Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

taksi Makedonija mobilna aplikacija Skopje Android iOS

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 13.57

8 let

Claxi: makedonski odgovor na Uber

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V treh večjih makedonskih mestih že deluje sistem za posredovanje storitev taksi prevozov Claxi, za katerega so njegovi makedonski snovalci prepričani, da ima kar nekaj pomembnih prednosti.

Ko ste v Skopju, Kumanovu ali Bitoli, pa tudi preden pridete tja, lahko od začetka letošnjega leta naročite taksi prevoz prek mobilne aplikacije Claxi. Po svojih prvih slabih treh mesecih obstoja Claxi redno uporablja že več kot 4.500 registriranih potnikov in okrog 500 taksi voznikov, dnevno prek njega opravijo okrog tisoč voženj po omenjenih mestih, pa tudi drugod po Makedoniji. Te številke, kot pravijo njegovi ustvarjalci, naraščajo hitro, "pravzaprav kar viralno". S klikom do taksija Claxi je dobil ime po sloganu "s klikom do taksija" (click, taxi). Prek mobilne aplikacije, ki je na voljo za operacijska sistema Android in iOS, potnik sporoči, od kod, kam in kdaj se želi peljati – če gre za takojšnji odhod, aplikacija določi odhodni kraj kar z določanjem položaja mobilne naprave, a je odhodni kraj vedno mogoče tudi izbrati prek položaja na zemljevidu ali z vpisom imena konkretnega objekta ali naslova. Poleg nameščene aplikacije je pogoj za uporabo storitve seveda povezanost mobilne naprave v internet. Vse vajeti v potnikovih rokah Po vnosu teh ključnih podatkov, sodelujoči vozniki lahko pošljejo svojo ponudbo, predvsem s predvidenim časom svojega prihoda in ceno, kar se praviloma zgodi že v nekaj minutah. Voznik lahko ponudi vnaprej določeno ceno ali sporoči, da bo prevoz obračunal po taksimetru. Potnik ob ponudbi prejme tudi podatke o vozilu in vozniku ter, kar je pri odločanju zlasti pomembno, ocene predhodnih potnikov o vožnjah s tem ponudnikom.

Ko potnik sprejme ponudbo voznika, se na zaslonu potnikove mobilne naprave začne sledenje njegovega izbranega taksista, zato bo lahko zelo točno ocenil, kdaj bo ta prišel po njega. Ves ta čas si voznik in potnik prek aplikacije Claxi lahko izmenjujeta sporočila, kar olajša morebitna usklajevanja pred srečanjem in začetkom vožnje. Nič več krožnih voženj in daljših poti Sledenje vozila na zaslonu potnikove mobilne naprave se nadaljuje tudi med vožnjo, zato taksist ne bo zlahka vrtel potnika v krogih ali ga vozil po daljših poteh samo zato, da bi nabil stroške na taksimetru. Potnik namreč lahko ves čas vidi, kako poteka vožnja, po njej lahko tudi sam odda oceno in s tem pomaga naslednjim potnikom pri izbiri taksista. Moč mnenja množice Kot je za Planet Siol.net povedal Branko Trajkovski, ustanovitelj podjetja Bransys, ki je razvilo Claxi, ima ta sistem številne prednosti tako za potnike kot za prevoznike. Potnik dobi možnost izbire ugodnejše in ustreznejše ponudbe ter pomembno povratno informacijo o izkušnjah prejšnjih potnikov, še preden se odloči za nekega taksista.

Vozniki z uporabo sistema Claxi ne spremenijo svojega poslovnega modela, prevoznino za vožnjo prek sistema Claxi dobijo od potnika takoj po opravljenem prevozu. Kot pomembno prednost navajajo tudi možnost pridobivanja potnikov, ki bi jih sicer zgrešili: če denimo vozi potnika iz Skopja v Veles, lahko prek Claxija izve za potnika, ki morda želi potovati v nasprotno smer. Bolje, da ga vzame celo za neko nižjo ceno, kot pa da vozi nazaj prazen, kajti vožnja brez potnika je za taksista vedno najdražja. Na pohodu v širni svet Claxi služi svoj kruh tako, da sodelujoči taksisti plačujejo mesečno naročnino za udeležbo. Ker ta njihov strošek ni odvisen od števila opravljenih voženj in je vnaprej predvidljiv, je zanje to dodaten razlog, naj bodo s svojimi ponudbami čim bolj konkurenčni in s svojo kakovostjo storitve čim boljši, kar bo seveda privabilo čim več potnikov.

Prav ta poslovni model je velika prednost nad sorodnimi sistemi, kot sta Uber ali Easy Taxi, je prepričan Trajkovski, ki upa, da mu bo s svojo idejo, ki je v Makedoniji že lepo zaživela, uspelo prepričati partnerje tudi v drugih državah. S tem namenom so se letos predstavili tudi na sejmu CeBIT, kamor so prišli na povabilo nizozemskega centra za promocijo uvoza iz držav v razvoju (CBI), ki pod okriljem nizozemskega ministrstva za zunanje zadeve podpira izvoz iz 48 držav v razvoju, med katerimi so nam najbližje Bosna in Hercegovina, Kosovo ter Makedonija.

Ne spreglejte