SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste že slišali za seksi rastline? #video

0,39

termometer

Ste že slišali za seksi rastline, ki zapeljujejo žuželke in odganjajo škodljivce? S takšno zanimivo raziskavo se ukvarjajo na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer želijo ustvariti rastline, ki bodo sproščale feromone namesto žuželk samic in s tem preprečevale parjenje, so povedali za oddajo Dan. na Planet TV.

''Seksi rastline se jim reče zato, ker delujejo tako, da motijo razmnoževanje žuželk, torej na polju ali v sadovnjakih ni parjenja,'' je pojasnila doc. dr. Špela Beabler z Nacionalnega inštituta za biologijo. V prihodnjih letih si želijo s tujimi raziskovalci ustvariti tako imenovano seksi rastlino, ki bo vse dni sproščala mejne koncentracije feromonov.

V boj bodo šli s sorodnico tobaka

Pridobivanje feromonov ni enostaven postopek, saj je treba žuželke ujeti v prezračevalne komore s posebnimi filtri, ki se nato sperejo z različnimi topili.  Na takšen način nastane vzorec vonja, kot ga ustvarja žuželka. Feromone bodo raziskovalci pridobivali v Španiji, saj si želijo izboljšati prototip španske seksi rastline.

Verjamejo, da bi lahko s tovrstnimi rastlinami močno zmanjšali uporabo škodljivih pesticidov. O tem, ali bo njihov projekt uspešen, bomo slišali čez tri leta, v raziskavi pa bodo sodelovali tudi angleški in nemški strokovnjaki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin