Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
9.38

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vrtnarjenje ideje nenavadno Vrt Vrt

Četrtek, 23. 5. 2013, 9.38

2 meseca, 1 teden

Nenavadne vrtičkarske ideje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Resda nimamo vsi na razpolago njive ali vrta, a naj to ne bo izgovor, da se vrtnarjenja ne bi lotili tudi sami. Pa čeprav na okenski polici!

Korita za rože Če lahko na okenskih policah in balkonih uspešno gojimo cvetje, zakaj ne bi tudi solate? Korita za rože so namreč ravno prav globoka za različne posevke, ki jih imamo tako vedno pri roki. Pri tem je seveda treba proučiti, kako zelenjavo zaščititi pred pticami in morebitnimi drugimi škodljivci. Če je naš balkon nad najbolj prometno ulico v mestu, pa morda raje izberimo okensko polico, obrnjeno na drugo stran. V korita lahko posejemo in posadimo solato, korenje, zelišča, blitvo, radič ...

Vrtiček na balkonu Če balkonske ograje raje okrasite s cvetjem, zelenjavnemu vrtičku namenite balkonska tla. Kupite velike lonce, tudi korita bodo praktična, in jih postavite v kot balkona ali ob rob balkonske ograje. Tako zelenjavni poganjki ne bodo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, pa tudi nega bo lažja.

Mreža za vzpenjavke Na majhni kvadraturi pride prav tudi mreža, ob kateri se rastline lahko vzpenjajo v višino in tako porabijo manj prosora za rast kot sicer. Izberemo lahko železno ali plastično mrežo, ob njej pa bodo še posebno dobro uspevali kumare in paradižnik.

En lonec – več rastlin Prostor lahko prihranite tudi tako, da v isti lonec ali korito zasejete različne rastline. Prej seveda preverite, ali so sorte med seboj prijateljske. Ta način se še posebej dobro obnese pri zeliščih, zato le pogumno zasadie svoj zeliščni vrtiček.

Preproste sorte in majhni plodovi Bodite praktični – na svojem majhnem vrtičku želite vzgojiti lasten pridelek, ne pa odkrivati novih sort. Izberite zelenjavo, ki ne potrebuje veliko nege, ter take sorte, ki imajo manjše plodove. Manjše kumarice so le še slajše!

Ne spreglejte