SiolNET. Digisvet Novice
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

O, osmi Android – kaj bo novega?

2,03

termometer

Sundar Pichai, Google
Foto: Reuters

Drugi razvijalski predogled naslednje generacije operacijskega sistema Android daje lep vpogled v to, kaj nam bo Android O (najverjetneje) prinesel ob svojem izidu.

Ko prihaja nov operacijski sistem, sta ponavadi prva in druga razvijalska različica (Developer Preview) najbolj nabiti z novimi funkcijami. Nadaljnja predogleda (tretji je predviden za sredino junija, četrti pa predvidoma en mesec pozneje) in potem končna različica prinašajo le nekaj pomembnih novosti, obenem pa marsikatera funkcija iz prvega in drugega razvojnega predogleda izgine, ko se razvijalci sprijaznijo, kaj je v razpoložljivem času izvedljivo, in ko postavijo svoje prioritete, ugotavljajo na spletnem portalu Android Authority.

Milijarde se kopičijo

Pravi trenutek za predstavitev teh novosti je Googlova I/O konferenca, kjer prvi mož Googla Sundar Pichai ni zapravil priložnosti omeniti, da je število mesečno dejavnih uporabnikov operacijskega sistema Android preseglo dve milijardi in da imajo v svoji hiši še šest omrežij in storitev z več kot milijardo uporabnikov: Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps, Google Search in Google.

Pichai je novosti osme velike različice operacijskega sistema, ki ga na svojih mobilnih napravah v svetovnem merilu uporablja največ ljudi, povzel na štiri področja: avtonomnost akumulatorja, varnost ter stabilnost in hitrost delovanja.

Nekateri napovedani poudarki prihajajočega operacijskega sistema Android O

Okrepljena varnost aplikacij

Google Play Protect bo uporabnike obveščal, kdaj je Google nazadnje varnostno pregledal neko aplikacijo in ali so pri tem bile ugotovljene kakršnekoli posebnosti.

Ta funkcija je postala pomembna, ko so se pred časom v Googlovo spletno tržnico z aplikacijami vendarle uspele pretihotapiti nekatere zlonamerne in lažne aplikacije. Pri Googlu zatrjujejo, da že zdaj stalno in intenzivno opravljajo varnostne preglede znotraj tržnice Google Play, le da bomo v osmici o tem bolje obveščeni.

Za namestitev aplikacij, ki ne izvirajo iz spletne tržnice Google Play, bo Android O zahteval dodatno dovoljenje.

Googlov podpredsednik za produktno vodenje operacijskega sistema Android in storitev Google Play Sameer Samat na Googlovi konferenci I/O Googlov podpredsednik za produktno vodenje operacijskega sistema Android in storitev Google Play Sameer Samat na Googlovi konferenci I/O Foto: Reuters

Pohitritve ob manjši porabi energije

Vseh sistemskih izboljšav Androida O ne bomo zaznali neposredno znotraj uporabniškega vmesnika, a jih bomo še kako veseli, ker bo naprava hitrejša, mi pa se bomo morali manj pogosto sprehajati do vtičnic.

Zagon operacijskega sistema in posledično aplikacij bo, vsaj na napravah Pixel, ki so jih intenzivno preizkusili, do dvakrat hitrejši. Delovanje aplikacij v ozadju bo časovno omejeno, kar bo zmanjšalo porabo energije in povečalo trajanje avtonomije.

Pametn(ejš)a izbira besedil

Izbira besedila bo prepoznala, kdaj gre za telefonske številke ali naslove, in bo samodejno ponudila pripadajočo aplikacijo, ki ta podatek lahko koristi.

Prikaz obvestil (notifikacij) in izbirnik za nastavitve

Spremenjen bo način prikaza obvestil (notifikacij): aplikacije z obvestili bodo opremljene z značko (badge). Tako bo uporaben prikaz, ki ga poznamo iz nadomestnih zagonskih programov (Launcher) postala (končno) del temeljnega operacijskega sistema Android. Dodane so tudi nove možnosti dejanj po pregledu posamezne notifikacije.

Največ sprememb v podobi uporabniškega vmesnika bo v izbirniku za nastavitve, za katerega verjamejo, da bo zdaj še preglednejši – ko se navadimo, da nekatere izbire ne bodo več tam, kjer smo jih zdaj vajeni. Krovne kategorije so urejene in poimenovane na novo in, kot pojasnjujejo v Googlu, natančneje sledijo uporabniškim vzorcem uporabe.

Slika v sliki

Opcija slika v sliki, ki jo poznamo iz televizorjev, tudi tistih z operacijskim sistemom Android TV, in aplikacije YouTube, a tudi Androidu najbolj konkurenčnega operacijskega sistema iOS – lahko bomo denimo v majhnem oknu gledali pretočni video, medtem ko v velikem oknu delamo nekaj drugega.

Med novostmi, ki jih obljublja Android O, je tudi natančnejše poročanje o varnostnih pregledih aplikacij, ki jih Google opravlja v svoji spletni tržnici Google Play. Med novostmi, ki jih obljublja Android O, je tudi natančnejše poročanje o varnostnih pregledih aplikacij, ki jih Google opravlja v svoji spletni tržnici Google Play. Foto: Reuters

Želite preizkusiti? Premislite še enkrat!

Razvojni predogled osmega Androida bodo nekateri lahko preizkusili tudi na svojih napravah – preizkusna različica Androida O bo sprva na voljo le za nekatere modele pametnih telefonov Nexus in Pixel.

A preden se za to odločite, dobro premislite. Če boste ugotovili, da razvojna osmica ni za vas, in boste želeli ponovno namestiti zadnjo uradno različico Nougata, to je Android 7, nameščenih aplikacij in svojih podatkov ne boste mogli ohraniti temveč boste morali vse namestiti od začetka.

Osmico bo uradno najverjetneje prinesla jesen

Lažje in udobneje bo počakati končno različico osmice, ki jo pričakujemo še pred koncem leta. Privilegiranci z nekaterimi napravami Nexus in Pixel bodo končno osmico, za katero moramo še izvedeti, katera sladica na O bo njen vzdevek, najverjetneje prejeli že prve dni septembra.

V tem trenutku še ne vemo, katere obstoječe naprave bodo omogočale nadgradnjo na Android O in kdaj ga bodo nove naprave imele nameščenega že ob nakupu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin