni val (Point Break), ki mu je leta 1992 prinesel MTV-jevo nagrado za najbolj zaželenega moškega. Angažiral se je tudi v neodvisnem filmu in iz tega obdobja je tudi precej uspešen Moj mali Idaho, kjer je zaigral s prijateljem, pokojnim Riverjem Phoenixom.

Smrtonosni val (Point Break):

Leto 1994 je pomembna prelomnica v Keanujevi karieri, saj je ob Sandri Bullock zaigral v akcijskem filmu Hitrost (Speed). Kljub uspehu se je Reeves še naprej raje odločal za stranske vloge in za eksperimentalni film. Zelo odmevna je bila njegova vloga v filmu Sprehod v oblakih, še bolj pa novica, da ne bo sprejel vloge v nadaljevanju Hitrosti. Namesto tega je raje sprejel glavno vlogo v gledališki postavitvi Hamleta.

Filmi Johnny Mnemonic, Verižna reakcija in Okus po Minnesoti niso bili dovolj uspešni. Keanu se je šele s Hudičevim odvetnikom pobral iz nekajletne krize. Odpovedal se je celo svojemu plačilu v zameno za to, da za film vzamejo Ala Pacina. Isto potezo je naredil pri filmu Zamenjava moštva, kjer je svojo plačo zastavil za Gena Hackmana.

Leta 1999 je prišla Matrica in z njo ter dvema nadaljevanjema izjemen komercialni uspeh.

Matrica:

Ne spreglejte