SiolNET. Digisvet Novice
5,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgu kriptovalut se obeta ena največjih sprememb do zdaj

5,35

termometer

Bitcoin, kriptovaluta, kriptovalute
Odzivi kriptoskupnosti na napovedane spremembe pošiljanja in sprejemanja kriptovalut prek posrednikov, kot so borze in kriptoskladi, so zvečine hladni, a se najdejo tudi argumenti, ki prihajajoče ukrepe podpirajo. Foto: Thinkstock

Projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF) bo predvidoma 21. junija objavila sveženj novih pravil, ki bodo od podjetij, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, zahtevala potrditev identitete vsakega, ki bo tako pošiljal kot tudi prejemal digitalno premoženje v vrednosti več kot 1.000 evrov. Prihajajoči ukrepi, ki bodo veljali skoraj po vsem svetu, v veliki meri ukinjajo anonimnost pri trgovanju s kriptovalutami. 

Eli Token, Elipay, Eligma Posel danes Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"

Ukrepi medvladne organizacije FATF bodo vplivali na delovanje borz s kriptovalutami in kriptožetoni, kot je Bitstamp, kriptoskladov, kot je slovenski Iconomi, in drugih podjetij, ki upravljajo digitalno premoženje, je v sredo poročal ameriški poslovni medij Bloomberg.

Takole je videti zasedanje organizacije FATF. Takole je videti zasedanje organizacije FATF. Foto: FATF
Medvladna organizacija Projektna skupina za finančno ukrepanje ali krajše FATF je bila ustanovljena leta 1989, njeno poslanstvo pa je razvoj mednarodnih standardov za preprečevanje pranja denarja in financiranje kriminalnih združb. 

JPMorgan Chase Digisvet Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

Meja anonimnosti bo postavljena pri tisoč evrih

Kdor bo prek borz ali drugih spletnih organiziranih spletnih platform premikal kriptovalute v vrednosti več kot tisoč ameriških dolarjev ali več kot tisoč evrov v državah evroobmočja, bo po uveljavitvi pravil FATF moral izkazati svojo identiteto.

To od uporabnikov že danes sicer zahteva precej borz s kriptovalutami, ne pa vse. Binance in Kraken, dve od največjih kriptoborz na svetu, še vedno omogočata prenose premoženja v višini več kot tisoč evrov zgolj z e-poštnim naslovom, na primer. 

Uporabniki Binance, ki je glede na obseg trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu, lahko kljub temu, da svoje identitete niso potrdili z osebnim dokumentov, temveč so se zgolj registrirali z e-poštnim naslovom, vsakih 24 ur prenesejo do dva bitcoina, ki sta ob trenutni ceni vredna precej več od tisoč evrov. Uporabniki Binance, ki je glede na obseg trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu, lahko kljub temu, da svoje identitete niso potrdili z osebnim dokumentov, temveč so se zgolj registrirali z e-poštnim naslovom, vsakih 24 ur prenesejo do dva bitcoina, ki sta ob trenutni ceni vredna precej več od tisoč evrov. Foto: Reuters

Borze s kriptovalutami bodo postale bolj podobne klasičnim bankam

Podjetja, ki omogočajo prenose kriptovalut, bodo morala ob vsaki transakciji zbrati osebne podatke pošiljatelja in prejemnika kriptovalute ter zbrane podatke tudi deliti z drugimi ponudniki podobnih storitev. Podoben postopek morajo že danes izvajati banke. 

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Imperij "kriptokraljice" se ruši, denar več tisoč Slovencev verjetno izgubljen #video

Kako natanko bodo nova pravila implementirana v praksi, bo odločil pristojni organ v vsaki državi posebej. Ukrepi FATF bodo sicer veljali tako rekoč v vseh državah sveta, tudi v Sloveniji. Države, ki ne bodo upoštevale novih pravil FATF, se lahko znajdejo v nemilosti organizacije in so posledično celo izključene iz mednarodnega finančnega sistema, še piše Bloomberg.

Odzivi na napovedani sveženj novih regulativnih ukrepov so zvečine negativni, a nekaj optimizma vendarle je

Bitcoin Foto: Reuters
Na eni strani se pojavljajo opozorila, da bo upoštevanje novih pravil drago in zapleteno, saj bo najverjetneje treba razviti enotno infrastrukturo, ki bo borzam s kriptovalutami in drugim podjetjem iz kriptosveta omogočila deljenje podatkov o transakcijah. Marsikatera manjša borza s kriptovalutami bi zaradi stroškov, ki jih prinašajo nova pravila, lahko tudi ugasnila.

Kritiki svarijo tudi, da bo zaradi prihajajočih ukrepov, ki praktično ukinjajo anonimnost pri pošiljanju kriptovalut, več prenosov premoženja neposredno med uporabniki. Takšne transakcije je izredno težko izslediti, kar bo dodaten izziv pri prizadevanjih za preprečevanje pranja denarja. 

Po drugi strani pa bi lahko novi standardi FATF zaradi izboljšane preglednosti kriptovalute v očeh večjih institucij, ki za zdaj nanje gledajo postrani, dodatno legitimizirali, kar bi lahko v prihodnosti pomenilo več možnosti uporabe in zapravljanja digitalnega premoženja. 

Preberite tudi:

Damian Merlak Digisvet Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva Ross Ulbricht Digisvet "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev" Nejc Kodrič, Bitstamp Digisvet Enega najbogatejših Slovencev uvrstili med svetovno elito #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin