SiolNET. Avtomoto Testi
6,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Test nove generacije

Test: toyota prius – japonec, ki se s podobo in tehniko posmehuje evropskim dizlom

6,73

termometer

Toyota prius - fotogalerija testnega vozila
Foto: Ciril Komotar

Do zdaj smo mu pohvale namenjali predvsem za energijski učinek, novi toyota prius pa je postal prijaznejši do voznika in potencial hibridov dvignil na novo raven. Hvalimo oblikovno drznost, futurističnost in drugačnost avtomobila ter prostornost, manj naprednost pri infozabavnih vsebinah vozila. Brez subvencij za hibride se v Sloveniji giblje okrog psihološke meje 30 tisoč evrov.

Poudarki

Prihodnje leto bo minilo 20 let od rojstva toyote prius, prvega velikoserijskega hibridnega avtomobila. Če je eden izmed njegovih razvojnih prototipov nekoč zmogel prevoziti le 500 metrov in je Toyota prvo leto prodala vsega 300 priusov, je njegov današnji položaj bistveno drugačen.

Toyota prius je z novo generacijo, ki prekipeva od drzne, aerodinamične in futuristične zunanjosti - ta ponuja vozniško bistveno bolj prijazno tehniko ter družinsko uporabnost, zaznamujeta pa jo petvratna zasnova limuzinske karoserije in več kot 500-litrski prtljažnik -, prvič postal resnično uporaben tudi za širši krog voznikov. To nam je dokazal slovenski preizkus novega priusa, ki je najbolj učinkovit in istočasno finančno dostopen hibridni avtomobil za vsak dan.

Kdor bo sprejel njegov videz, se bo lahko vozil s povprečno porabo okrog petih litrov na sto prevoženih kilometrov. Če bi Slovenija tako kot Hrvaška zanj ponujala tudi štiri tisoč evrov subvencije, bi bil kot ena najboljših alternativ klasičnim bencinskim ali dizelskim avtomobilom tudi cenovno še bistveno ugodnejši.

Prius torej tudi v Slovenijo prinaša drznost zunanjosti, s katero prav gotovo štrli iz povprečja slovenskega voznega parka, in na drugi strani dober izkoristek energije. Prius je napredoval v vseh pogledih in predvsem zaradi prijaznejšega delovanja brezstopenjskega menjalnika tudi znatno razširil krog svojih potencialnih kupcev.

Motor: hibridni pogon (1,8-litrski motor 72 kW, elektromotor 53 kW)
Poraba: 4,9 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 33.070 evrov (s popustom: 30.770 evrov)

Cena
Za pikolovce
Vaše mnenje
Tehnični podatki

Zadek priusa je najbolj drzen in med mimoidočimi so se prav tu najbolj kresala različna mnenja. Zadek priusa je najbolj drzen in med mimoidočimi so se prav tu najbolj kresala različna mnenja. Foto: Ciril Komotar

Prius odpravil do zdaj najbolj zoprni del hibridnega pogona

Prius tudi v Slovenijo prinaša drznost zunanjosti, s katero prav gotovo štrli iz povprečja slovenskega voznega parka, in na drugi strani dober izkoristek energije. Prius tudi v Slovenijo prinaša drznost zunanjosti, s katero prav gotovo štrli iz povprečja slovenskega voznega parka, in na drugi strani dober izkoristek energije. Foto: Ciril Komotar

Toyota z novim priusom ponuja hibridno vozilo, ki je končno doraslo svojemu namenu in tudi vozniški izkušnji. Če smo pri predhodnih Toyotinih hibridih tožili, da so avtomobili uporabni za ožji krog voznikov ter da so predvsem vozniško manj prijetni na avtocestah in ob pospeševanjih, z naprednejšim pogonom novi prius te očitke uspešno zavrača.

Zaradi novega brezstopenjskega samodejnega menjalnika namreč prius zdaj pospešuje bolj zvezno in predvsem občutno tišje. Ker se bencinski motor ob pritisku na plin ne zavrti več v tako visoke vrtljaje, je vsako pospeševanje bistveno manj hrupno in manj moteče za vse potnike v avtomobilu. Poleg tega je tudi odzivnost pri pospeševanju odločnejša, saj elektrika prek novega planetnega vmesnika intenzivneje pomaga bencinskemu stroju, ko si voznik zaželi odločnosti.

V dolžino je pridobil šest centimetrov, v širno centimeter in pol, oblikovalci pa so tudi zaradi nove platforme imeli več svobode, da so dodobra izpilili aerodinamiko in na 2,7 metra dolgem medosju naredili precej prostorno potniško kabino z več udobja. V dolžino je pridobil šest centimetrov, v širno centimeter in pol, oblikovalci pa so tudi zaradi nove platforme imeli več svobode, da so dodobra izpilili aerodinamiko in na 2,7 metra dolgem medosju naredili precej prostorno potniško kabino z več udobja. Foto: Ciril Komotar

Ko sto kilometrov vožnje stane dobrih pet evrov

Hibridni pogon obenem omogoča resnično varčno vožnjo 4,5 metra dolgega avtomobila. Vozilo, ki s petvratno karoserijsko zasnovo zlahka odgovarja tudi namembnosti družin, je na našem testu v povprečju porabilo manj kot pet litrov goriva na sto prevoženih kilometrov. Ob zdajšnji ceni bencinskega goriva bi to pomenilo dobrih pet evrov na sto kilometrov vožnje.

Prius je tako postal ena najbolj učinkovitih avtomobilskih alternativ današnjega časa. Če pri električnih avtomobilih še čakamo na nižjo ceno baterij, učinkovitejše polnjenje in posledično več prevoženih kilometrov brez obveznih postankov, je prius kot hibrid ob ekološkem statusu že znatno znižal strošek vožnje. Če je prej s porabo blestel predvsem na mestnih ulicah, je zdaj, ko zna tudi jadrati, lahko zgledno varčen še na avtocesti.

Še vedno prepoznavna majhna ročica brezstopenjskega menjalnika. Še vedno prepoznavna majhna ročica brezstopenjskega menjalnika. Foto: Ciril Komotar

Oblika je resnično drzna in alternativna

Oblika priusa je nedvomno drzna in o njej se bodo vedno kresala različna mnenja. Prejšnji prius je bil sicer drugačen, a bistveno manj zanimiv, drugačen in atraktiven. Prius je zdaj po vzoru miraia zavzel povsem drugačen položaj na cesti. Sprednji del avtomobila je z nizko postavljenim pokrovom motorja in trikotno zasnovanimi žarometi LED videti kot pravi športnik, od zadaj je prius še bolj futurističen, nenavaden in oblikovno resnično alternativen.

Kdor bo želel izkusiti njegove tehnične potenciale, bo vsekakor moral sprejeti njegovo obliko. Prius zagotovo ne bo spadal med dolgočasne avtomobile, ki jih bodo sosedi na parkirišču spregledali.

Zaradi 60 odstotkov vzvojno bolj čvrste oziroma toge karoserije novega zadnjega vpetja in 2,5 centimetra nižjega težišča so vozne lastnosti priusa občutno boljše. Zaradi 60 odstotkov vzvojno bolj čvrste oziroma toge karoserije novega zadnjega vpetja in 2,5 centimetra nižjega težišča so vozne lastnosti priusa občutno boljše. Foto: Ciril Komotar

Kljub ekološkemu izhodišču prijetno dinamično tudi skozi ovinke

Vrnimo se k vožnji. Zaradi 60 odstotkov vzvojno bolj čvrste oziroma toge karoserije novega zadnjega vpetja in 2,5 centimetra nižjega težišča so vozne lastnosti priusa občutno boljše. S priusom se skozi ovinke seveda ne peljemo športno, prijetno dinamično pa vsekakor lahko.

Z vidika vožnje je vseeno ključen že omenjeni novi brezstopenjski menjalnik. Ta ima ob planetnem gonilu dodatne zobniške prenose na štirih in je precej bolj odziven od predhodnika. Sistemska moč hibridnega pogona je 90 kilovatov, pri tem pa se 1,8-litrski bencinski motor ponaša tudi tudi s 40-odstotnim toplotnim izkoristkom.

Zgledno prostorna je tudi zadnja klop, sedeže je mogoče za povečanje prostornine prtljažnika tudi podirati. Zgledno prostorna je tudi zadnja klop, sedeže je mogoče za povečanje prostornine prtljažnika tudi podirati. Foto: Ciril Komotar

Zgolj z elektriko tudi zunaj naselja

Hvalimo tudi vozniški izkoristek električne energije, ki je shranjena v nikelj-metalno baterijo s kapaciteto 1,31 kilovatne ure. Prius lahko zaradi sprememb v prenosu moči ob spuščeni stopalki za plin "jadra" do hitrosti 110 kilometrov na uro, zgolj na elektriko pa je sposoben voziti s hitrostjo do 60 kilometrov na uro.

Ker je obenem učinkovitejša tudi regeneracija zavorne energije, ob vsakodnevni vožnji avtomobil zelo pogosto uporablja električno energijo in vozniku zagotavlja skoraj neslišno delovanje avtomobila. Ta podlaga je za Toyoto nedvomno izziv pri razvoju priključne hibridne različice.

Prius je lahko tudi družinsko uporaben. To mu omogočajo peta vrata, velik prtljažnik in dejstvo, da je zdaj na voljo tudi z vlečno kljuko. Prius je lahko tudi družinsko uporaben. To mu omogočajo peta vrata, velik prtljažnik in dejstvo, da je zdaj na voljo tudi z vlečno kljuko. Foto: Ciril Komotar

S petimi vrati in 500 litri prtljažnika je tudi družinsko uporaben

Ker so pri Toyoti nikelj-metalno baterijo spravili pod zadnji sedež, je prostornina prtljažnika zrasla za 56 litrov. Osnovna prostornina prtljažnika znaša okroglih 500 litrov. Če pri tem upoštevamo siceršnjo limuzinsko zasnovo priusa, a karoserijski koncept petih vrat (v slogu škode octavie, opel insignie …), je to dodatni plus njegove družinske uporabnosti. Pri tem ne gre spregledati niti možnosti doplačljive vlečne kljuke, s katero lahko prius zdaj na dopust vleče prikolico z maso 725 kilogramov brez zavore.

Menijska struktura in grafični videz infozabavnega vmesnika nista na siceršnji tehnološki ravni naprednega priusa. Menijska struktura in grafični videz infozabavnega vmesnika nista na siceršnji tehnološki ravni naprednega priusa. Foto: Ciril Komotar

Že osnovni prius zelo dobro opremljen, testni z najvišjo stopnjo opreme več kot 30 tisočakov

Cene priusa se v Sloveniji začnejo pri slabih 28 tisoč evrih, že osnovni avtomobil pa je dobro opremljen – ima na primer žaromete LED, vzvratno kamero, radarski tempomat in nabor vseh pomembnejših varnostnih sistemov –, zato tudi bolje opremljene različice niso bistveno dražje. Testni prius je imel najvišjo stopnjo opreme executive, ki na primer prinaša še usnjeno oblazinjenje sedežev, avdiosistem z desetimi zvočniki in navigacijsko napravo toyota touch 2 GO+ ter je od izhodiščne različice dražji za slabih štiri tisoč evrov.

Testni prius s ceno 33 tisočakov presega psihološko mejo 30 tisoč evrov in je s tem zunaj razreda ljudskosti, a za to ceno nedvomno ponuja resnično veliko z vidika tehnologije, vozniške izkušnje in vsakodnevne praktičnosti.

Toyota prius - fotogalerija testnega vozila Foto: Ciril Komotar

S hrvaškimi subvencijami bi prius cenovno spadal v sredino golfovega razreda

Če bi tudi slovenski eko sklad razpisal subvencije za klasične hibridne avtomobile in bi lahko Slovenci tako kot Hrvati pri priusu računali na 30 tisoč kun oziroma štiri tisoč evrov subvencije, bi se cena zanesljivo spustila pod omenjeno mejo. V primeru osnovnega, a kot že rečeno, zelo spodobno opremljenega priusa, bi se cena s tako subvencijo spustila na raven dobro opremljenega avtomobila golfovega razreda.

Kaj menite o zunanjosti novega priusa?

 • Preveč je drzna in nenavadna, nanjo se ne bi mogel navaditi. 59 glasov
  22,78%
 • Všeč mi je, tak avtomobil mora biti tudi navzven nekaj posebnega. 140 glasov
  54,05%
 • Vseeno mi je zanjo, bistvo priusa je v tehniki, ne obliki. 60 glasov
  23,17%
Oddanih 259 glasov

Za pikolovce

Tako kot v hibridni toyoti RAV4 se tudi pri priusu dogajajo napake pri prepoznavanju prometnih znakov, ki vozniku občasno sredi avtoceste sporočijo omejitev 50 kilometrov na uro. Tudi sicer menijska struktura in grafični videz infozabavnega vmesnika nista na tehnološki ravni naprednega priusa.

Cena testnega avtomobila: 33.070 EUR (s popustom: 30.770 EUR)
Cena osnovne različice: 27.750 EUR
Dodatna oprema: 480 EUR
- kovinska barva: 480 EUR  

Tehnični podatki: toyota prius

ZASNOVA:

kombilimuzina spodnjega srednjega razreda, C-segment, 5 sedežev; 5 vrat

MOTOR

skupna sistemska moč hibridnega pogona: 90 kw pri 5200 vrt/min; bencinski 4-valjni motor (Atkinsonov cikel) DOCH 16V z elektronskim vbrizgom; prostornina: 1798 cm3; moč: 72 kW; navor: 142 Nm pri 3600 vrt/min; sinhronski elektromotor s trajnim magnetom: 53 kW in 163 Nm; baterija: nikelj-metal hidridna, 1,31 kWh, 201,6 V (nominalna napetost)

MERE

dolžina: 4540 mm; širina: 1760 mm; višina: 1470 mm; medosna razdalja: 2700 mm; prtljažnik: od 501 do 1633 (zložena zadnja vrsta) litrov; masa: 1375 kg; dimenzija gum in platišč: 195/65 R15 ali 215/45 R17; posoda za gorivo: 43 litrov

PRENOS MOČI

brezstopenjski menjalnik s sistemom planetnega gonila; pogon spredaj

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA

hitrost: 180 km/h; pospešek: 10,6 s; poraba: 3,0 l/100 km (15-palčna platišča) ali 3,3 l/100 km (17-palčna platišča); emisije CO2: 70 g/km (15-palčna platišča) ali 76 g/km (17-palčna platišča), EURO 6; vlečne zmogljivosti: od 725 kg (prikolica brez zavore)

SERIJSKA OPREMA

sistem prepoznavanja prometnih znakov, prilagodljiv radarski tempomat, sistem opozarjanja ob nenamerni zamenjavi prometnega pasu, 7 zračnih blazin, samodejna dvopodročna klimatska naprava, barvni zaslon na dotik 7'', voznikov sedež nastavljiv v 6 smereh, sovoznikov sedež nastavljiv v 4 smereh, rolo prtljažnega prostora, dnevne luči LED, bi-LED žarometa s samodejno nastavitvijo višine snopa, prednji meglenki, antena v obliki plavuti morskega psa, vzvratna kamera, samodejni sistem za odklepanje pri vozniku smart entry, omejevalnik hitrosti, premična loputa rešetkaste maske za usmerjanje zračnega tlaka …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin