SiolNET. Dom Oprema in dekor
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj je dobra razsvetljava pomembna za vaš dom

0,15

termometer

Ustrezna razsvetljava prostorov je med najbolj spregledanimi elementi notranjega oblikovanja, a je še kako pomembna, saj ustvarja vzdušje. Kako torej izbrati primerno svetlobo?

kuhinja Dom Razlogi, zakaj je odprta kuhinja kul

Dejstvo je, da je svetloba oziroma osvetlitev ključnega pomena pri ustvarjanju razpoloženja v domu. Najboljša je seveda naravna svetloba, in če le lahko, pri gradnji oziroma prenovi izberite velika okna. Če ste pri tem omejeni, brez skrbi, obstaja povsem preprost trik, s katerim boste poskrbeli za več svetlobe, in sicer gre za ogledala. Nasproti okenskih ali balkonskih odprtin postavite ogledalo, ki bo čez dan odsevalo naravno svetlobo, jo razpršilo po prostoru in ustvarilo svetlejši dom. 

Pomemben je tudi ton

Ni pa pomembna samo naravna svetloba, temveč tudi umetna. Izbor pravega odtenka luči lahko pomaga pri doseganju ravnovesja med slogom in praktičnostjo. Umetno svetlobo lahko sicer razdelimo na več vrst, obstaja pa smernica, ki veleva, da se prostor ne glede na velikost osvetli v treh glavnih središčnih točkah.

osvetlitev Foto: Pixabay

Dve točki naj bosta namenjeni svetlobi vzdušja, tretja točka pa naj deluje kot funkcijska svetloba - to naj bo torej luč, ki bo ustrezno in praktično razsvetljevala prostor. Poleg tega, da imajo lahko luči funkcionalno vlogo ali pa vplivajo na vzdušje, ne smemo spregledati pomembnosti njihovega tona. Ta se mora namreč prilagajati slogu pohištva. 

Če je vaš dom opremljen bolj v klasičnem slogu in imate veliko lesenih elementov, so za vas primernejši staromodni lestenci ter svetilke, ki odsevajo manj svetlobe in se nagibajo predvsem k rumenim tonom, saj so ti mehkejši. Elegantnemu pohištvu najbolje ustrezajo razkošna svetila, stenske in talne svetilke.

V modernejših domovih prav pridejo LED-svetila in luči, saj je njihov ton bel in bolj "industrijski".  Vendar ne pozabite - luči morajo biti enakomerno razporejene po prostoru. Povsem nepraktično bi namreč bilo, da imate en del prostora premočno osvetljen, drugi del pa luči sploh nima. In še nasvet za konec - močno svetlobo prihranite za kotičke prostorov.

orientalski slog Dom Kakšen je arabski dizajn

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin