Mini countryman cooper SD

Dizelski motor s črko S ne prinaša presežkov, a nudi dovolj navora in zadovoljive zmogljivosti. Countryman ostaja ekskluziven in drag avtomobil za "plebejce". Bo countryman sploh dobil prave tekmece?

1 / 24

Foto: Klemen Korenjak

2 / 24

Foto: Klemen Korenjak

3 / 24

Foto: Klemen Korenjak

4 / 24

Foto: Klemen Korenjak

5 / 24

Foto: Klemen Korenjak

6 / 24

Foto: Klemen Korenjak

7 / 24

Foto: Klemen Korenjak

8 / 24

Foto: Klemen Korenjak

9 / 24

Foto: Klemen Korenjak

10 / 24

Foto: Klemen Korenjak

11 / 24

Foto: Klemen Korenjak

12 / 24

Foto: Klemen Korenjak

13 / 24

Foto: Klemen Korenjak

14 / 24

Foto: Klemen Korenjak

15 / 24

Foto: Klemen Korenjak

16 / 24

Foto: Klemen Korenjak

17 / 24

Foto: Klemen Korenjak

18 / 24

Foto: Klemen Korenjak

19 / 24

Foto: Klemen Korenjak

20 / 24

Foto: Klemen Korenjak

21 / 24

Foto: Klemen Korenjak

22 / 24

Foto: Klemen Korenjak

23 / 24

Foto: Klemen Korenjak

24 / 24

Foto: Klemen Korenjak

Miniji niso racionalni, countryman pa je med njimi še najbolj

Countryman je za Minijevo dediščino in korenine nenavaden, še najbolj družinsko in prostorno zasnovan avtomobil. Že ko smo vozili njegovo štirikolesno gnano različico z bencinskim motorjem, nam je bilo jasno, da je countryman avtomobil, ki bo kresal mnenja.

S čokato zunanjostjo na cesti izstopa in med ljudi vnaša poželjivost. Nujnost zmogljivejšega dizelskega motorja je bila prav tako logična. Miniji sicer niso racionalni, a med vsemi je prav countryman še najbolj. Zmogljiv dizel in črka S pač obljubljata športnost in vsakodnevno uporabnost (varčnost), ki sodi k Minijevemu značaju.

Dizelski motor zadovolji, toda ne nudi presežkov

Zato smo tokrat vozili countrymana z najmočnejšim dizelskim motorjem. Izdajala ga je kratica S, ki pri Miniju navadno pomeni nekaj več. Smiselnost črke S pa nas ni stoodstotno prepričala.

Dvolitrski motor z močjo 105 kilovatov je 23 kilovatov močnejši od klasičnega dizla in za vsakdanjo vožnjo je moči dejansko dovolj, toda motor z osnovnimi zmogljivostmi ne ponuja presežkov. Vsaj ne gledano z zornega kota Minijeve črke S.

Pri motorju zato raje poudarjamo 305 njutonmetrov navora, ki so pri šeststopenjskem menjalniku dobro razporejeni. Countrymanov dizelski motor zanesljivo zadovolji vsakodnevno uporabo vozila, a izrazitejših športnih sunkov ne nudi.

Med testom se je poraba countrymana z najmočnejšim dizlom gibala med sedem in osem litrov na sto prevoženih kilometrov. Na testnem krogu smo zabeležili solidno povprečno porabo 6,6 litra na sto prevoženih kilometrov. Poraba je več kot zadovoljiva, če upoštevamo tudi štirikolesni pogon vozila, manj pa s stališča velikosti avtomobila.

S tipko sport je vožnja bolj neposredna

Countryman na cesti vozniško ni pravi mini. Avtomobil je pač terensko naravnan, podvozje je mehkejše in zato skupaj s štirikolesnim pogonom omogoča tudi zabavo na makadamskih cestah. Ne pozabite, da je Mini skupaj z britanskim Prodrivom razvil tudi svoj WRC dirkalnik za svetovno prvenstvo v reliju.

Vožnja je bolj udobna kot pri klasičnem miniju, s tipko sport dobimo trše odzivanje volanskega sistema, več moči in tudi trše podvozje. Med testom smo večinoma vozili kar v načinu sport, saj je občutek na volanu neprimerno boljši, manj je bilo tudi "zvijanja" podvozja.

Bolj za posameznike kot (maloštevilčno) družino

Če sta bila v našem prejšnjem testnem countrymanu zadaj dva ločena sedeža, je bila v dizelskega nameščena klasična klop. To je izbira kupca, dodatni (pomožni) peti sedež je brezplačen.

Tudi z dizelskim motorjem countryman težko nagovarja družine, saj je prtljažnega prostora zelo malo. Zato pa je na zadnjih sedežih prostora dovolj za udobje dveh potnikov.

Toda countryman je v svojem bistvu vendarle namenjen posameznikom brez otrok (ali z otrokom, skritem v posamezniku), saj Mini navsezadnje obljublja tudi družinsko različico še večjega countrymana.

Proti countrymanu kmalu Renaultov juke in fiat 500X

Notranjost countrymana je za Mini klasična in zato o njej ne gre izgubljati besed. Tako kot celoten avtomobil, ki je odet v 17-palčna črna platišča in agresivno belo karoserijo, je nekaj posebnega. Čeprav je nasprotje originalnega minija, se countryman odlično prodaja (predvsem v ZDA) in njegove napovedane nove različice niso presenetljive.

Countryman zagotovo je avtomobil, ki si ga "plebejci" v srcu želijo, a mnogi do njega ne morejo. S ceno 36 tisoč evrov je pač avtomobil njegovega prestižnega kova, uporabnosti in zmogljivosti drag.

Mini v nišnem razredu countrymana za zdaj nima veliko neposrednih tekmecev. Prav tako vpadljivi nissan juke je z dizelskim motorjem varčnejši, skoraj za polovico cenejši, a skupaj z dizlom ne nudi štirikolesnega pogona.

V svoji preobleki namerava juka ponuditi tudi Renault, s prestižem in ekskluzivnostjo pa bo trg kmalu napadla tudi terenska različica fiata 500. Toda ti tekmeci bodo coutrymanu težko sledili do premium ravni.

Mini countryman cooper S D ALL4
terenska vozila; športni terenec, 4 sedeži
Motor
dizelski motor, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1995 cm3; največja moč: 105 kW pri 4000 vrt/min; največji navor: 305 Nm pri 1750-2700 vrt/min
Prenos moči
štirikolesni pogon; šeststopenjski ročni menjalnik; mere pnevmatik: 205/55 R17
Mere, mase
dolžina: 4110 mm, širina: 1798 mm, višina: 1561 mm; medosna razdalja: 2595 mm; premer kroga obračanja: 11,6 m; prostornina prtljažnika: 350/450/1170 l; masa praznega vozila: 1395 kg; največja dovoljena masa: 1790 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 198 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,3 s; mestna vožnja: 5,2 l/100 km, odprte ceste: 4,3 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; povprečna avtonomija: 1021 km; prostornina posode za gorivo: 47 l; emisije: 122 g CO2 / km
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni zavesi za zaščito glav vseh potnikov; ABS, EBD, BA, ESP, DSC, DTC, CBC (samodejno prilagajanje zaviranja med vožnjo v ovinku), EDLC (el. zapora diferenciala), "hillholder", isofix 2x; ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
indikator Run flat za nadzor tlaka v pnevmatikah, spojler zadaj, streha v barvi vozila, strešni nosilci, pokrovi ogledal v barvi vozila, električno nastavljiva zunanja ogledala, na voznikovi strani asferično, kromirane obrobe prednjih in zadnjih luči, strešni spojler v barvi strehe, zračnik integriran med sprednjim odbijačem in okrasno rešetko, okvir v barvi vozila, letvice v črni barvi, prednja okrasna rešetka: kromiran okvir, satast vzorec rešetke v črni barvi, kromirane kljuke na vratih, strešni zračnik z integriranimi smerokazom v b elibarvi in "S" oznako, MINI mobilni sistem, pragovi z oznako modela v kovinskem izgledu, ročna zavora s stranskim sprostitvenim gumbom, notranje obloge v barvi Dark Anthracite, dekorativni vstavki na sredinski konzoli, ter okoli kljuk in na predalu na vratih, deli armaturne plošče v barvi Dark Anthracite, dekorativni vstavki na instrumentalni plošči, prestavna ročica s kromiranim obročkom, prestavna ročica v umetnem usnju, indikator obrabe zavornih blazinic, funkcija follow-me-home, električni nadzor snopa žarometov ročno nastavitvijo, tretja zavorna luč na zgornjem delu zadnjega stekla, športna sedeža spredaj, 4 sedeži, 2 ISOFIX sidrišči za otroške sedeže zadaj, vzglavniki za vse sedeže - ročno nastavljivi, zložljiv naslon zadnjega sedeža, usnjen športni volan, priključek AUX-In, dvo delni monitor za potovalni računalnik z digitalnim prikazom trenutne hitrosti
Garancija
2-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 2-letno jamstvo pomoči na cesti; redni servis na vsakih 30.000 km (oziroma glede na servisni indikator)

V nekaj stavkih

Mini countryman je čokat in agresiven avtomobil, ki na cesti izstopa in privablja poglede. Obenem je to ekskluzivni avtomobil, ki ga zaradi visoke cene pač ne more imeti vsak. Čeprav je countryman daleč od originala, je prav zaradi svoje posebnosti pravi Mini. Z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom je obenem varčnejši od bencinske različice. Čeprav motor pri zmogljivostih ne nudi presežkov, je njegova dobra stran predvsem navor. Z mehkejšim podvozjem lahko svoje mesto najde tudi na makadamskih cestah.

Cena testnega vozila: 36.003 EUR

Cena osnovne različice: 21.550 EUR (Mini countryman one) Osnovna cena testnega vozila: 30.250 EUR (Mini countryman cooper SD ALL4) Skupna cena dodatne opreme: 5.753 EUR Dodatna oprema: oblazinjenje blago / usnje: 665 EUR; kromirani deli v notranjosti: 102 EUR; temnejša stekla: 205 EUR; velur preproge: 82 EUR; avtomatska zatemnitev notranjega vzvratnega ogledala: 154 EUR; po višini nastavljiv sovoznikov sedež: 51 EUR; odlagalni paket: 113 EUR; gumb sport: 133 EUR; ravno dno prtljažnega prostora, pomično: 184 EUR; nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) zadaj: 358 EUR; Luči za meglo: 154 EUR; Senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči: 123 EUR; Ksenonske luči za dolge in kratke žaromete: 706 EUR; Avtomatska klimatska naprava: 410 EUR; Beli smerokazi: 61 EUR; paket Wired (multifunkcijski volan, naslon za roke spredaj, potovalni računalnik, paket luči, jezikovne možnosti kontrole, radio MINI Visual Boost, predpriprava za avtotelefon z Bluetooth podporo in USB / avdio vmesnikom, razširjena povezava glasbenega predvajalnika z mobilnim telefonom, MINI Connected, MINI Navigacijski sistem): 2252 EUR

Za pikolovce

Merilnik vrtljajev motorja je na desetinke razdeljen šele od pet do sedem tisoč vrtljajev, kar je morda dobro pri bencinski različici, pri dizelski pa bi tako natančnost raje videli bistveno nižje.
Poraba na testnem krogu: 6,6 l/100 km Mestno: 5,8 l/100 km Avtocesta: 6,6 l/100 km Umirjeno: 4,1 l/100 km Športno: 9,2 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Redno servisiranje do 120.000 km: 761 EUR

* 60.000 km: 306 EUR / 90.000 km: 149 EUR / 120.000 km: 306 EUR Časovni interval med servisi je največ 2 leti. * 50.000 = 0€ (Basic Service Inclusive) Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

<a href="/avtomoto/katalog/avto/Mini.aspx" rel="nofollow" title="Mini v našem katalogu avtomobilov">Mini v našem katalogu avtomobilov</a>

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano