Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 11. 2019,
12.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

14

Natisni članek

digizgodbe Mihael Karner Apple

Sreda, 27. 11. 2019, 12.44

4 leta, 4 mesece

Slovenec v težave spravil veliki Apple #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

14

Apple | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple bo v ZDA plačal okrog 424 tisoč evrov kazni, ker je sodeloval s podjetjem, ki ga je urad za nadzor tujega premoženja ZDA (OFAC) zaradi povezav z nezakonitimi posli uvrstil na črni seznam. Šlo je za slovensko podjetje SIS iz Trzina, katerega solastnik Savo Stjepanović naj bi nekdaj sodeloval z mednarodno mrežo preprodajalcev steroidov zakoncev Karner

Podjetje SIS, d. o. o., iz Trzina je z Applom dogovor za razvoj aplikacij sklenilo julija 2008. Februarja leta 2015 je ameriški urad za nadzor tujega premoženja OFAC podjetje SIS in njegovega soustanovitelja Sava Stjepanovića uvrstil na tako imenovani črni seznam.

Razlog za to je bila po navedbah OFAC povezava solastnika podjetja z večjim mednarodnim preprodajalcem prepovedanih drog. Kot tega OFAC navaja steroidni imperij pod vodstvom Mihaela in Alenke Karner.

Video: Planet TV


Apple je v času uvrščenosti podjetja SIS na črni seznam OFAC slovenski družbi nakazal 47 plačil za razvoj aplikacij. 

Ker je kljub blokadi posloval s podjetjem SIS in kršil ameriške sankcije zoper podjetje, bo moral tehnološki velikan plačati kazen v višini 467 tisoč ameriških dolarjev oziroma okrog 424 tisoč evrov kazni, je poročal poslovni medij The Wall Street Journal. 

Kazen v višini malce manj kot pol milijona evrov je za Apple sicer zgolj formalna. Ameriški tehnološki velikan namreč dobesedno sedi na gori denarja − po ocenah analitikov ima za zapravljanje na voljo okrog 200 milijard evrov. | Foto: Reuters Kazen v višini malce manj kot pol milijona evrov je za Apple sicer zgolj formalna. Ameriški tehnološki velikan namreč dobesedno sedi na gori denarja − po ocenah analitikov ima za zapravljanje na voljo okrog 200 milijard evrov. Foto: Reuters

Podjetje SIS, d. o. o., je bilo po podatkih Ajpesa 3. decembra 2015 izbrisano iz poslovnega registra. Stjepanović je medtem že 5. marca 2015 na istem naslovu soustanovil drugo podjetje, TOP APP, d. o. o., ki prav tako razvija mobilne aplikacije. OFAC je podjetje SIS s črnega seznama medtem umaknil šele leta 2017.

S Savom Stjepanovićem nam do objave članka ni uspelo vzpostaviti stika za komentar. Podobno so poskusili tudi pri mediju Wall Street Journal, vendar odziva niso prejeli.

Mihael Karner
Novice ZDA vztrajajo pri iskanju Karnerjevih: porabili smo preveč časa, da bi odnehali

Kako je lahko tehnološki velikan zgrešil "črno" slovensko podjetje

Kot v poročilu o incidentu razkriva OFAC, je Apple uvrstitev slovenskega podjetja na črni seznam OFAC v prvi vrsti prezrl zaradi premalo doslednega preverjanja morebitnih blokad svojih poslovnih partnerjev. Apple naj bi namreč preverjal podjetje SIS DOO in ne SIS, d. o. o.

Apple takrat tudi ni preverjal vseh posameznikov, ki so bili vpleteni v razvoj aplikacij, temveč le programerje. Stjepanovića, ki je bil takrat že na črnem seznamu SDN, to je seznam oseb, s katerimi ameriška podjetja ne smejo poslovati, je Apple zgrešil, ker v profilu podjetja SIS, d. o. o., v trgovini z aplikacijami App Store ni bil naveden kot razvijalec, temveč kot skrbnik računov. 

Poslovna stavba v Trzinu, kjer je imelo sedež podjetje SIS:

Preberite tudi:

Tiger Productions
Novice Milijonski YouTube imperij mladih Slovencev, ki ju ne pozna skoraj nihče
Visa oglas
Novice V ameriškem oglasu smo odkrili slovensko vaško trgovino
Ne spreglejte