Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 5. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

digizgodbe Luna Amazon Jeff Bezos

Torek, 23. 5. 2017, 20.05

6 let, 6 mesecev

Ima nor načrt, a tudi dovolj denarja, da ga uresniči

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Jeff Bezos, tretji najbogatejši človek na svetu, bi rad na Luni zgradil stalno človeško naselbino. Bezos, ki je v svetu najbolj znan kot ustanovitelj spletnega trgovca Amazon, ima pa tudi lastno raketno podjetje Blue Origin, meni, da mora biti Luna prvi korak v človeški kolonizaciji vesolja. 

Jeffa Bezosa vesolje zanima že, odkar je kot petletnik leta 1969 na televiziji gledal prve korake Neila Armstronga na Luni, je povedal ob predstavitvi načrta za kolonizacijo nam najbližje velike vesoljske krogle.  | Foto: Reuters Jeffa Bezosa vesolje zanima že, odkar je kot petletnik leta 1969 na televiziji gledal prve korake Neila Armstronga na Luni, je povedal ob predstavitvi načrta za kolonizacijo nam najbližje velike vesoljske krogle. Foto: Reuters

Jeff Bezos bi človeško kolonijo na Luni zgradil na južnem ali severnem polu Zemljinega naravnega satelita, in sicer v enem od kraterjev, kjer je po prepričanju znanstvenikov zmrznjena voda.  

Ledu načrtovana naselbina na Luni ne bi izkoriščala le za pitno vodo, temveč bi iz njega s postopkom elektrolize pridobivala kisik, je po poročanju medija Geekwire pred dnevi v muzeju letenja v ameriškem mestu Seattle razložil Bezos.

Mesto bi zgradili roboti, ne ljudje, pravi Bezos. Ko bi bila Luna kolonizirana, bi dobrine, potrebne za življenje, prvim naseljencem prav tako dostavljali roboti.

Dostavna vozila bi jim zagotovilo Bezosovo podjetje Blue Origin, ki razvija vesoljska plovila. Tem je že večkrat uspelo poleteti v vesolje in nato znova pristati na Zemlji. 

Jeff Bezos kuka iz makete potniške kapsule podjetja Blue Origin, ki bi v vesolje že naslednje leto lahko odpeljala prve turiste. V ozadju je velikanska raketa New Shepard, ki je, to izdaja tudi njena zdelana zunanjost, naš planet že nekajkrat videla "od zgoraj". Prav New Shepard bo tisti, ki bo vesoljske turiste odpeljal v nizko Zemljino orbito. Podjetje Blue Origin je po uspešnosti poletov v vesolje in navpičnih pristankov na Zemlji po mnenju večine strokovnjakov sicer vsaj tako uspešno kot SpaceX, ki ga vodi Elon Musk. | Foto: Reuters Jeff Bezos kuka iz makete potniške kapsule podjetja Blue Origin, ki bi v vesolje že naslednje leto lahko odpeljala prve turiste. V ozadju je velikanska raketa New Shepard, ki je, to izdaja tudi njena zdelana zunanjost, naš planet že nekajkrat videla "od zgoraj". Prav New Shepard bo tisti, ki bo vesoljske turiste odpeljal v nizko Zemljino orbito. Podjetje Blue Origin je po uspešnosti poletov v vesolje in navpičnih pristankov na Zemlji po mnenju večine strokovnjakov sicer vsaj tako uspešno kot SpaceX, ki ga vodi Elon Musk. Foto: Reuters

Bezos bi Luno koloniziral zato, ker se mu zdi pomemben korak na poti proti osvajanju drugih, bolj oddaljenih delov vesolja. Ob predstavitvi vizije za naselbino na Luni je povedal, da se bo človeštvo zagotovo moralo razširiti drugam; če ne prej, pa takrat, ko bo Zemlji začelo zmanjkovati naravnih virov.


Preberite tudi: Česa vam niso povedali o prvem pristanku človeka na Luni


Pogonsko raketo za pošiljanje tovora na Luno bo imelo podjetje Blue Origin sicer pripravljeno že do leta 2020. Gre za plovilo New Glenn.

Podjetje Blue Origin je sicer skoraj v celoti financirano iz Bezosovega žepa. Vsako leto proda za milijardo ameriških dolarjev delnic svojega Amazona in denar vloži v vesoljsko družbo. Saj ne, da bi se mu to kje poznalo - v zadnjih petih letih je obogatel bolj kot kateri koli drugi svetovni milijarder

Jeff Bezos je trenutno tretji najbogatejši človek na svetu. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 82,7 milijarde dolarjev oziroma 73,4 milijarde evrov. | Foto: Reuters Jeff Bezos je trenutno tretji najbogatejši človek na svetu. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 82,7 milijarde dolarjev oziroma 73,4 milijarde evrov. Foto: Reuters

Preberite izredno zgodbo o uspehu Jeffa Bezosa

Bezos sicer upa, da bi nekaj sredstev za načrtovanje stalne človeške naselbine na Luni primaknila tudi vlada ZDA. Svoj predlog za kolonizacijo Lune je v začetku leta s ponudbo, da lahko tovor tja prevažajo rakete Blue Origin, namreč poslal ameriški vesoljski agenciji Nasa (vir), ki se po skoraj štirih desetletjih znova zanima za vrnitev na Luno. Bezos bi rad, da ljudje tokrat tam tudi ostanejo.

Slavni znanstvenik svari: Človek ima na Zemlji še sto let časa. Bolje, da se čim prej preseli drugam ...

Ne spreglejte