TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
19. 1. 2016,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 19. 1. 2016, 12.08

8 let

Britanski buldog, ki je prvi "zagrizel" v Hitlerja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
24. januarja 1965 je umrl britanski državnik, zgodovinar in nobelovec Winston Churchill. Vodil je Veliko Britanijo v času druge svetovne vojne, ko je skupaj z zavezniki premagal Hitlerjevo Nemčijo.

Churchill se je rodil 30. novembra leta 1874. Kot mladenič se je bojeval v Indiji, Sudanu in v drugi burski vojni. Postal je slaven kot vojni dopisnik in pisec knjig o svojih vojaških spopadih.

Nepopustljiv do Hitlerja Še pred prvo svetovno vojno je bil minister v britanski vladi, v času prve svetovne vojne je prevzel vodenje britanske vojne mornarice. Zaradi neuspeha pomorske invazije na Galipoli v Turčiji je odstopil.

Po prvi svetovni vojni je vodil številna ministrstva. Po letu 1933, ko je v Nemčiji prevzel oblast Adolf Hitler, je zagovarjal trdo in nepopustljivo politiko do nemškega diktatorja, zaradi česar so mu nasprotniki očitali vojno hujskaštvo.

Obramba Velike Britanije Toda ko je maja 1940 odstopil britanski premier Neville Chamberlaine, zagovornik popuščanja Hitlerju, je britanski premier postal Churchill. Leta 1940 se je Veliki Britaniji uspelo obraniti napadov nemškega letalstva.

Ko je Hitler napadel Sovjetsko zvezo in Japonci ZDA, se je Velika Britanija lahko oddahnila, saj je dobila dva močna zaveznika – Sovjetsko zvezo in ZDA. Skupaj so nato premagali Nemčijo in njene zaveznice. Presenetljivi poraz, leta 1951 spet premier

Presenetljivo je julija 1945 izgubil volitve, saj so laburisti premagali njegove konservativce. Znova je postal britanski premier leta 1951. Veliko Britanijo je vodil do leta 1955.

Po drugi svetovni vojni je bil odločen nasprotnik komunistov in Sovjetske zveze. Med drugim je populariziral izraz železna zavesa.

Nobelova nagrada Bil je tudi pisec življenjepisov, spominov in zgodovinskih del. Leta 1953 je dobil Nobelovo nagrado za književnost.

Ne spreglejte