Yamaha T-max 530

Med maxi skuterji t-max izstopa z voznimi lastnostmi in oblikovanjem. Še posebno zdaj, ko se ponaša z novim pogonskim sklopom in nekaj domiselnimi tehnično oblikovalskimi rešitvami.

1 / 20

Foto: Klemen Korenjak

2 / 20

Foto: Klemen Korenjak

3 / 20

Foto: Klemen Korenjak

4 / 20

Foto: Klemen Korenjak

5 / 20

Foto: Klemen Korenjak

6 / 20

Foto: Klemen Korenjak

7 / 20

Foto: Klemen Korenjak

8 / 20

Foto: Klemen Korenjak

9 / 20

Foto: Klemen Korenjak

10 / 20

Foto: Klemen Korenjak

11 / 20

Foto: Klemen Korenjak

12 / 20

Foto: Klemen Korenjak

13 / 20

Foto: Klemen Korenjak

14 / 20

Foto: Klemen Korenjak

15 / 20

Foto: Klemen Korenjak

16 / 20

Foto: Klemen Korenjak

17 / 20

Foto: Klemen Korenjak

18 / 20

Foto: Klemen Korenjak

19 / 20

Foto: Klemen Korenjak

20 / 20

Foto: Klemen Korenjak

Vpadljiva ogledala in ostre linije

T-max ohranja atraktivno obliko z zašiljeno masko in pokonci postavljenim izpušnim loncem, pri čemer pa so linije še veliko bolj ostre in športno elegantne. Njihovo popolnost dokazuje tudi nagrada Reddot design.

Obenem nov t-max prinaša nekaj všečnih novosti: zadnje luči so iz led diod, kot jih uporabljajo Yamahini športni motocikli, vzvratna ogledala pa so postavljena daleč spredaj. To seveda ni le oblikovalska muha, ampak omogoča odlično preglednost nazaj, saj pogleda ne zakrivajo roke, obenem pa pogleda s cestišča ni treba obračati preveč na stran.

Veliko prtljažnega prostora in praktičnih detajlov

Če vrtamo po detajlih, vidimo oblikovno dovršeno in pregledno armaturko s skoraj "avtomobilskimi" podatki, pa tudi to, da ima motocikel ročno zavoro diskretno nameščeno na levi ročici tako, da jo čutimo, ko primemo krmilo in ne moremo po pomoti odpeljati z vključeno zavoro. Ročna zavora ima zdaj ločeno čeljust na zadnjem kolutu.

Prednja šipica je po višini nastavljiva za pet centimetrov, prednja predala pa zmoreta "pojesti" več kot le denarnico in telefon. Sicer je pod sedežem veliko prostora – dovolj za eno integralno in eno "jet" čelado.

Športni ali celo motociklistični pridih

Čeprav je t-max razkošni udoben skuter, je vendarle čutiti športne gene že v položaju za krmilom. Noge si lahko namestimo na veliko možnosti od povsem iztegnjenih do skoraj bočno pokrčenih. Sprednje krmilo je postavljeno relativno nizko in ne razkošno podaljšano nazaj. To pomeni, da lahko na t-maxu najdemo tudi že skoraj motoristični položaj. Če damo noge na stopalke za sopotnika, ki so povsem motoristične in nameščene tik za voznikovem nožnem "platoju", sploh pozabimo, da sedimo na skuterju.

Prepričljivo in prijazno naraščanje moči

Dvovaljnik je glede na predhodnika zrasel za tri deci, a prinaša bistveno več moči, tako da zdaj pridela že blizu petdeset "konjičev", ravno toliko, da ga je še mogoče voziti z izpitom kategorije A2.

Dobrih dvesto kilogramov težek skuter povsem prepričljivo pospešuje krepko onkraj zakonsko dovoljene omejitve. Pospešek je pri tem povsem zvezen, motor se brez zadihanosti ali pretresov z velikim veseljem zavrti skoraj do sedem tisoč vrtljajev.

Glede na porabo goriva, ki ne prinaša pretresov in se giblje okoli 5 litrov na sto kilometrov, lahko s 15-litrsko posodo naredimo okoli 300 kilometrov, kar je dovolj že za pravo malo potovanje.

Skoraj sredinsko nameščen agregat in prenos z jermenico

Dva metra dvajset dolžine skrbi za smerno stabilnost tudi v najhitreje odpeljanih ovinkih, a t-max kljub temu ne daje štorastega značaja. Nasprotno, ker je pogonski agregat vgrajen v sredino togega aluminijastega okvirja, to pomeni nizko težišče in natančno rokovanje. Obenem pa omogoča razbremenjeno zadnje kolo, pri čemer pomaga tudi prenos na zadnje kolo, ki je speljan z zobatim jermenom.

Vzmetenje tako lahko svoje delo opravlja odlično in še dodatno skrbi za vrhunske vozne lastnosti. Kot smo pri t-maxu že navajeni, pomaga tudi guma dimenzij 160/60, ki kljub temu da ima "le" 15 palcev, omogoča zelo radikalne nagibe. Uporaba večjih premerov gum se tako z izjemo vožnje po spolzkih podlagah ne zdi potrebna, še posebno ker bi zmanjšala velikost prtljažnega prostora in s tem praktičnost tega maxi skuterja.

Izstopa iz konkurence

Yamaha t-max 530 je maxi skuter presežnikov, stroj, ki mu razen cene v petmestni evrski številki ni mogoče ničesar očitati. In glede na videz, praktičnost in že skoraj motociklistične vozne lastnosti mu tudi cene ne moremo očitati. T-max je z razlogom najbolje prodajan maxi skuter v Evropi.

Obstajajo sicer zmogljivejši (na primer aprilia SRV 850 oziroma nekdanja gilera 800GP) in udobnejši skuterji (na primer suzuki burgman 650), toda t-max ohranja idealni kompromis med športnimi (skoraj že motociklističnimi) voznimi lastnostmi in udobjem velikega skuterja.

Po voznih lastnostih mu je še najbližje honda integra, ki pa je manj praktična od t-maxa, saj ima večja kolesa in zato manj odlagalnega (prtljažnega) prostora.

Yamaha T-Max 530
potovalni skuter; 2 sedeža
Motor
bencinski, tekočinsko hlajeni 4-taktni 2-valjnik; delovna prostornina: 530 cm3; vrtina x gib: 68 x 73 mm; kompresijsko razmerje: 10,9:1; največja moč: 34,2 kW pri 6750 vrt/min; največji navor: 52,3 Nm pri 5250 vrt/min; elektronski vbrizg goriva; večplastna mokra sklopka
Prenos moči
samodejni CVT menjalnik; jermenski prenos; pnevmatike: 120/70 R15 (spredaj)/ 160/60 R15 (zadaj)
Podvozje
šasija iz aluminija; spredaj teleskopske vilice, 120 mm hoda, zadaj nihajna roka, blažilnik, 116 mm hoda
Zavorni sistem
spredaj dvojna kolutna zavora, dvobatna čeljust, premer 267 mm, zadaj enojna kolutna zavora, enobatna čeljust, premer 282 mm
Mere, mase
dolžina: 2200 mm, širina: 775 mm, višina: 1420-1475 mm, medosna razdalja: 1580 mm, višina sedeža: 800 mm; masa vozila s tekočinami: 217 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: več kot 165 km/h; prostornina posode za gorivo: 15 l
Voznikov prostor
Krmilo: ročica zadnje zavore na levi strani, ročica zavore prednjega kolesa na desni strani; stikala za luči, smerokaze, trobljo, ročna zavora na levi strani; stikala za zagon ter izklop motorja, za vklop varnostnih utripalk na desni strani
Sedež: dvonivojski sedež, držalo za sopotnika, pod sedežem prostor za integralno čelado
Instrumentna plošča: analogni merilnik za prikaz hitrosti ter za prikazovanje vrtljajev motorja, ekranček za prikaz časa, podatkov potovalnega računalnika, temperature olja ter količine goriva v rezervoarju, pod krmilom dva shranjevalna zaprta prostora
Luči: žarometa za bleščečo in za zasenčeno luč; dnevne luči
Odklepanje / zaklepanje: zaklepanje krmila
Garancija
3-letno splošno jamstvo

V nekaj stavkih

Yamaha je s t-maxom iznašla razred maxi skuterjev in z njim tudi v zadnji prenovi ohranja primat v tem razredu. Je oblikovno všečna, praktična in ponuja za skuterje izredno vozno dinamiko. Stane sicer skoraj kot večji motocikel, a lahko tak motocikel povsem nadomesti, tudi na daljših izletih.

Cena testnega motocikla: 9.990 EUR

Za pikolovce

Višino prednje šipice lahko nastavljamo le z uporabo imbus ključa.
Poraba na testnem krogu: 4,9 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Redno servisiranje do 20.000 km: 778 EUR

1000 km: 80 EUR / 5000 km: 66 EUR / 10000 km: 158 EUR / 15000 km: 66 EUR / 20000 km: 408 EUR (menjava pogonskega jermena) Časovni interval med servisi je največ 1 leto. Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano