Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
2.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 18. 12. 2015, 2.40

7 let, 12 mesecev

Ssangyong korando 2,0 XDi AWD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Giugiaro je oblikoval koranda po meri športnih terencev, kot so ix35, koleos, kuga, sportage, tiguan ... Zmogljiv dvolitrski dizelski motor je edina možna in obenem dobra izbira.

Kor(ea) (c)an do

Prvotni korando iz leta 1988 je bil za razliko od novinca pravo terensko vozilo. Ime je dobil po sloganu Korea can do, čeprav so ga v devetdesetih letih poganjali Mercedes-Benzovi motorji. Od njegovega tipičnega terenskega videza ("džipovsko" oglato izpostavljena sprednja blatnika, pokončno vetrobransko steklo, štirioglat obris) je ostala le velika oddaljenost od tal. Korando je zdaj zaobljen, kot povsem nov izdelek pa ne more izražati pripadnosti svoji znamki. Hočemo reči, da bodo le redki opazovalci ob pogledu nanj vzkliknili: "Aha, to je novi korando!"

Prostorna in preprosta notranjost

Notranjost ne deluje kot zadnji oblikovalski modni krik, kar predvsem leti na osrednjo konzolo s stikali ogrevanja in prezračevanja, videz radia in dve desetletji staro digitalno uro. Po drugi strani je kabina prostorna in za ta denar več kot dobro opremljena tako za voznika kot potnike. To potrjuje seznam opreme, ki ga podajamo na običajnem mestu med tehničnimi podatki, kjer po našem mnenju izstopa podrobnost o samozatemnitvenem vetrobranskem steklu. Aja, o velikosti prtljažnega prostora ne bomo povzemali hvale uvoznika, saj 404 litri v tem segmentu res ne predstavljajo (kot navajajo) nečesa zajetnega.

Pa občutki?

Vozne lastnosti moramo nujno razdeliti na cestne in terenske. Mehko nastavljeno vzmetenje je ustvarjeno za udobna potovanja. Lepo se pelje po slabih asfaltih in na makadamu, upira pa se športnemu zaganjanju po zavitih podeželskih cestah. Lahkoten volan pride prav med mestno vožnjo, na avtocesti pa to ni njegova prednost..

Ni pravi terenec, pa vendar …

… nas je presenetil s terensko zmogljivostjo na strmi, slabo urejeni podlagi. To je na področju, kjer nikoli ne vemo, ali smo še na gozdni cesti ali smo že zabredli v prepovedano vlako. Seveda smo pred vzpenjanjem zaklenili razdelilnik pogona na 50/50, saj brez tega korando večinoma grabi le spredaj. Po svojem namenu pa to ni vozilo za brezpotja in tudi na dovoljenih podlagah zahteva pazljivost pri premagovanju neravnin. Zaradi mehkega vzmetenja se podvozje mimogrede lahko približa podlagi na manj kot 18 centimetrov, navedenih med tehničnimi podatki.

Motor

Dvolitrski dizel nima nič skupnega z agregati Kie oziroma Hyundaia, seveda pa gre za podobno zasnovo. Izdaten navor omogoča lahkotno in varčno vožnjo, konjenica pa ga naredi dovolj živahnega. Pohvalimo dejstvo, da tudi med priganjanjem na testnem krogu s porabo nismo presegli magične meje desetih litrov na sto kilometrov.

Ne spreglejte