Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
5. 11. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

aplikacije pametni telefon Andy Rubin Google digizgodbe Android

Nedelja, 5. 11. 2017, 4.05

6 let, 5 mesecev

Prišel je pred desetimi leti in spremenil svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Na današnji dan pred desetimi leti, 5. novembra 2007, se je svetu predstavilo združenje za razvoj odprtih standardov na področju mobilne telefonije Open Handset Alliance, katerega člani so med drugim podjetja Google, HTC, Intel, Samsung, Sony. Ta dogodek ne bi bil nič posebnega, če Google takrat ne bi premierno pokazal tudi Androida, operacijskega sistema za mobilne naprave, ki je lastništvo pametnega telefona omogočil praktično vsakemu človeku na planetu. 

Zeleni robotek Bugdroid, maskota Androida že od vsega začetka, je danes ena najbolj prepoznavnih podobic v svetu tehnologije.  | Foto: Reuters Zeleni robotek Bugdroid, maskota Androida že od vsega začetka, je danes ena najbolj prepoznavnih podobic v svetu tehnologije.  Foto: Reuters

Kako se je začelo

Ameriški internetni velikan Google je leta 2005 kupil in pod svojo streho vzel podjetje Android Inc., ki se je že od leta 2003 pod vodstvom programerja Andyja Rubina poigravalo z razvojem novega operacijskega sistema za mobilne telefone. Poimenovali so ga Android, zasnovali pa so ga na Linuxu, operacijskem sistemu za osebne računalnike. 

Rubin, ki se je razvijanju Androida posvečal tudi po tem, ko se je njegovo podjetje preselilo h Googlu, je Android najprej zasnoval kot platformo za klasične mobilne telefone s polno tipkovnico, kot so bile naprave znamke BlackBerry.

Andy Rubin je Google zapustil leta 2013 in se posvetil drugim projektom. Med drugim je letos razvil in začel prodajati svoj pametni telefon Essential, ki pa kljub dobrim ocenam za zdaj še ni postal prodajna uspešnica.  | Foto: Essential Andy Rubin je Google zapustil leta 2013 in se posvetil drugim projektom. Med drugim je letos razvil in začel prodajati svoj pametni telefon Essential, ki pa kljub dobrim ocenam za zdaj še ni postal prodajna uspešnica. Foto: Essential

A ko je Apple januarja 2007 predstavil prvi iPhone, mobilni telefon, ki ga je uporabnik lahko upravljal samo s prsti, sta Google in Rubin spremenila strategijo ter Android prilagodila zaslonom na dotik. Prva naprava, ki bi poganjala Android, bi vseeno imela tudi fizično tipkovnico, saj je Rubin menil, da jo bodo uporabniki pri iPhonu pogrešali.

Da je Apple s tem, ko iPhonu ni dal fizične tipkovnice, temveč samo zaslon na dotik, naredil napako, ni trdil samo Rubin, temveč še bolj odmevno in predvsem javno takratni direktor Microsofta Steve Ballmer (na fotografiji). Dejal je, da bo iPhone "zanič naprava za pošiljanje e-pošte in da ga ne bo kupil nihče".  | Foto: Da je Apple s tem, ko iPhonu ni dal fizične tipkovnice, temveč samo zaslon na dotik, naredil napako, ni trdil samo Rubin, temveč še bolj odmevno in predvsem javno takratni direktor Microsofta Steve Ballmer (na fotografiji). Dejal je, da bo iPhone "zanič naprava za pošiljanje e-pošte in da ga ne bo kupil nihče". 

Preberite tudi: Najbolj zgrešene tehnološke napovedi

Google je nekajletne govorice o tem, da se pripravlja na vstop na trg mobilne telefonije, potrdil 5. novembra 2007, ko je prvič javno pokazal operacijski sistem Android.

Hkrati je Google predstavil tudi združenje tehnoloških podjetij Open Handset Alliance, katerega ustanovni člani so se zavezali, da bodo uporabnikom z implementacijo Androida na svojih prihodnjih napravah prinesli več inovacij in predvsem boljšo uporabniško izkušnjo od te, ki so je bili vajeni do takrat. 

Med člani združenja Open Handset Alliance so danes nekatera največja imena v svetu tehnologije - ustanovitelj združenja Google, proizvajalca mikroprocesorjev Intel (na fotografiji) in Qualcomm, proizvajalci pametnih telefonov HTC, Samsung, LG, Huawei, Sony, Motorola, proizvajalec grafičnih čipov Nvidia, proizvajalec navigacijskih naprav Garmin, računalniški velikan Dell in še bi lahko naštevali.  | Foto: Reuters Med člani združenja Open Handset Alliance so danes nekatera največja imena v svetu tehnologije - ustanovitelj združenja Google, proizvajalca mikroprocesorjev Intel (na fotografiji) in Qualcomm, proizvajalci pametnih telefonov HTC, Samsung, LG, Huawei, Sony, Motorola, proizvajalec grafičnih čipov Nvidia, proizvajalec navigacijskih naprav Garmin, računalniški velikan Dell in še bi lahko naštevali. Foto: Reuters

Android je imel s tega vidika na papirju lahko delo, saj Symbian, PalmOS in Windows Mobile, takrat najbolj uporabljani mobilni operacijski sistemi, niso ravno sloveli po prijaznosti do uporabnika. Izjema je bil čisto novi iPhone, ki pa novembra 2007 še zdaleč ni bil takšna prodajna uspešnica in predvsem referenca za dobro uporabniško izkušnjo kot danes. 

Mnogi tržni analitiki in poznavalci področja v času predstavitve Androida pametnega telefona iPhone še niso jemali resno in napovedovali, da bo največji boj na mobilnem trgu v prihodnjih letih potekal med Googlom oziroma Androidom in Microsoftom ali Nokio, ne med Googlom in Applom (na fotografiji), ki je ustvaril iPhone.  | Foto: Reuters Mnogi tržni analitiki in poznavalci področja v času predstavitve Androida pametnega telefona iPhone še niso jemali resno in napovedovali, da bo največji boj na mobilnem trgu v prihodnjih letih potekal med Googlom oziroma Androidom in Microsoftom ali Nokio, ne med Googlom in Applom (na fotografiji), ki je ustvaril iPhone.  Foto: Reuters

Prvi je bil "sanjski"

Prvi mobilni telefon z operacijskim sistemom Android je bil septembra 2008 predstavljeni HTC Dream, hibrid, ki je imel tako zaslon na dotik kot fizično tipkovnico. "Dream" v angleščini pomeni sanjati ali sanje. Ali je telefon to ime dobil zato, ker je o takšni napravi že leta prej "sanjal" in njen prototip z Dream tudi poimenoval razvijalec Androida Andy Rubin, ni znano. 

HTC Dream oziroma T-Mobile G1, kot so mu rekli Američani, se ni prodajal slabo. V ZDA je bil njegov delež med vsemi aktivnimi mobilnimi telefoni nekaj časa celo šestodstoten. | Foto: Reuters HTC Dream oziroma T-Mobile G1, kot so mu rekli Američani, se ni prodajal slabo. V ZDA je bil njegov delež med vsemi aktivnimi mobilnimi telefoni nekaj časa celo šestodstoten. Foto: Reuters

Kritiki so HTC Dream sprejeli z mešanimi občutki, a nihče ni zanikal njegove prelomne vloge za trg mobilne telefonije, ki je z njim dobil novo veliko platformo.

Vse drugo je zgodovina

Od izida prve različice je operacijski sistem Android praktično vsako leto prejemal posodobitve, ki so bile brez izjeme poimenovane po znanih slaščicah. Najnovejši Android, različica 8.0, je ime dobil po piškotih Oreo, na primer. 

Priljubljenost Androida je v nebo poletela leta 2010, ko je njegov tržni delež predvsem po zaslugi začetka prodaje nekaterih odličnih pametnih telefonov - Nexus One, HTC Desire in Samsung Galaxy S - glede na leto prej zrasel za skoraj 20 odstotkov (s 3,9 na 22,7 odstotka). 

Po zaslugi Androida ima danes pametni telefon skoraj vsak drugi Zemljan

Ko so Android prav po zaslugi prizadevanj združenja Open Handset Alliance proizvajalci začeli predelovati tako, da je dobro deloval tudi na cenejših pametnih telefonih, je njegov tržni delež poskočil še bolj in danes je že okrog 85-odstoten.

Open Handset Alliance in Android imata ogromno zaslug za to, da je lastništvo pametnega telefona danes dosegljivo že praktično vsakomur.  | Foto: Reuters Open Handset Alliance in Android imata ogromno zaslug za to, da je lastništvo pametnega telefona danes dosegljivo že praktično vsakomur.  Foto: Reuters

Maja letos je direktor Googla Sundar Pichai oznanil, da je Android nameščen in, še pomembneje, vsak dan v uporabi na že več kot dveh milijardah mobilnih naprav


Preberite tudi:

Konec poti - po dvajsetih letih se poslavlja internetna legenda

Kako so zavozili računalniški program, ki ga je oboževal ves svet

Ne spreglejte