Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

vzglavnik odeja barve posteljnina Odeja d.o.o. PR članek

Torek, 18. 1. 2022, 7.00

2 leti, 3 mesece

Kaj o vas povedo barve vaše posteljnine?

Oglasno sporočilo

Vsi vemo, da je kakovost življenja v veliki meri odvisna od kakovosti spanca. Človeško telo za nemoteno delovanje in dobro tako fizično kot psihično počutje potrebuje počitek.

Foto: Odeja d.o.o. | Foto: Foto: Odeja d.o.o.

Stroka zato odraslim svetuje osem ur spanca dnevno, vendar velika večina zaradi stresnega vsakdana in nezmožnosti sprostitve po napornem delovniku spanju nameni precej manj časa, kar vodi v utrujenost ter manjšo produktivnost, razpoloženjske motnje, pomanjkanje motivacije in slabši imunski sistem.

Zato je tako rekoč nujno poskrbeti za zdravo spalno okolje, ki naj bo mirno in udobno, brez motečih elementov, kot so različne tehnološke naprave. Naj bo spalnica prostor, ki vas pomirja in vas spodbudi k sprostitvi ter regeneraciji, k čemur pripomore prav vsaka malenkost. Denimo okna, senčila ali rolete, postelja in drugo pohištvo, vzglavnik, odeja ter celo posteljnina.

Ker je slednja v stiku s kožo vso noč, ji velja nameniti posebno pozornost, saj lahko vpliva na pojavnost alergij in drugih nevšečnosti. Navsezadnje pa je posteljnina tudi sredstvo, s pomočjo katerega lahko spalnici dodate svoj pečat in z izbiro barve posteljnine izrazite vašo osebnost. Vsaka barva ima namreč (simbolni) pomen in moč tako nad čustvi kot vedenjem. Znanost potrjuje, da občutki v večji meri usmerjajo naša dejanja kot racionalne misli, zato ni vseeno, kakšno barvo izberete za svojo ali otroško posteljnino.

Foto: Odeja d.o.o. | Foto: Foto: Odeja d.o.o.

V nadaljevanju tega prispevka se bomo posvetili osnovnim značilnostim vsake od barv. A se je pomembno zavedati tudi, da so določeni barvni pomeni povezani z biološko prilagojenostjo in kulturnim razvojem. Z drugimi besedami: pomeni posameznih barv so zakoreninjeni v naših možganih, ker živimo (in smo odraščali) v okolju oziroma družbi, ki določen pomen povezuje z določeno barvo. Najboljši primer tega je klišejska obravnava rožnate (barva deklic) in modre (barva fantkov).

Še preden pa se posvetimo barvam, vas vabimo, da preverite pestro ponudbo Odeja posteljnin, izdelanih iz kakovostnega, naravnega in certificiranega organskega bombaža ali bombažnega satena. Izbirate lahko med različnimi dimenzijami in barvami, posebej ponosni pa smo na certifikat Ӧko-Tex, ki ga je prejela naša otroška posteljnina, s katero bo spanec vašega malčka kvaliteten in nemoten.  

Pomen izbrane posteljnine preverite v nadaljevanju članka.

Bela posteljnina: nedolžnost, preprostost in modernost

Bela je simbol nedolžnosti. Zato se neveste na poročni dan ovijejo v belo obleko in tančico, v številnih kulturah pa ta običaj dopolnjujejo s tem, da mladoporočenca prvo noč preživita v snežno beli posteljnini. Posledično je bela barva odraz čistosti, prav tako varnosti in mirnosti ter razkošja. Sicer kaže na urejeno osebo z neposrednim pristopom do življenja, ki je vedno pripravljena povedati svoje mnenje. V spalnici pa jo je dobro kombinirati z drugimi barvami; v primeru pastelnih odtenkov bo ta izkazovala ženstvenost.

Rumena posteljnina: toplina, veselje in optimizem

Rumena barva je znana kot barva sreče, kar je v veliki meri povezano s soncem in prebujanjem novega dne. Sprošča hormone sreče in dviguje razpoloženje ter deluje toplo, predvsem pa kaže na spontano, pozitivno osebnost mladostne energije. A medtem ko svetli oziroma bledi odtenki odražajo zdravje in naravnost, močnejši vzbujajo včasih neželeno pozornost, zato vam svetujemo, naj rumena ne bo osnovna barva. Preveč te namreč lahko prebudi jezo, medtem ko prava mera rumene pripomore k pomirjujočemu vzdušju. Izredno dobro se poda k smetanovi barvi ali barvi slonovine.

Foto: Odeja d.o.o. | Foto: Foto: Odeja d.o.o.

Oranžna posteljnina: kreativnost, prijaznost in igrivost

Oranžna barva spodbuja h gibanju in kliče k pozornosti. Poleg vpadljive pa velja za toplo barvo in odraža prijazno, drzno, entuziastično osebo mladostne ter igrive energije. Povezujemo jo z vitalnostjo ter zdravjem.

Rdeča posteljnina: moč, strast in odločnost

Podobno kot oranžna, je tudi rdeča zelo intenzivna in adrenalinska. Rdeča barva je sicer znana kot barva, ki poveča osredotočenost in lahko ali navduši ali razdraži, kar je najbrž posledica dejstva, da je tesno povezana tako s strastjo ter ljubeznijo kot tudi z nevarnostjo. Prav zato odraža družabno, samozavestno in ambiciozno ter pogumno osebo.

Rožnata posteljnina: ženskost, romantičnost in spogledljivost

Kot smo omenili uvodoma, za našo kulturo velja, da je rožnata barva barva deklic. Zato ne čudi, da jo povezujemo z nežnostjo. Njeni temnejši odtenki kličejo k strastnosti in energičnosti, svetlejši pa k negovanju ter očarljivosti, a v obeh primerih rožnata kaže na dostopno, prijazno, nekoliko sentimentalno in k veselju ter ljubezni nagnjeno osebo. Zaradi tega je rožnata pravzaprav idealna izbira za spalnico in posteljnino, še toliko bolj, če se nahaja v kombinaciji z nevtralnimi barvami, kakršni sta siva ter slonokoščena.

Vijolična posteljnina: razkošje, domiselnost in intuitivnost

Ker je vijolična od nekdaj priljubljena na dvoru, jo povezujemo z razkošjem in prestižem, saj nekoč ni bila dostopna kar vsakomur. Združuje hladnost in toplino, zaradi česar deluje nekoliko skrivnostno, predvsem v temnejših odtenkih, medtem ko svetlejši veljajo za barvo ženstvenosti. Poleg tega je vijolična znak arogantnosti in moči ter sposobnosti vodenja, pa tudi vedrine, ravnovesja in harmonije. Z njo torej velja biti nekoliko previden. Kot osnovna barva namreč lahko vzbuja hladnost in nedostopnost, a je barva jajčevca praktično odlična izbira, saj kaže na elegantnost.

Foto: Odeja d.o.o. | Foto: Foto: Odeja d.o.o.

Modra posteljnina: zaupanje, stabilnost in zanesljivost

Z modro boste najlažje dosegli ravnovesje, vendar ta lahko prostor naredi precej hladen, še posebej kadar gre za svetlejše odtenke. V nasprotju s temi pa temnejši lahko prebudijo žalost, zato je zaželeno kombinirati različne modre odtenke. Na splošno modra velja za najbolj zaupanja vredno, stabilno, umirjeno in izredno miroljubno barvo, ljudem, ki imajo radi modro, pa se poleg naštetega pripisujeta še inteligentnost ter odgovornost. Modra barva sicer spodbuja razmišljanje, a obenem poudarja spokojnost, znana pa je tudi po tem, da zavira apetit.

Zelena posteljnina: naravnost, zdravilnost in vzornost

Zelena barva je človeškemu očesu najprijaznejša. Je nežna, pomirjujoča in spominja na naravo ter velja za simbol rasti in ravnovesja. Ob naštetem ji pripisujemo še pozitivnost, optimističnost, umirjenost, varnost, sočutnost, nesebičnost in številne druge pozitivne lastnosti. Iz vsega naštetega sledi, da je zelena barva idealna izbira tako za spalnico kot katerikoli drug prostor, saj od vseh v največji meri podpira regeneracijo telesa.

Rjava posteljnina: praktičnost, tradicionalnost in tolažilnost

Rjava je v nasprotju z mnenjem številnih barva topline in dobrote ter poštenosti. Izraža stabilnost in kaže na ljudi, ki jim ni tuja podpora, oziroma na ljudi, pripravljene tolažiti druge. Gre za prijazne, praktične in zanesljive osebe, ki pa so obenem tudi nekoliko staromodne ter tradicionalno usmerjene. Zaradi tega velja paziti, da spalnice ne odenete povsem v rjavo, saj lahko ta hitro postane hladna, kar ovira čustvenost. Na splošno velja, da rjava sprošča um in pomirja, zato je dobra izbira predvsem v času težkih preizkušenj.

Siva posteljnina: profesionalnost, zrelost in zadržanost

Zadnja leta izredno priljubljena siva odraža zaupanje in pozitivnost, vendar se ob prekomerni rabi hitro spremeni v barvo, ki vzbuja depresivno razpoloženje, prostor pa odene v hladnost. Iz tega razloga jo je priporočljivo kombinirati z nevtralnimi odtenki, denimo s slonokoščeno, saj jo bo ta kljub umirjenosti nekoliko poživila. Siva poleg tega opredeljuje zadržane, resne, umirjene ljudi, ki so izredno odgovorni, zreli in zanesljivi.

Foto: Odeja d.o.o. | Foto: Foto: Odeja d.o.o.

Črna posteljnina: eleganca, skromnost in skrivnostnost

Ljudje, ki za svojo odejo in vzglavnik izberejo črno posteljnino, so v odnosih ter tudi sicer v življenju pogosto zadržani in previdni, še posebej kadar morajo sprejemati (pomembnejše) odločitve. Nagnjeni so k uspehu in imajo prefinjen, prestižen okus, pa tudi moč, odločnost ter drznost. Zaradi vsega naštetega nemalokrat delujejo nekoliko skrivnostno in tistim okoli sebe vzbujajo občutke ekskluzivnosti, a so obenem izredno vsestranski. Črna je nevtralna barva in v kombinaciji z belo doseže prefinjenost ter eleganco, ki jo premore le redko katera druga barva.

Zdaj, ko veste, kaj o vas povedo posamezni barvni odtenki posteljnine, ki krasi vašo spalnico, vas vabimo, da si ogledate pestro izbiro kakovostnih posteljnin Odeja.

Ob različnih dimenzijah, barvah in vzorcih lahko izbirate tudi med več materiali, vsem pa je skupno, da so naravni ter prijazni do kože.

 Naročnik oglasnega sporočila je Odeja d. o. o.

Ne spreglejte