Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 5. 2017,
16.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Vtisi Vtisi Asus pametni telefon Asus ZenFone 3 Deluxe

Torek, 9. 5. 2017, 16.23

2 meseca, 1 teden

Vrhunski pametni telefon, ki želi mešati štrene najboljšim

Test: Pametni telefon Asus ZenFone 3 Deluxe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

ZenFone 3 Deluxe je premijski pametni telefon na svetovnem mobilnem trgu manj znanega, a že nekaj let aktivnega proizvajalca Asus. Deluxe, ki spada v najvišji cenovni razred, ne skriva ambicij, da bi rad tekmoval z najboljšimi Samsungi, Huaweiji in Appli. Z njimi mu sicer tudi nekako uspe držati korak, a pri tem precej sopiha.

Asus ZenFone 3 Deluxe - zakaj je dober pametni telefon in zakaj bi lahko bil še boljši? Našli smo argumente, ki podprejo oba vidika.  | Foto: Asus.com Asus ZenFone 3 Deluxe - zakaj je dober pametni telefon in zakaj bi lahko bil še boljši? Našli smo argumente, ki podprejo oba vidika. Foto: Asus.com

Pet razlogov, zakaj je Asus ZenFone 3 Deluxe dober pametni telefon

Hitrost delovanja

Pametni telefon Asus ZenFone 3 Deluxe (v nadaljevanju mu bomo rekli kar Deluxe) poganja procesor Snapdragon 821, najhitrejši mobilni čip leta 2016, še vedno pa bo tudi eden od najhitrejših po izidu prvih telefonov z letošnjim Snapdragonom 835.

V kombinaciji s kar šestimi gigabajti delovnega pomnilnika (na prste ene roke lahko preštejemo telefone, ki ga imajo toliko) je Deluxe s Snapdragonom 821 prava žepna pošast in na kožo pisan uporabnikom, ki imajo radi hkrati odprtih več deset zahtevnih aplikacij.

Če pametni telefon začuti, da postaja preobremenjen, sam sprosti nekaj prostega pomnilnika z ugašanjem dlje časa neuporabljanih aplikacij, to pa lahko uporabnik naredi tudi z enim samim gumbom v opravilni vrstici (na zaslon jo prikličemo tako, da vrstico z obvestili povlečemo proti spodnjemu robu). S tem Deluxe vselej ohranja maksimalno pripravljenost na opravila. | Foto: Če pametni telefon začuti, da postaja preobremenjen, sam sprosti nekaj prostega pomnilnika z ugašanjem dlje časa neuporabljanih aplikacij, to pa lahko uporabnik naredi tudi z enim samim gumbom v opravilni vrstici (na zaslon jo prikličemo tako, da vrstico z obvestili povlečemo proti spodnjemu robu). S tem Deluxe vselej ohranja maksimalno pripravljenost na opravila.

Videz

Deluxe je eden najlepših pametnih telefonov med vsemi, ki smo jih preizkusili v zadnjem letu. Videti je bolj prestižno od marsikaterega drugega telefona premijskega razreda, za kar gre zasluga aluminijastemu ohišju, ki je predvsem na sprednji strani videti fenomenalno in se lepo zliva z zaslonskim steklom.

Oglejte si Asus ZenFone 3 Deluxe z vseh strani:

Fotogalerija
1 / 5

Asus je zvito pospravil tudi antenske pasove in poskrbel, da pokrova baterije ne kazi nič razen obveznih komponent (fotoaparat, bliskavica, čitalnik prstnik odtisov) in napisa Asus.


Odličen zaslon

Čeprav zaslon Deluxa kaže sliko "samo" v ločljivosti Full HD (1.080 x 1.920 slikovnih pik), medtem ko so se drugi pametni telefoni najvišjega razreda že pred eno generacijo pomaknili naprej k ločljivosti qHD (1.440 x 2.560 pik) oziroma še naprej (Samsung Galaxy S8), mu ne moremo očitati veliko. Kakovost prikazanega je namreč zelo dobra, barve čudovite.

Deluxe namreč uporablja zaslon tipa AMOLED, ki ga v svoje najboljše pametne telefone s pregovorno dobrimi zasloni vgrajuje tudi Samsung. | Foto: Asus.com Deluxe namreč uporablja zaslon tipa AMOLED, ki ga v svoje najboljše pametne telefone s pregovorno dobrimi zasloni vgrajuje tudi Samsung. Foto: Asus.com

Najvišja svetlost je za nameček ena od najboljših med vsemi v zadnjem obdobju preizkušenimi telefoni. Razlike med uporabo naprave na prostem in v notranjih prostorih so minimalne, tako dobro se Deluxe bojuje proti bleščanju sonca.


Dolgoživost in hitrost polnjenja baterije

Z zaslonom je povezan še en plus za Deluxe - trajanje baterije. Zaslon, sicer največji porabnik baterij pametnih telefonov, ima pri Deluxu namreč manj pik kot pri tekmecih, zato tudi potrebuje manj elektrike. Čeprav je zmogljivost Deluxovega akumulatorja povprečna (3.000 miliamperskih ur), telefon z enim polnjenjem zato brez težav zdrži en dan in pol pogoste uporabe, če malce pazimo, polnilni kabel pogreši šele po 48 urah.

Še ena dobra lastnost Deluxa, kar zadeva baterijo, je bliskovito hitro polnjenje (a le s priloženim polnilcem). Od 20 do 80 odstotkov Deluxe skoči v malce več kot pol ure. Hitro polnjenje je danes sicer stalnica pri vseh malce dražjih pametnih telefonih. | Foto: Asus.com Še ena dobra lastnost Deluxa, kar zadeva baterijo, je bliskovito hitro polnjenje (a le s priloženim polnilcem). Od 20 do 80 odstotkov Deluxe skoči v malce več kot pol ure. Hitro polnjenje je danes sicer stalnica pri vseh malce dražjih pametnih telefonih. Foto: Asus.com


Kamera - prvič

Deluxe pri fotoaparatu še ni podlegel trendu dveh leč, ki mu sledijo Apple, Huawei, LG, temveč se še vedno drži ene same. Če fotografiramo zunaj v lepem vremenu ali pa v dobro osvetljenem prostoru, so fotografije lahko bombastične. Oglejte si galerijo naših najboljših, posnetih z Asus ZenFone 3 Deluxe:

Fotogalerija
1 / 9

Deluxe priložnostnemu fotografu ponuja tudi okrog 20 načinov fotografiranja s prednastavljenimi najbolj optimalnimi parametri (pokrajina, makro, skupina ljudi, portret, avtoportret, premikanje, panorama) in še ročni način, v katerem se lahko z nastavitvami poigramo sami. 

Kaj pa videokamera? Pametni telefon zna sicer snemati v ločljivosti 4K, a najboljše videoposnetke naredi v ločljivosti Full HD s 60 slikami na sekundo:

Tehnične lastnosti pametnega telefona Asus ZenFone 3 Deluxe

Asus ZenFone 3 Deluxe | Foto: Asus.com Foto: Asus.com Dimenzije in teža: 156,4 x 77,4 x 7.5 milimetra (dolžina-širina-globina), 170 gramov
Zaslon: diagonala 5,7 palca (13,47 centimetra), tehnologija AMOLED, ločljivost Full HD, zaščita proti praskam Gorilla Glass 4
Procesor: Snapdragon 821, štiri jedra (dve pri frekvenci 2,4 gigaherca in dve pri frekvenci 2,0 gigaherca)
Delovni pomnilnik RAM: 4 GB ali 6 GB
Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat (izšel je z Androidom 6.0, a marca prejel nadgradnjo na različico 7.0)
Prostor za shranjevanje podatkov: 64 GB, 128 GB ali 256 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB (deljena reža za spominsko kartico ali dodatno kartico SIM)
Fotoaparat: 23 milijonov slikovnih točk zadaj, lasersko ostrenje, zaslonka f/2.0; 8 milijonov slikovnih točk spredaj, zaslonka f/2.0 (manj je bolje)
Videokamera: snemanje v ločljivosti Full HD pri 60 slikah na sekundo in 4K pri 30 slikah na sekundo, počasni posnetek
Možnosti povezave: LTE, Wi-Fi, USB-C, bluetooth 4.2, NFC, USB-OTG
Navigacija: GPS, GLONASS, GALILEO
Baterija: zmogljivost 3.000 miliamperskih ur, podpira hitro polnjenje baterije
Drugo: čitalnik prstnih odtisov

Štirje razlogi, zakaj bi Asus ZenFone 3 Deluxe lahko bil še boljši pametni telefon

Res katastrofalna privzeta tipkovnica

Uporabniški vmesnik Deluxa, Asusov lastni ZenUI, je malce nenavdahnjen in uporabniku pod nos morda moli kakšno Asusovo (neuporabno) aplikacijo preveč, a je vseeno dovolj pregleden in uporaben, da do njega ne kuhamo večjih zamer.

Ena stvar, ki pa mu je nikakor ne moremo odpustiti, je grozljiva privzeta navidezna tipkovnica, ki uporabniku dobesedno onemogoča normalno tekoče tipkanje.

 | Foto: Asus.com Foto: Asus.com

Težava Deluxove tipkovnice je, da želi na majhnem prostoru uporabniku ponuditi čim več orodij, zaradi česar so posamezne tipke manjše. Zgrešeni ali dvojni pritiski so zato bolj stalnica kot izjema. Za normalno uporabo je nujna zamenjava privzete tipkovnice s kakovostnejšo, kot je SwiftKey.


Kamera - drugič

Čeprav ima njegov fotaparat skoraj dvakrat več megapikslov (23), je Deluxe celokupno še vedno slabši telefonski fotograf od najbližjih tekmecev, v prvi vrsti lanske in letošnje generacije Samsungov Galaxy, novejših Huaweijev in iPhona 7.

Razlog za to je povprečna predstava ob slabši osvetljenosti, kar je tudi krivda ožje zaslonke od večine tekmecev (samo f/2.0 - Samsung Galaxy S7 ima f/1.7, na primer, manj pa je bolje). Tudi makro fotografija - predmet v ospredju izostren, ozadje zamegljeno - Deluxu ne gre tako dobro kot podobno dragim sodobnikom.

Ko gre sonce za oblake, Asus ZenFone 3 Deluxe malce izgubi občutek za ostrino in barve. Že manjša povečava fotografije razkrije precej šuma.  | Foto: Matic Tomšič Ko gre sonce za oblake, Asus ZenFone 3 Deluxe malce izgubi občutek za ostrino in barve. Že manjša povečava fotografije razkrije precej šuma. Foto: Matic Tomšič

Neposrečen čitalnik prstnih odtisov

Asus ZenFone 3 Deluxe ima čitalnik prstnik odtisov na pokrovu baterije pod objektivom fotoaparata. Ta položaj nam je sicer že od nekdaj všeč, tja ga je z Galaxy S8 letos premaknil tudi Samsung, ni pa nam všeč izvedba.

Čitalnik prstih odtisov je pod fotoaparatom. | Foto: Asus.com Čitalnik prstih odtisov je pod fotoaparatom. Foto: Asus.com

Čitalnik je namreč nerodne oblike, je namreč pravokoten in precej podolgovat. Od uporabnika za nameček zahteva, da blazinico prsta nanj položi skoraj s kirurško natančnostjo: če je prst obrnjen malce v levo ali desno, se lahko zgodi, da odtisa ne bo zaznal in bo z vibriranjem sporočil, naj poskusi znova. To je škoda, ker je čitalnik sicer zelo natančen in super hiter.


Cena

Slovenski mobilni operaterji Asusa ZenFone 3 Deluxe nimajo v ponudbi, mogoče pa ga je kupiti pri nekaj drugih slovenskih trgovcih z elektroniko.

Cena (brez vezave pri operaterju, seveda) se giblje okrog 750 evrov, kar Deluxa uvršča tik pod letošnja Samsunga Galaxy S8 in Huawei P10 Plus (ki mu je zaradi velikosti tudi neposredni tekmec), ob iPhona 7 (32 GB različica) ter nad podobno zmogljiva in uporabna LG G6 in Huawei P10 (ta je s 600 evri pravzaprav precej cenejši).

Primerljivo hiter in sposoben Kitajec OnePlus 3T, ki je izšel lani jeseni in ima podobne specifikacije kot Deluxe, je celo več kot 300 evrov cenejši. | Foto: Primerljivo hiter in sposoben Kitajec OnePlus 3T, ki je izšel lani jeseni in ima podobne specifikacije kot Deluxe, je celo več kot 300 evrov cenejši.

Nakup? Asusu ZenFone 3 Deluxe ni razen nekaj neposrečenih softverskih lastnosti (tipkovnica!) mogoče očitati nič večjega, a hkrati na nobenem področju tudi bistveno ne izstopa. Težko tudi skriva letnico 2016 - Asus ga je ne nazadnje napovedal že pred lanskim poletjem, prvi primerki pa so začeli v naše kraje prihajati šele v začetku letošnjega leta. Testni, kot je razvidno iz datuma objave tega preizkusa, še malce pozneje.

Dejstvo je, da lahko uporabnik za podoben, malce višji ali pa tudi konkretno nižji znesek danes kupi primerljivo zmogljiv letošnji pametni telefon, marsikaterega pa bo tudi lažje plačal z naročniškim razmerjem pri svojem mobilnem operaterju.

Asus ZenFone 3 Deluxe | Foto: Asus.com Foto: Asus.com
Dvomimo sicer, da bo tisti, ki bo kupil Deluxa, razočaran. Še vseeno je to eden od najhitrejših pametnih telefonov ta hip, na katerem teče najsodobnejši operacijski sistem in ki uporabniku ponuja zelo solidno multimedijsko izkušnjo, povrh vsega pa je tudi res zelo lep.

Ne spreglejte