Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 6. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Tomislav Car Matevž Klanjšek Steven van Belleghem DIGGIT

Torek, 6. 6. 2017, 14.23

6 let, 6 mesecev

Konferenca digitalnih komunikacij Diggit

"Človek je boljši od tehnologije" #Diggit

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Diggit 2017. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Človeška pomoč v digitalni obliki bo premium izdelek. Moramo se vprašati, kaj lahko naredi človek danes, česar ne more računalnik – človeški vmesnik – to je ključ do uspeha," je na osrednjem predavanju na konferenci o digitalnih komunikacijah Diggit dejal Belgijec Steven van Belleghem,  podjetnik, akademik, avtor in predavatelj.

Steven van Belleghem je napisal tri poslovne uspešnice. Leta 2010 je bil njegova knjiga Voditelj dialogov imenovana za najbolj inovativno marketinško knjigo leta.

"Digitalna transformacija ni brezpapirno poslovanje, komuniciranje na družbenih omrežjih ali avtomatizacija klicnega centra. Digitalna transformacija je postopek razvoja novih odnosov s kupci na vseh ravneh podjetja. Kupci želijo odlično digitalno in človeško izkušnjo. Če se ne boste razvili, boste propadli. Tehnologija je postala šesti človeški čut," je bila glavna misel Stevna van Belleghema, govorca na osrednjem predavanju na 6. konferenci digitalnih komunikacij Diggit.

"Vmesnik je obraz podjetja. Je ključen za uspeh. Mora biti kompleksen in obenem preprost ter zanesljiv. Moramo razmišljati, kako z enim stiskom gumba pridemo do tega, da ni potrebno stisniti nobenega gumba," je po mnenju Belleghema formula za uspeh.

Fotogalerija
1 / 24

Moramo še vedno razmišljati kot ljudje?

"Živimo v svetu avtomatizma. Človeška pomoč v digitalni obliki bo premium izdelek. Moramo se vprašati, kaj lahko naredi človek danes, česar ne more računalnik – človeški vmesnik – to je ključ do uspeha," je prepričan Belleghem.

Nekaj primerov razlik med človekom in računalnikom:

  • računalnik personalizira, človek pa naredi človeško. 
  • Računalnik predvideva, človek preseneti.
  • Računalnik potrdi, človek nasmeji.

"Ne me narobe razumeti. Človek ni boljši od tehnologije. Daje ji osebni pečat. Živimo v času, ko vse postaja digitalno. Zdaj je čas, da digitalno postane človeško," je zaključil Belgijec.

Oglasi se med seboj ne razlikujejo bistveno

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Imamo situacijo, ko oglasi prekrivajo druge oglase. Eden ključnih problemov oglasov na spletu je, da jih mnogi ne vidijo, ker se prekrivajo. Te probleme imajo vsi, tudi Google in Facebook," pravi Matevž Klanjšek, soustanovitelj in direktor produktivnega razvoja v Celtri.

"Ob tem se lahko oglasi pojavljajo ob vsebini, ob kateri se naročniki oglasov ne želijo pojavljati.  Vsebina je ključna. Če je vaša vsebina slaba, ni pomoči," je izpostavil Klanjšek.

Za oglaševanje je potrebna iznajdljivost. Vendar pri vseh bližnjicah se enkrat sistem sesuje, razlaga Klanjšek, ki je magistriral v Londonu  iz oblikovanja in komunikacij.

"Oglaševalske agencije delajo več ali manj iste oglase, ni več tako kot včasih, ko je bila pomembna kreativa. Brez duše in sporočila. Google si na primer želi 'štancanje' enih in istih oglasov, ker je to zanesljivo. Podjetja, ki generično oglašujejo, se med seboj ne razlikujejo."

In kje je rešitev? "Potrebno je najti pravo ravnotežje. Da doseže določen učinek pri občinstvu. Da ljudje začutijo in nekaj naredijo zaradi tega oglasa," je sklep Klanjška.

"Razvijanje programske opreme je težje od gradnje hiše"

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Težko je oblikovati in zgraditi sodobno programsko opremo. Še težje je ustvariti nekaj, kar si ljudje želijo.

"Razvijanje programske opreme je težje od gradnje hiše. Zato, ker je programska oprema lahko karkoli in je težko določiti točno, kaj je," je dejal Hrvat Tomislav Car, ki vodi podjetje Infinum.

Ob tem Car poudarja, da ni potrebno zadovoljiti vseh akterjev. "Ne morete zadovoljiti vseh. Ne poslušajte anekdotnih dokazov, prisluhnite samo pravim dokazom," je nasvet Carja, ki je svoje podjetje ustanovil pri 19 letih, zdaj pa je pri svojem delu razpet med Hrvaško in San Franciscom.

Ključ do uspeha je po njegovem mnenju dober odnos med naročnikom in agencijo, pri kateri morata obe strani predstaviti svoja pričakovanja in koliko so za to pripravljena plačati.

Ne spreglejte