Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
14.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 14.42

7 let, 12 mesecev

Mini coupe cooper S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvosedežni mini uteleša športnost svojih predhodnikov in dodaja nekaj praktičnosti z velikim prtljažnim prostorom in predvsem bolj športnim videzom.

Peti v vrsti

Po klasičnem miniju in takem brez strehe, po clubmanu in največjem štirikolesno gnanem countrymanu se je družina minijev povečala še za dvosedežnega coupeja, ki se mu obeta tudi roadster izpeljanka brez strehe. Coupe ohranja vse vozne lastnosti in pogonske sklope ter tudi dobršno mero prestiža in ekskluzivnosti.

Posebnost predvsem le dva sedeža in spoiler

Ker se v miniju običajno prevažata le dva, je zanju namesto zadnje klopi praktično imeti večji prtljažni prostor. Ta zdaj sprejme kar 280 litrov in ima tudi luknjo za prevoz smuči. Za sprednjima sedežema je še nekaj odlagalne površine. Na "repu" avtomobila je skrit usmerjevalnik zraka, ki se dvigne nad 80 kilometri na uro ali ob želji voznika. Športna podoba je tu jasna!

Podvozje je manj kot centimeter nižje, precej nižje je postavljena streha. Čeladasta streha z nizkimi stebrički daje nižji presek in bolj športen videz, a slabši pregled skozi majhno zadnje steklo nazaj in nekoliko klavstrofobičen občutek v notranjosti. Ne zares utesnjen, saj se sedi dovolj nizko, strop pa ima vgrajene izbokline, ki povečujejo notranjo višino.

Vozna lastnosti gokarta ostajajo

Volanski mehanizem je natančen, karoserija toga, težišče nizko in motor ravno prav močan. S 135 kilovati omogoča prepričljive pospeške (šest sekund do stotice), še bolj impresivno pa je ustavljanje z odličnimi zavorami. 1,6-litrski turbo ni med varčnejšimi, je pa med prožnejšimi. Kdor hoče več, ima na razpolago še močnejšo različico John Cooper Works, kdor hoče varčnost, pa dizelski agregat.

Stilski izziv

Glede na obliko, uporabljene materiale in detajle ostaja mini coupe v svojem razredu dokaj ekskluziven, čeprav s ceno konkurira tudi večjim kupejem, še posebej peugeotu RCZ, pa tudi audiju TT, od katerega je bistveno cenejši. Mini ohranja prepoznaven stil, za katerega tokrat skrbijo tudi črte, ki poudarjajo športnost in so lahko črne, srebrne ali rdeče, odvisno od barve in modela. "Dresscode" zapoveduje, da so črte na pokrovu motorja in pokrovu prtljažnika v barvi strehe, tiste na strehi pa v barvi karoserije.

Komu je namenjen?

V videu ugotavljamo, ali je to bolj ženski ali bolj moški avtomobil. Mnenja ostajajo deljena. Če gledamo klišejsko, ima mini moške vozne lastnosti in žensko velikost. Coupe je še bolj športno naravnan in se zato zdi bolj moški avtomobil. Ko bo na trg prišel roadster s snemljivo streho, pa bo ta verjetno nekoliko bolj ženski. Seveda pa spol ni bistven pri odločitvi za nakup takega avtomobila. Morda je bolj pereče vprašanje ali je coupe s tem oblikovanjem in dvema sedežema prevelik odklon od klasične minijevske oblike in ne bo zanimal tradicionalnih ljubiteljev te znamke. Vendar pa, tudi če bo, bo s svežo obliko gotovo prepričal nove, pa naj bodo to moški ali ženske.

Ne spreglejte