SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samsung v zadnjem četrtletju slabše

2

termometer

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics bo v zadnjem četrtletju preteklega leta očitno zabeležil slabše rezultate.

Predhodni podatki namreč kažejo, da se je prodaja pametnih telefonov višjega razreda v zadnjem četrtletju nekoliko upočasnila, na dobiček pa je vplivala tudi vrednost južnokorejskega vona.

Južnokorejsko podjetje v zadnjem lanskem četrtletju pričakuje 8300 milijard vonov (5,73 milijarde evrov) dobička iz poslovanja, kar je 18,3 odstotka manj kot v tretjem četrtletju in 6,1 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2012.

Prihodki naj bi se na četrtletni ravni skrčili za 0,1 odstotka, na letni ravni pa zvišali za 5,24 odstotka na 59 tisoč milijard vonov (40,53 milijarde evrov).

Gre za prvi padec dobička iz poslovanja na letni ravni po več kot dveh letih. Poznavalci nižje prihodke pripisujejo vse večji zasičenosti trga pametnih telefonov in možici cenejših naprav.

Južnokorejski tehnološki velikan je v prvih treh četrtletjih lani zabeležil rekordne dobičke, v glavnem na račun dobre prodaje mobilnikov. Že dve leti je na prvem mestu med proizvajalci pametnih telefonov, na drugem mestu pa mu sledi ameriški Apple.

Za zadnje četrtletje podjetje sicer ni objavilo podatkov o čistem dobičku, po zadnjih uradnih ocenah pa naj bi ta v celotnem letu 2013 znašal 36.700 milijard vonov (25,21 milijarde evrov). Samsung bo uradne rezultate objavil konec meseca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin