SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kratka zgodovina vrtnih palčkov

0,15

termometer

vrtni palcek
Foto: Pixabay

Zakaj so vrtni palčki tako priljubljeni in zakaj jih sploh imamo na svojih vrtovih? Preberite si kratko zgodovino njihovega nastanka in pomena.

angleški vrt Dom Angleški vrt pri vas doma

Vrtni palčki so postali stalnica na naših vrtovih. Čeprav jih številni uporabijo za izboljšanje videza zunanjega prostora, imajo veliko globlji pomen od tega, da so zgolj dekorativni dodatek. Zgodovina vrtnih palčkov je namreč polna mitov in skrivnosti.

Nemec zaslužen za njihovo podobo

V preteklosti so jih opisovali kot majhna bitja, ki živijo v naravi, nosijo kape in so se sposobna premikati po svetu kot pravi ljudje. Izogibali naj bi se dnevni svetlobi, saj naj bi jih ta spremenila v kamen. V Evropi so njihov obstoj povezovali z elementi vode, ognja in zraka. Imeli naj bi čarobne moči, s katerimi so navadne ljudi ali kaznovali ali nagrajevali s srečo. Eden izmed mitov jih opisuje tudi kot podzemne varovalce zakladov sveta, pišejo tuje spletne strani.

Drži, da so skozi zgodovino palčki veljali za pravljična bitja, takšni, kot jih poznamo danes, pa so se začeli pojavljati v 19. stoletju v Nemčiji. Ustvaril jih je Nemec Paul Griebel v upanju, da bodo tako ljudje lažje uživali v mitih in zgodbah svojih vrtov. Kmalu so postali tako priljubljeni, da so se začela pojavljati podjetja, specializirana za njihovo izdelavo.

vrtni palcek Foto: Pixabay

V preteklosti so jih uporabljali kot vrsto zaščite

Varovali naj bi ljudske dragocenosti, zakopane v domačo zemljo. Danes jih nekateri kmetovalci uporabljajo zato, ker verjamejo, da izboljšujejo pridelavo poljščin, prav tako pa naj bi varovali živino pred tatovi in škodljivci. Današnje palčke bolj kot z njihovo vlogo varovalcev vrta in prinašalcev sreče povezujemo s popularno kulturo. Njihovo podobo sta uporabila že brata Grimm v pravljici Palček. Pojavljajo se vsepovsod: v filmih, otroških risankah in celo reklamah.

Zgodovina vrtnih palčkov je dolga. Njihova kultura bo živela naprej, saj si nekateri težko predstavljajo urejen vrt brez vsaj enega možiclja, ki varuje dom in prinaša srečo. Kot zanimivost: vrtni palčki imajo celo svoj praznik, leta 2002 so 21. junij sprejeli kot mednarodni dan vrtnih palčkov, pišejo tuje strani.

zalivanje Dom Hitri in preprosti nasveti za spomladansko čiščenje vrta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin